directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 07:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Només mig segle de vida per al català sense immersió lingüística

El cap del Departament de FIlologia de la UdG assegura que creure que el castellà és una llengua minoritzada és un error

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

El cap del Departament de Filologia i exrector de la UdG, Josep Maria Nadal, augura només 50 anys més al català si el model escolar desapareix. Nadal creu que sense la immersió lingüística, el català passaria a ser una llengua minoritària perquè 'els castellanoparlants d'origen no l'aprendrien'. De fet, Nadal creu que el debat actual està fonamentat sobre un error, el de creure que el castellà és una llengua minoritzada. Assegura que la situació és la inversa perquè els catalanoparlants sovint han de canviar d'idioma perquè hi ha 'molta gent' que no els entén. 'Qualsevol castellanoparlant pot exercir el seu dret a parlar castellà perquè qualsevol persona l'entendrà, no és igual al revés', argumenta.
Josep Maria Nadal, cap del departament de Filologia i Comunicació, i la professora titular Blanca Palmada han presentat aquest dimecres un diploma de postgrau que oferirà la UdG a partir de mitjans octubre. L'objectiu d'aquest estudi superior és formar professionals i donar-los una formació específica en les tècniques de correcció de textos orals i escrits, en la planificació lingüística i en llengua catalana. En aquest marc, no han defugit un dels principals temes d'actualitat i que fa referència a la llengua catalana.
 
L'exrector augura 'sense por a l'error' la mort del català en un termini de 50 anys si es posa punt final a la immersió lingüística a les escoles. Nadal creu que no és cert que el castellà estigui menyspreat a Catalunya i sosté que ho demostra el fet que tothom és capaç de parlar i entendre el castellà i, en canvi, no passa el mateix amb el castellà. 'Estic tip de demanar cafès amb gel i me'ls portin amb llet, o demanar cafès amb llet i me'ls portin amb gel', posa com a exemple Nadal que creu que la llei que estipula que qualsevol habitant de Catalunya té dret a expressar-se en les dues llengües no es compleix, però l'incompliment és cap al català. 
 
'Poso la mà al foc que no hi ha ningú que no sàpiga castellà però sí que hi ha molta gent que no sap català', ha afirmat Nadal que exposa que com a catalanoparlant no pot exercir un dret emparat per la llei perquè no l'entenen. A més, creu que sense la immersió lingüística el català només sobreviurà en àmbits molt reduïts perquè cada vegada hi haurà menys gent que no l'apendrà i acabarà desapareixent en un termini de 50 anys. 
 
El postgrau programat per la Fundació Universitat de Girona amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci de Normalització Lingüística recupera uns altres estudis (màster i postgrau) que es van impartir en els cursos 1999-2002. En total, seran 275 hores eminentment pràctiques, hi ha 30 places (20 ja ocupades) i la matrícula val 1.400 euros.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
oriol fletxa tarragona
15 de setembre de 2011, 14.22 h

si tot segueis així ajudaré als àrabs a invair espanya, abans de morir-me vull veure com desapareix també la cultura espanyola.

put.. espanya


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
JEN fletxa CATALUNYA LLIURE!!!!
15 de setembre de 2011, 13.26 h

Això mateix parlavem aquest matí a la feina. El que no s'adapti... a casa seva!!!!
Han tingut molt de temps per a, si més no, entendre el nostre idioma, però és clar els assiteix el dret de conquesta. I una M!!!!!!!. Oi que si no et trobes bé en un lloc toques el pirandor? Doncs es tracta de fer que no estiguin tan còmodes. Ni una paraula en castellà o espanyol, tan se val!!! Al cap i a la fi són els lladres de la nostra cultura entre d'altres.


VISCA CATALUNYA LLIURE!!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
CAT fletxa CAT
14 de setembre de 2011, 16.32 h

A Catalunya en catala com a unica llengua oficial i dins de l'estat catala.
Aquesta es la unica via. Tenim el dret, la historia, les lleis internacionals, la dignitat, el taranna, i tot el que ens cal per assolir el que ens pertany. D'altra banda tenim tots el motius per dis adeu a ecspaña i els ecspañols, tambe als que hi viuen aqui i no s'adapten.
PROU, INDEPENDENCIA!
Visca Catalunya Lliure||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.