Milers de persones marxen pel centre de Barcelona en la manifestació més multitudinària dels darrers anys
Les proclames més escoltades són a favor de la independència i de l'escola en català
Milers de persones participen aquest diumenge a la tarda en la tradicional manifestació amb motiu de l'Onze de Setembre. La concentració, que ha arrencat amb tres quarts d'hora de retard sobre l'horari previst -les cinc de la tarda-, aplega entitats, plataformes i partits independentistes, a banda de nombrosos ciutadans a títol individual, la majoria famílies i adolescents. En aquesta Diada especialment reivindicativa s'escolten proclames a favor d'un estat propi i també en defensa de l'escola en català davant els 'atacs' del TSJC. Una estelada de vuit metres de llargada per tres d'amplada encapçala la manifestació, que ha sortit de la plaça d'Urquinaona i acabarà al passeig de Lluís Companys.
La manifestació ha estat encapçalada per una estelada de vuit metres de llargada i al rere una pancarta sota l'eslògan 'Pels drets socials i nacionals. Independència i socialisme. Països Catalans' signades per les CUP, Endavant, Maulets, SEPC, Coordinadora obrera sindical i la sectorial antirepressiva, Alerta Solidària. Rere d'aquest col·lectiu, s'han situat els diferents col·lectius d'entitats independentistes i grups anarquistes, cadascun amb la seva pancarta.L'estelada del davant de la manifestació estava portada per un grup de noies de la colla bastonera Picadits de Vilassar de Mar, que pocs minuts abans de començar la manifestació han fet una exhibició de ball de bastons.
Al final de la manifestació estava Solidaritat amb una gran estelada i el diputat Uriel Beltran, Alfons López Tena i el portaveu de l'esquerra abertzale, Txelui Moreno a més de la plana major del PSAN amb Josep Guia i Núria Cadenas al capdavant. Després de Solidaritat anava Reagrupament que ha instal·lat un petit escenari a la mateixa Plaça Urquinaona. Esquerra Republicana de Catalunya, amb Joan Puigcercós, s'ha situat a la Ronda de Sant Pere, entre Pau Clarís i Passeig de Gràcia, on han fet el muntatge del 'Gran dictat'. Entre el públic destacava la diputada Anna Simó i l'exconseller Josep Huguet i el futur president, Oriol Junqueras.
Les famílies passejaven amb cotxets des d'on penjava una senyera estelada i els joves i adolescents portaven l'estelada com una capa i amb les cares pintades amb les quatre barres.
Durant la marxa els eslògans que més s'han cridat han estat 'independència', 'Ni Espanya ni França, Països Catalans', 'Boti, boti, boti, espanyol qui no boti' i crits a favor de la immersió.
Els manifestants han recorregut tota la Ronda de Sant Pere, fent una aturada davant el monument de Rafael Casanova, on han tret les càmeres fotogràfiques per agafar diferents instantànies de les ofrenes deixades durant el mati per les institucions, els partits polítics, les entitats socials i econòmiques del teixit representatiu de Catalunya.
Els manifestants s'han dissolt a l'arribar a l'altura del Passeig Lluís Companys, on s'han dirigit cap a diferents indrets, la majoria d'ells en direcció al Parc de la Ciutadella, sense que registressin incidents remarcables. L'esquerra independentista amb la CUP al capdavant ha acabat la seva marxa al Fossar de les Moreres i ha finalitzat amb els habituals parlaments i crema de banderes espanyoles.