Puig: 'Estem davant d'un nou intent de Decret de Nova Planta'
El conseller reitera que ha arribat l'hora d'avançar cap el dret a decidir durant un acte de la Diada a Calafell, on una vintena d'indignats l'han acomiadat amb protestes
'Amb la sentència del Constitucional (sobre l'Estatut), amb les sentències del Suprem que amenacen el nostre model d'immersió lingüística i de convivència educativa crec que estem davant d'un nou intent de Decret de Nova Planta'. Són paraules del conseller d'Interior i sobiranista a CDC Felip Puig, pronunciades aquest vespre durant la commemoració de la Diada a Calafell. Puig ha insistit en la idea d'una 'segona Transició' que ha llençat Mas, i ha afegit que, segons ell, el país es troba 'en un final d'etapa' i ara ha d'avançar cap al dret a decidir. Després del seu discurs, una vintena d'indignats l'han acomiadat de la vila amb una pancarta que deia 'Volem una Catalunya social i no policial'.
Han passat gairebé 300 anys des que, el 1716, el primer Borbó anul·lés, amb el Decret de Nova Planta, els privilegis i les institucions medievals del Principat, però la situació d'aleshores és comparable amb la d'ara segons el conseller d'Interior, Felip Puig (CiU).'Subtilment, aquesta vegada a través d'institucions suposadament neutrals, estem davant d'un intent de tornar a disminuir aquest autogovern que hem guanyat en els darrers 30 anys', ha declarat el polític a Calafell (Baix Penedès), on ha assistit als actes de commemoració de la Diada Nacional.
I, insistint en la comparació, ha acusat les institucions de l'Estat de mirar 'de reduir el nostre autogovern, de reduir les nostres institucions a un paper testimonial, de no deixar-nos gestionar la nostra hisenda, de no deixar-nos comerciar amb el món i gestionar els nostres aeroports'.
En una glosa que ha llegit davant d'un centenar d'oients al pintoresc escenari del castell de Calafell, Puig ha recordat que aquest context polític s'esdevé després de 30 anys de democràcia en la qual algunes forces han mirat d'articular una relació entre Catalunya i Espanya satisfactòria per a ambdues parts. El conseller ha considerat fracassats aquests intents, tot refrescant en la memòria la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut de l'any passat.
'Hem arribat al final d'una etapa, i no serà perquè Catalunya no hagi entregat, i hagi volgut pactar, però Espanya ens està dient constantment que no, i no podem estar rebent negatives indefinidament', ha proclamat.
En aquest escenari, 'només ens queden dues alternatives, que és la que vol Espanya; que és la claudicació, la que durant 300 anys cap patriota català ha acceptat', ha dit. 'O la de buscar el nostre dret a decidir, anar buscant més espais de sobirania', ha afegit.
I, recorrent de nou a la memòria dels defensors de Barcelona del 1714, ha diferenciat la 'derrota' de la 'claudicació', tot apuntant a que no es pot claudicar en les derrotes. Per això ha animat als oient de la glosa a avançar cap al dret a decidir. 'Això sí a través de majories socials', ha matisat, tot apuntant a què es pot fer un país sense Estat però és difícil fer un Estat sense país, i advocant per la 'prudència'.
Al final de l'acte, una vintena d'indignats han acomiadat el conseller amb xiulets i protestes. Puig havia acudit a la vila convidat per l'alcalde, que, des del juliol passat, torna a ser Joan Olivella, de CiU.