directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

PSC, PNB i CC ajuden el PSOE a superar el primer tràmit per aprovar els pressupostos espanyols

Superat el debat a la totalitat, ara CiU, ERC i ICV tenen temps fins a divendres a migdia per a presentar-hi esmenes parcials

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El PSOE ha derrotat avui al congrés espanyol -amb els vots del PSC, el PNB i Coaclició Canària- les esmenes a la totalitat que el PP, CiU, ERC-IU-ICV i UPyD havien presentat contra el projecte de llei de pressupostos generals de l'estat espanyol per al 2010. Totes les esmenes a la totalitat que demanaven que el govern espanyol refés els pressupostos han comptat amb els suports de 168 diputats (PP, CiU, ERC, IU-ICV, BNG i Nafarroa Bai), però s'han topat amb la majoria conformada pel PSOE, PSC, PNB i CC (177 vots). Superat el debat a la totalitat, els grups parlamentaris tenen temps fins a divendres per a presentar-hi esmenes parcials.
elena salgado vicepresidenta econòmica finançament
Comparteix
   

Un cop rebutjades les esmenes a la totalitat, l'equip de Zapatero encara amb tranquil·litat la resta de la tramitació parlamentària, tot i que sobre el paper manté obertes les portes als grups de l'esquerra de l'hemicicle, especialment pel que fa a serrells de la reforma fiscal, però no en qüestions estructurals. Salgado ha apuntat que tot i que el marge de maniobra 'és petit', encara espera 'millorar' els seus comptes en la tramitació a través d'esmenes parcials, perquè 'hi ha grups que tenen molt a oferir'. Un dels candidats a futurs pactes és UPN, que avui ha optat per l'abstenció.

'Decisions difícils'

La vicepresidenta ha insistit en defensar uns PGE que inclouen 'les decisions difícils de qui ha de governar, procurar que la recuperació econòmica s'assenti i que els esforços no hipotequin el futur dels ciutadans'. Segons Salgado, aquests són uns pressupostos 'confiats en el futur' que 'estimulen la recuperació' alhora que 'no obliden els més dèbils' i preparen la recuperació. Els comptes, ha afirmat, no poden ser 'continuistes', perquè la recaptació del 2009 ha caigut en 40.000 milions menys, però 'respecten' la despesa social i inicien la senda de consolidació fiscal.

La vicepresidenta també ha dedicat part de la intervenció a criticar el PP, una formació que 'no s'atreveix a dir' que si governa el que faria seria 'retallar' els drets dels treballadors. Aquests, ha dit, no són uns pressupostos 'complaents' amb els que demanen 'austeritat màxima' en la despesa i limitacions en matèria social.

Les crítiques directes a Mariano Rajoy, però, les ha fet un cop ha acabat la votació. Salgado ha lamentat que Rajoy preferís dirigir les crítiques al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en comptes de fer-ho a ella. Sentint Rajoy, ha afirmat, va sentir 'retrocedir en aquest país 50, 70, 80 anys'.

Suport del PNB i CC

Salgado ha volgut agraït el suport el suport dels nacionalistes bascs i canaris. L'acord amb el PNB ha estat possible després que la setmana passada el Congrés aprovés el blindatge del concert econòmic basc i la devolució d'Hisenda a la Diputació d'Àlava de 465 milions en concepte d'IVA, a més de l'impuls de la transferència a l'executiu basc de la gestió de les polítiques actives.

CC també ha aportat els seus dos diputats a la majoria després que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, presentés a Las Palmas de Gran Canaria el Pla Canàries d'inversions, centrat especialment en el turisme. Canàries és objecte de tres plans de treball amb un dotació de 152 milions d'euros per oferir alternatives als aturats de llarga duració.

'Fair play' amb el PNB

El PNB ha deixat enrere l'etapa d'oposició frontal a l'executiu espanyol que va seguir a l'acord entre socialistes bascs i el PP per ocupar la lehendakaritza. El portaveu econòmic del PNB, Pedro María Azpiazu, ha expressat la seva 'satisfacció' per l'acord assolit i ha afirmat que arriba en un clima de 'fair play' que serveix per 'restablir la confiança' entre l'executiu espanyol i el grup basc. Una entesa que 'podria continuar en el futur' depenent de la determinació de l'executiu espanyol a l'hora de complir els compromisos 'per a l'economia en general i per el benestar d'Euskadi en concret'.

Azpiazu ha recordat que la seva formació 'difícilment' hagués pogut donar suport als pressupostos generals de l'Estat si el Congrés hagués tirat enrere la proposició de Llei del Parlament Basc per blindar el concert econòmic. També ha celebrat que l'executiu hagi acceptat la segona condició, que era 'respectar les regles de joc' i la decisió de la Junta Arbitral del Concert en relació a l'IVA corresponent a les operacions d'importació de Rover S.A. per un import de 450 milions d'euros. 'Que el govern recorri si vol la decisió', ha dit, 'però que no suspengui el pagament del deute' tal com havia fet fins ara.

'Sentit d'Estat' de CC

Coalición Canaria (CC) ha justificat el seu suport a l'executiu espanyol pel seu 'sentit d'Estat' i la 'coherència' després de l'aprovació del Pla plurianual que 'retornarà l'atractiu a les destinacions turístiques més deteriorades' de les Illes Canàries, augmentarà els transports a les illes i impulsarà el ferrocarril a Tenerife i Gran Canaria, i destina una partida d'atenció per a menors immigrants.

Segons el portaveu dels canaris, José Luis Perestelo, el 'no' del seu grup a les esmenes a la totalitat és fruit de la situació excepcional que travessen les Illes a causa de la crisi. Un rebuig frontal als pressupostos, ha explicat, 'no s'hagués entés' i tan sols hagués servit per obrir un 'sisme' a la política espanyola. 'Més que mai els vots de Coalición Canaria es posen a servei de la batalla contra l'atur', ha assegurat.

No obstant això, Perestrelo ha recordat que el projecte de pressupostos és 'manifestament millorable' i espera que els grups hi col·laborin en el tràmit d'esmenes. En aquest marc, ha demanat a les formacions que deixin enrere els 'maximalismes' i arribin a acords que l'Estat 'espera'.

El PSOE acusa Rajoy d'actuar només per interessos 'partidistes'

Les crítiques a Rajoy han arribat també de la mà del portaveu del PSOE, José Antonio Alonso, que ha 'lamentat' que en un moment 'crucial' per a l'Estat, Rajoy 'no hagi estat capaç' de donar suport als comptes públics per interessos 'partidistes'.

'Tots hem pogut escoltar Rajoy' amb un discurs que no aporta 'res de nou', ha assegurat abans d'afirmar que el líder del PP ha 'abdicat' de la seva responsabilitat com a polític i ha assistit al Congrés armat només amb 'invectives anti-Zapatero'. 'Per una vegada digui alguna cosa constructiva per als espanyols', li ha recriminat, perquè 'ara és hora de donar un cop de mà'.

Alonso ha defensat uns pressupostos que són els 'millors' per combatre la crisi perquè inverteixen en benestar social i assenten les bases per al nou model productiu. Segons el portaveu socialista, aquests són uns pressupostos que llancen 'un missatge decidit d'estabilitat i certesa' perquè un cop 'superada la pitjor fase de la crisi' se centren 'en una estratègia de sortida'.

Calendari

Després del rebuig en bloc de les cinc esmenes a la totalitat, el projecte dellei de pressupostos generals de l'estat passarà a la comissió de pressupostos per continuar la seva tramitació. Els grups parlamentaris tindran de termini fins divendres per a presentar esmenes a l'articulat. El 27 d'octubre es realitzarà l'informe de ponència i el dictamen de la comissió fins el 4 de novembre. Caldrà esperar fins el 10 de novembre per al debat en ple del text amb les esmenes introduïdes pels grups. Quedaran finalment aprovats el 12 de novembre.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Ex votant d'ERC fletxa L\\\'Estartit
21 d'octubre de 2009, 15.25 h

Aixó que han fet els bascos ho arriba a fer CiU i avui, tota la patuleia mediàtica i bloguera de Catalunya ja se li hauria llençat a la iugular.



Si el pacte del Maestic fou el millor pacte de legislatura mai signat per cap govern de Catalunya (Heribert Barrera dixit) i encara hi ha il.luminats que el critiquen!!!.(il.luminats o psoemontillistes, que ve a ser el mateix)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Voltaire fletxa Rias Baixas
21 d'octubre de 2009, 13.40 h

Madrid ben bé què val un blindatge de Concierto Economico! Sí senyor!!!!

A veure quan comencem a aprendre els catalans!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.