Els preus continuen apujant-se més a Catalunya que a Espanya
La demarcació de Castelló assoleix la primera posició, amb un 3'0%, 5 dècimes per sobre de la mitjana estatal
Les dades de l'augment de preus que ens ofereix l'IPC posen de nou en evidència que Catalunya sempre sol quedar per sobre de la mitjana espanyola. Al mes de febrer Catalunya supera en 2 dècimes la mitjana estatal i n'augmenta 8 respecte al mes anterior, unes dades que no fan més que posar de manifest el diferencial econòmic entre els territoris catalans i Espanya.
L'Instituto Nacional de Estadística (INE) va fer oficial divendres les dades de l'IPC de mes de març, que assoleix un 2'5% a nivell estatal. Al Principat, aquestes dades suposen un augment de 8 dècimes respecte el mes de febrer, arribant a una taxa interanual d'un 2'7%, lleugerament per sobre de la mitjana estatal. Aquesta pujada ve donada en part per l'augment de preus de la telefonia mòbil i l'encariment del petroli, tot i que el vestit i calçat (3%) fa notar-se de nou, una volta acabada la temporada de rebaixes. La única abaixada destacada de preus són els medicaments que van caure un 3'5%.A la resta del territori, l'IPC assoleix un 2'4% tant al País Valencià com a les Illes Balears, una dècima per sota de la mitjana estatal. Malgrat aquestes dades però, és precisament a la província de Castelló on els preus han apujat més de tot l'estat.
D'altra banda, la inflació subjacent estatal (que exclou energia i alments frescos) va caure fins a 3 dècimes arribant a coincidir amb la taxa interanual d'un 2'5%, la mateixa xifra de l'índex de preus harmonitzat, que manté la diferència de sis dècmies respecte a la mitjana de la zona euro.
Malgrat que el ministeri d'Economia espanyol considerava les dades com a positives, el ministre Solbes admetia que l'IPC espanyol "no és una bona xifra', ja que segons va admetre, les dades eren pitjors de les previstes inicialment al ministeri.
Els lloguers contiuen pujant
Els preus del lloguer d'habitatge han augmentat un 4'4% en els últims 12 mesos, gairebé dos punts més que l'índex general de l'IPC (2'5%), Concretament, al març, els lloguers es van encarir un 0'5% respecte al mes de febrer.
Aquestes xifres posen de manifest que la renda disponible dels espanyols no es veu únicament minvada per l'augment dels preus de compra dels habitatges, sinó que els que opten pel lloguer també han de fer un esforç cada cop més gran per fer front a l'esmentat pagament.
De fet, els lloguers de pisos van augmentar un 1'4% durant el primer trimestre de l'any, davant de l'increment del 0'1% de l'índex general.