directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 13:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

La defensa de la immersió lingüística mobilitza milers de persones arreu de Catalunya

Desenes de poblacions han respost a la crida de Somescola.cat

Comentaris 21  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Milers de persones s'han concentrat aquest dilluns arreu de Catalunya per defensar el model d'immersió lingüística i rebutjar la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC). Convocats per la plataforma Somescola.cat, desenes de poblacions han acollit protestes en defensa de l'escola catalana fins al punt que segons ha confirmat el periodista Xavier Graset, l'encarregat de llegir el manifest a la concentració de Barcelona, totes i cadascuna de les capitals de comarca de Catalunya han acollit concentracions per la llengua aquest dilluns a les set de la tarda. Cartells i proclames a favor de l'escola catalana, així com crits d'independència, s'han deixat sentir arreu del Principat. També en defensa de l'escola en català des d'Òminum Cultural-Anoia s'ha produït un video que mostra diferents models d'èxit que demostren per què els intents per segregar els alumnes per raó de llengua van en contra del conjunt de la societat. 
A Barcelona, milers de persones -5.000 segons l'organització, 1.500 segons la policia- han omplert la plaça Sant Jaume de Barcelona. Pares, mestres i alumnes s'han agrupat entorn a una pancarta on es podia llegir 'Per un país de tots, l'escola en català'. Milers de cartells amb el mateix escrit, banderes de Catalunya i estelades i pancartes en defensa de l'ensenyament en català conformaven el paisatge de la plaça. Els representants de la plataforma han llegit un manifest que denuncia que la interlocutòria del TSJC 'atempta clarament' contra el model d'escola catalana. La concentració ha comptat amb la presència de representants del món educatiu, sindical i polític. El manifest, llegit entre una alumna, un pare i una professora, ha reivindicat que el català 'ha estat objecte de reconeixement' per institucions europees i internacionals i ha assegurat que aquest model educatiu ha contribuït 'a pal·liar el greu desequilibri que viu el català respecte el castellà en diferents àmbits'. A més, assevera que 's'ha demostrat eficaç en l'acollida i la inclusió social dels infants i joves dels darrers moviments migratoris, tot contribuint a mantenir la cohesió'.

Prop de 700 persones s'han concentrat a la plaça de la Font de Tarragona amb pancartes i estelades que han onejat des de diferents punts de la plaça per defensar el model vigent i com a mostra de rebuig per interlocutòria del TSJC. La concentració, que ha durat poc més de vint minuts, ha agrupat bona part dels polítics del consistori així com representants de diferents sectors econòmics i culturals de la ciutat. 

I a Girona, més de 500 persones han respost a la crida de Somescola.cat i aquesta tarda s'han concentrat a la plaça del Vi de Girona en defensa de la immersió lingüística. Amb la voluntat d'implicar tota la comunitat educativa, el manifest per reivindicar el català com a llengua vehicular s'ha llegit a tres veus per part d'un alumne, un representant de les AMPA i un professor. El text ha fet una crida 'a lluitar amb tots els mitjans democràtics per no posar en perill la cultura i la cohesió social de Catalunya'. La portaveu de la plataforma, Dolors Reig, ha dit que les diferents mocions que aproven els ajuntaments els donen ales a l'hora de fer sentir la seva veu. L'acte s'ha tancat amb el cant d'Els Segadors. 

Mig miler de persones s'han concentrat a la plaça Paeria de Lleida per rebutjar la interlocutòria del TSJC contra l'actual model d'immersió lingüística a l'escola i defensar que el català segueixi sent la llengua en l'ensenyament obligatori a Catalunya. La concentració ha aplegat a la capital del Segrià representants del Govern, de la Diputació i de la Paeria, de tots els partits polítics menys del PP, de sindicats, del món educatiu, cultural, de la societat civil, entre d'altres. La concentració, en què s'ha llegit un manifest unitari, ha finalitzat amb el cant dels Segadors i també s'han sentit crits a favor de la independència de Catalunya. 

I fins a 2.000 persones s'han concentrat a la plaça Sant Roc de Sabadell per refermar el suport a l'escola catalana i a l'actual model educatiu. La protesta ha aplegat ciutadans amb senyeres i estelades que han pronunciat càntics a favor de la independència. Durant la protesta s'ha llegit un manifest de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem i la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra l'escola catalana, així com les demandes que les han inspirades. 

A Vic centenars de persones s'han concentrat aquest dilluns a la Plaça Major sota el lema 'Per un país de tots, l'escola en català' per defensar el català com a llengua vehicular a l'ensenyament. Pares, mares, i alumnes han donat suport a la crida d'Òmnium Cultural Osona i Somescola.cat en defensa de la immersió lingüística. La directora del Consorci per la Normalització Lingüística d'Osona, Dolors Solà, ha assenyalat que 'la llengua és un element d'integració social molt important i és la columna vertebral de cohesió social del país'. Dos mestres, dos alumnes i una mare han llegit el manifest de Somescola. El cant d'Els Segadors i crits d''independència' han posat el punt i final a la concentració.

Més de 600 persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament d'Igualada. Durant l'acte s'ha llegit el manifest de la plataforma Somescola.cat i s'han pogut veure pancartes amb el lema 'Per un país de tots, l'escola en català' i diverses estelades. El manifest rebutja la interlocutòria del TSJC i denuncia que 'atempta' contra un model que 'ha funcionat amb èxit els darrers 30 anys' i 'gràcies al qual la societat gaudeix d'un bon nivell d'educació'. Els Moixiganguers d'Igualada han aixecat un pilar per cloure l'acte. 

Prop d'un miler de persones també han respost a la crida de Somescola.cat i s'han concentrat aquest dilluns al vespre a la Plaça Major de Manresa sota el lema 'Per un país de tots, l'escola en català'. Entre els assistents, molts pares, mestres i alumnes que han aguantat la pancarta durant la lectura del manifest. El text fa una crida 'a lluitar amb tots els mitjans democràtics per no posar en perill la cultura i la cohesió social de Catalunya'. El president d'Òmnium Cultural del Bages, Jaume Puig, ha explicat que l'acte s'ha fet per 'defensar la llengua catalana i el país'. La concentració s'ha tancat amb el cant d'Els Segadors i un aplaudiment que s'ha allargat durant uns minuts.

 





COMENTARIS fletxa taronja

item
#26
JORDI fletxa CATALUNYA
13 de setembre de 2011, 23.25 h

#25 Si vols viure de genolls i agraïr el sac de civada ets lliure de fer-ho,nosaltres mirarem cara a cara a qui ens doni la gana i si ens volen trepitjar ho hauran de fer després de matar-nos,ah!i no soc un crio,passo dels 40,però si els meus avis van lluitar per Catalunya jo no els escopiré a la cara convertint-me en el gós de l'enemic.DULCE ET DECORUM EST PRO PATRIA MORI.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
PERE PUIG fletxa Blanes
13 de setembre de 2011, 22.20 h

Si, la constitució espanyola es igual que la llei de Nova Planta. Ensembla noi que estàs mes enllà que cap aquí. El que estàs dien no té cap consistència ni cap verosimilitut. No ho entenc, però es un tema de preocupació que alguns joves catalans arribin a penser i creures que la Constitució actual espanyola es igual que la llei de nova planta. Si t'ho creus de veritat, amb tots els respectes noi, no estàs molt bé del cap.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
PERE PUIG fletxa Blanes
13 de setembre de 2011, 22.16 h

Noi no veus com parles, l'odi que desprens de les teues paraules, relaxat i segur que en treuràs altres conclusions. Sou molt joves a aquest foro, quina llàstima aquest odi, quina llàstima.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
PERE PUIG fletxa Blanes
13 de setembre de 2011, 22.13 h

De la manera que la demaneu i tal i com esteu portant les coses, si que es radicalitat l'independentismes actual, si noi. Només has de veure la tranquilitat i les formes pausades de parlar en el meu comentari d'abans. El teu en canvi esta molt carregat de negativitat, inseguretat i això, radicalitat. Dius que només has vist a castellano-parlants demanar que els parlin amb el seu idioma de males formes, només castellano-parlants. Dons noi, jo et dic que tu no vius a Catalunya, no se on viur... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
13 de setembre de 2011, 20.10 h

La "Constitución" dels espanyols es basa en el "Decreto de nueva planta". El temps ho confirma.

1715
"Que en las escuelas no se permitan libros en lengua catalana, escribir ni hablar en ella dentro de las escuelas y que la doctrina cristiana sea y la aprendan en castellano..."
José Patiño. "Consulta del Consejo de Castillas sobre el Nuevo Gobierno que se debe establecer en Cataluña".


1716
"Que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" "..pero como a cada nación parece que señal... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
13 de setembre de 2011, 19.41 h

#11 Pere Puig no t'enteres de res. A mi desde que vaig néixer només tenia una llengua materna, el Català, a casa meva em van parlar sempre en català. El castellà el vaig apendre a l'escola i per obligació.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Noemí fletxa Sabadell
13 de setembre de 2011, 13.34 h

Jo hi era a Sabadell.
Es nota que som professionals, l'Himne Nacional va quedar impecable.
Una Nació: Catalunya. Una Llengua: Catalana, Un Dret: Estat Propi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Ciutadà català fletxa Catalunya, proper estat europeu.
13 de setembre de 2011, 13.28 h

#11 Perdona que t'ho digui, per no ho encertes gaire això. El nacional-espanyolisme franquista el que pretenia era uniformitzar l'Estat espanyol a la castellana i sota un sistema polític dictatorial i centralista, la teva comparació amb l'independentisme català seria correcte si el que pretenguéssim fos uniformitzar l'Estat espanyol a la catalana, cosa que és una de les més grans bajanades que es puguin arribar a imaginar, no és que et digui que només fas que dir/escriure bajanades, si... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Jaume fletxa Puta (España)
13 de setembre de 2011, 13.25 h

#11 per molt que repeteixis aquest discurs fet a la mida de Ciudadanos no ens ho creurem, i per sort cada cop menys catalans es creuen aquestes coses que els nacionalistes espanyols dieu: cada cop hi ha menys catalans que accepten l' espoli fiscal com fa vostè (s' ha de ser molt brètol per acceptar que et pispin 20000 mil·lions d' euros l' any), cada cop hi ha menys catalans que es creguin que la justicia espanyola és justa i vetlla també per nosaltres com fa vostè, cada cop hi ha menys c... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Ciutadà català fletxa Catalunya, proper estat europeu.
13 de setembre de 2011, 13.22 h

Sembla que l'espanyolisme anticatalà ens estigui fent la campanya pro-independència. xD


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.