directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 15:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Moisès Broggi aposta per un divorci amistós entre Catalunya i l'Estat espanyol

El cirurgià assegura que el copagament permetria suportar el sistema sanitari

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Amb 103 anys, Moisès Broggi (Barcelona, 1908) ens rep amb un somriure al seu despatx. Fem l'entrevista al jardí de casa seva, a Barcelona. Puja amb agilitat les escales sense separar-se del bastó. S'asseu i s'aixeca diverses vegades de la cadira fins que troba la posició en la qual no li molesta el sol. Es relaxa. Conserva una espontaneïtat envejable i una memòria prodigiosa. Diuen que la longevitat és la recompensa de la virtut i la vitalitat del centenari doctor Broggi fa bona la cèlebre frase de Simone de Beauvoir. En una entrevista amb l'ACN, el cirurgià reflexiona sobre la vida i la mort, la independència de Catalunya, l'ordre governamental global, el sistema sanitari i la immersió lingüística.

 

 
moises broggi
Comparteix
   


Etiquetes
103 anys i amb una salut envejable. Diu que un arriba al final sense ni adonar-se'n. Meditem massa poc sobre la vida i la mort?

El que passa és que el jove va unit al cos amb els seus plaers, els seus dolors, amb tot allò més material. El vell veu que tot no té cap valor perquè és efímer, tot se'n va a passeig...els grans poders, els grans avantatges no són res, en el fons. I en canvi hi ha una cosa que persisteix, allò espiritual. És el concepte de Déu. Hi ha alguna cosa que sobreviu i totes les religions ho accepten. Hi ha alguna cosa que empeny totes les coses i les harmonitza, que fa que l'univers funcioni sempre de la mateixa manera i la vida dels homes també. 


Però la religió cada vegada cala menys entre la gent jove. 

S'està perdent, però s'ha de fomentar per garantir viure amb esperança. No hi res pitjor que el no-res. Pensar que tots acabarem en el no-res és portar una vida sense esperança i això no ho accepta ningú.

Una vida només centrada en el futur.

El jove està preocupat pel futur. Té totes les seves il·lusions i esperances encaminades al futur i això absorbeix la seva mentalitat. De manera que el futur és incert perquè no es pot assegurar res. En canvi, el vell, que no té futur, mira el passat, la gent que havien estimat i que ja no hi és, les bones estones viscudes...i veu que tot el que havia desitjat com la riquesa o el poder no valen per a res davant de la mort.

Té el convenciment que la humanitat pot i té el deure de fer un món més just i igualitari. Caminem en la bona direcció?

No estem caminant en la bona direcció perquè la gent construeixi un món més just i igualitari. El món occidental ha avançat molt la tècnica i la ciència. Ara hi ha màquines que ho fan tot i ens són de molta ajuda però que, a la vegada, ens donen molta angoixa, enveja i supèrbia. Hem d'estimar més els altres. El defecte més gran és quan un s'estima a sí mateix i no estima als altres. Quan això passa a un líder és fatal, perquè fa que totes les seves accions vagin dirigides a la cobdícia o al seu benestar.

Un govern de les nacions resoldria aquests problemes?

És l'única manera. I és possible aconseguir-ho gràcies als mitjans de comunicació, que fan que un poder únic pugui dominar-ho tot. 

I tant poder en un sol òrgan no pot conduir irremediablement a una tirania?

Però això s'ha de fer democràticament per no caure en l'anarquia i evitar que un estat pugui dominar-ne un altre. Tots han de tenir autoritat pròpia. En aquest sentit, Europa serveix d'exemple perquè abans estava formada per tres o quatre imperis i la resta eren nacions subjugades. Avui, només queda el cas d'Espanya i Catalunya i s'ha d'acabar. 

Ha arribat l'hora d'un divorci amistós?

Sí. Ara Europa és un gran mosaic d'estats i això és millor perquè els problemes s'arreglen millor allà on es produeixen, no en un altre lloc. El que afecta Catalunya s'han de resoldre a Catalunya i no a Madrid. Tot això no és fàcil, però és l'única via de salvació que tenim per evitar el desastre. 

S'ha d'introduir el castellà com a llengua vehicular a les escoles?

Catalunya ha de tenir el seu ensenyament propi. La unió dels pobles ha d'existir però no s'han d'uniformitzar. És desastrós que tothom parli igual. El que enriqueix la humanitat és la diversitat de cultures, la unitat és esterilitzant, és convertir la humanitat en un formiguer o en un rusc. És per tot això que aquí, a Catalunya, l'ensenyament ha de ser en català i a Espanya en castellà. Els que volen castellanitzar Catalunya, l'única cosa que fan es destruir la cultura catalana i fer que tothom parli castellà. El català s'ha de defensar perquè no desaparegui. 

La medicina ha evolucionat en detriment del tracte humà?

La ciència ho ha ultrapassat tot, inclús el tracte personal. Ha millorat la qualitat de vida, però en canvi té l'inconvenient que es perd la relació entre metge i pacient. Les màquines afinen molt però no consolen i els malalts necessiten amor i consol.

El sistema sanitari actual està en perill? 

La Seguretat Social d'aquí està mal enfocada. Fer-ho tot gratuït per tothom no pot ser. És caríssim, no hi ha cap estat que ho pugui suportar. Hi ha d'haver una cooperació de la gent que pot pagar. Una solució, per tant, seria el copagament per poder suportar el sistema. Les coses que són gratuïtes conviden a l'abús.

El veig molt fresc i amb les idees molt clares. Aviat tindrem un nou llibre del doctor Broggi?

(somriu) No, ara ja plego d'escriure.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
J fletxa Vilajuïga
19 de setembre de 2011, 11.17 h

Tota l'admiració, tot el respecte per aquest Doctor.
Clarividencia envejable.
Que visqui molts mes anys!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
jordibcn fletxa Barcelona
18 de setembre de 2011, 20.15 h

Dr.Broggi és d´admirat que una persona als 100 anys és sumi a l´independentisme , millor tard que mai , perquè a vostè no l´havia vist mai donar suport a cap causa o m´equivoco fins fa ben poc. Ara potser vaig molt errat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Matilde fletxa Mollerussa
18 de setembre de 2011, 12.09 h

Jo considero que la sanitat pública ja l'estic pagant: els meus impostos serveixen per aquesta finalitat. Jo els pago i no busco cap trampa per escaquejar-me del tema. Si les persones que fan frau fiscal fossin realment penades per aquest afer, si els inspectors d'hisenda tinguesisn el mitjans necessaris per compertar la seva feina, no hi hauria problemes. EL QUE CAL ÉS QUE LES CLASSES DE RENDA ALTA PAGIUIN LA SEVA PROPORCIÓ D'IMPOSTOS QU ELS PERTOCA I NO PAS QUE FACIN FRAU FISCAL TOLERAT!!!... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
l'Esteve fletxa Vallés Oriental
18 de setembre de 2011, 12.03 h

#4 Tot i que es pot deduir que la seva creuada per la correcció ortogràfica del català esta feta en molt bona intenció , voldria fer-li un parell de preguntes i/o observacions:
1ª ) No es millor escriure amb català fent faltes que amb castellà perfecte?
2ª) Molts dels que participem en fils d'aquest i d'altres diaris , no hem tingut per qüestió d'edat , altre aprenentatge que l'autodidactisme
3ª ) Crec recordar que va ser el filòsof Josep Ferrater i Mora que va dir : Pompeu Fabra va... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Francesc fletxa Barcelona
18 de setembre de 2011, 11.50 h

Sr. Broggi, vos sou un exemple de claredat d'idees, honestedat i valentia al no amagar, com altres, la gran desfeta econòmica, les agresión bervals i jurídiques que fa temps patim. Moltes gràcies i temps suficient per gaudir d'una bona sortida de Sol definitiva per Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
JORDI fletxa CATALUNYA
18 de setembre de 2011, 11.39 h

#2 Més que ,tu xarnego subsidiari


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
mario fletxa bcn
18 de setembre de 2011, 10.57 h

Si Dr. el sr. Ridao ja ho va proposar l'any passat al Parlament español i no es van trencar els vestits ses senyories, això vol dir que tot el que ens passarà des d'ara serà fruit de la desesperació per com estant anant les coses, des d' Euskadi a Catalunya. Hem d'estar preparats i tenir gent forta a madrit, ja es veurà.
Només per vostè ja val la pena "batallar"i si ho poguéssim aconseguir i vostè ho pogués veure, seria l'ofrena més gran a tots aquells que varen lluitar tota la sev... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
18 de setembre de 2011, 10.35 h

Dr. Broggi, Amb tots els meus respectes i admiració que em mereixen la seva persona, per les seves qualitats professionals i per les seves qualitats catalanistes i independentistes, voldria manifestar-li que discrepo parcialment de les seves manifestacions polítiques, si bé no hi entraré en detall perquè debatre un tema de la complexitat com és la nostra independència, ens portaria molta estona. El què em porta a dirigir-li aquestes paraules, és el què manifesta al seu penúltim parà... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
18 de setembre de 2011, 09.36 h

Com a dessitg està molt be, però cal no ser ingenus, ja coneixem el tarannà "democràtic" de l'estat espaÑÑol i el seu curriculum.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
18 de setembre de 2011, 09.32 h

-vol o demana un divorci amistós. No 'aposta'
-puja l'escala. No 'les escales'
-Seu i s'aixeca uns quants cops. No 's'asseu' 'diverses'


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.