directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 08:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU esmena a la totalitat el nou finançament i el PSC l'acusa d'atacar Catalunya

Duran argumenta que el nou sistema no respecta el contingut de l'Estatut

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El grup parlamentari de CiU ha presentat aquest dimecres dues esmenes a la totalitat als dos projectes de llei del govern espanyol per al nou sistema de finançament autonòmic. El portaveu de la federació, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat que el seu grup adopta aquesta decisió en 'coherència' als seus plantejaments respecte a l'acord assolit al Consell de Política Fiscal i Financera perquè considera que el nou sistema no respecta el contingut de l'Estatut. El portaveu del PSC a Madrid, Francesc Vallès, ha acusat la Federació 'd'atacar' Catalunya de la mà del PP, que també demana la devolució del nou finançament.
artur mas duran i lleida
Comparteix
   

Segons la federació, el projecte de Llei del finançament 'incompleix explícitament i de forma reiterada' nou articles, la Disposició Addicional Onzena i la Disposició Final Primera de l'Estatut. Josep Antoni Duran i Lleida ha recordat que l'Estatut és una Llei orgànica que hauria d'estar reflectida en el sistema acordat entre el govern espanyol i la Generalitat. El nou finançament inicia la tramitació al Congrés dels Diputats el dijous de la setmana que ve. Els grups debatran i previsiblement rebutjaran les esmenes a la totalitat de la Federació, i també les que han presentat el PP, el BNG i UPyD.

Els populars han esmenat a la totalitat la reforma del finançament però per motius diametralment oposats als de CiU. El partit de Mariano Rajoy considera que el nou model de finançament posa en perill la igualtat entre els ciutadans de l'Estat i denuncia que es posarà en marxa sense el 'consens' que requereix la reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA). Tot i la seva oposició al Congrés, les comunitats del PP es van abstenir quan la reforma es va aprovar al Consell de Política Fiscal i Financera del passat 15 de juliol i cap d'elles té previst renunciar a que se li apliqui el nou model.

El PSC acusa CiU d'atacar Catalunya

El portaveu del PSC a Madrid, Francesc Vallès, ha criticat durament la Federació per oposar-se a un finançament que millora els recursos de Catalunya i que va ser acordat pel govern de la Generalitat. En declaracions al Congrés, Vallès ha afirmat que aquest és el 'millor sistema de finançament' de la història de Catalunya i 'respecta escrupolosament' l'Estatut. 'Ens sorprèn i lamentem l'actitud de CiU', ha dit, perquè 'no només implica que no dona suport a l'acord entre la Generalitat i l'Estat', sinó que prova 'd'obstaculitzar el millor acord de finançament que ha tingut Catalunya'.

Segons Vallès, 'un cop més CiU actua en contra dels interessos de Catalunya al costat del PP', una formació que manté el recurs d'inconstitucionalitat contra l'Estatut i acaba d'anunciar un altre recurs contra la Llei d'Educació de Catalunya. El recurs de CiU contra el finançament, ha dit, suposa 'un atac més de CiU a Catalunya al costat del PP i contra els interessos de Catalunya'.

L'esmena de CiU

CiU argumenta la seva esmena pels incompliments de l'Estatut. En concret, la Federació denuncia que la negociació i aprovació del nou sistema no ha respectat el principi de bilateralitat com estableix l'article 201.3 del text ni preveu la constitució del consorci paritari de l'Agència Estatal d'Administració Tributària i l'Agència Tributària de Catalunya que consta a l'article 204.2.

CiU manté que l'acord també incompleix l'article 206.3 de l'Estatut perquè no contempla que els recursos financers de la Generalitat es podran ajustar perquè els serveis d'educació, sanitat i serveis essencials de l'Estat del benestar prestats per la Generalitat 'puguin assolir nivells similars al conjunt de l'Estat sempre que duguin a terme un esforç fiscal similar'.

També es vulnera, segons la federació, l'article 206.5 de l'Estatut sobre el principi d'ordinalitat perquè el sistema no garanteix que l'aplicació dels mecanismes d'anivellament alterin la posició de Catalunya en l'ordenació de rendes per càpita entre les Comunitats Autònomes abans de l'anivellament.

A més, segons CiU, el sistema no compleix l'article 206.6 de l'Estatut que estableix que caldrà tenir en compte la població com a variable bàsica per determinar les necessitats de despesa, en particular per un factor de població establert en funció del percentatge de població immigrant.

La Federació manté que el nou model no preveu que la Comissió Mixta d'Afers Econòmics Estat-Generalitat valori l'impacte financer, positiu o negatiu, que les disposicions generals aprovades per l'Estat tinguin sobre la Generalitat o a l'inrevés en un període de temps determinat.

Segons CiU l'acord també vulnera l'article 210.1 de l'Estatut que estableix que aquesta Comissió Mixta és l'òrgan bilateral de relació entre l'Estat i la Generalitat en l'àmbit del finançament, i per tant que és a ella a qui correspon 'la concreció, aplicació, actualització i seguiment' del nou sistema.

A més, afegeix CiU, tampoc es compleix l'article 210.2 que diu que la Comissió ha d'acordar la contribució a la solidaritat i els mecanismes d'anivellament, ni el 210.3 que diu que aquest organisme ha de proposar les mesures necessàries per garantir l'equilibri del sistema establert.

Per últim, la Federació diu que no es compleixen dues disposicions de l'Estatut: la Addicional Onzena que estableix que l'Estat cedirà competències normatives sobre l'IVA en fase minorista; i la Final Primera que diu que el sistema ha de ser plenament efectiu cinc anys després de l'entrada en vigor de l'Estatut, és a dir, al 2011.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
21 d'octubre de 2009, 15.22 h

Els siwuanistes del tripartit varen signar un paper en blanc que al proper govern de la Generalitat li obligará a retornar més de 3.000 milions d'euros. Deuen haver pensat que com que ells ja no governaran, els que vinguin al darrera, que s'espabilin!!.



Grans "patriotes" aquests xitxarel.los munyidors de presupostos de l'anomenat tripartir!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.