directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 06:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Un 78% dels habitants de la Vall d'Aran entén l'aranès

L'Informe de Política Lingüística 2010 indica que el castellà és la llengua més habitual (38%), seguida de l'aranès (23%) i el català (16%)

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Un 78% de la població de la Vall d'Aran entén l'aranès, un 56% el pot parlar, un 59% el pot llegir i un 34% el sap escriure. Així ho indica l'Informe de Política Lingüística 2010 que aquest dimecres ha lliurat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i així ho publica el digital Ara Ponent
Ferran Mascarell,conseller,Cultura,política lingüística,Núria de Gispert,presidenta,Parlament
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, lliurant l'Informe de Política Lingüística 2010 a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

Comparteix
   


Etiquetes
Malgrat això, el castellà és la llengua més habitual a la Vall d'Aran per un 38% de la població, seguida de l'aranès (23%) i del català (16%). Segons el mateix estudi, l'aranès és la llengua d'identificació d'un 27% de la població. L'informe es fa públic la mateixa setmana que el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra la llei de l'aranès, que ha quedat suspesa.

De la mateixa manera, hi ha un 9% de la població que combina diverses llengües de manera habitual. Quant a la llengua d'identificació, per a un 36% de la població és el castellà, per a un 27% l'aranès i per a un 14 % ho és el català. Si atenem a la llengua inicial, el castellà ho és del 34% de la població, l'occità aranès ho és del 22% dels habitants i el percentatge corresponent al català és del 14%; un 14% afirma també haver tingut alguna altra llengua com a llengua inicial.

Els usos lingüístics amb els membres de la família confirmen, al seu torn, la preeminència del castellà i l'occità aranès damunt del català. Així, amb els pares s'hi relacionen només en castellà el 35%, només en aranès el 21% i, només en català, el 16%. Igualment s'esdevé amb els usos lingüístics amb els fills: només en castellà el 40%, només en aranès el 22% i només en català el 15%.

L'informe destaca que un 78% de la població entén l'aranès, un 56% està capacitat per parlar-lo, un 59% el pot llegir i un 34% el sap escriure. D'entre els nascuts a Catalunya l'entenen un 98%, el poden parlar un 87%, el saben llegir un 85% i, finalment, poden escriure un 51%. Pel que fa al coneixement de la seva condició de llengua oficial a Catalunya, n'està al corrent un 84% de la població.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
22 de setembre de 2011, 17.02 h

La Vall de Arán tambien pedira la independencia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Roc fletxa Bcn
22 de setembre de 2011, 11.21 h

Si és "l'aranés" espanyolitzat dels noticiaris especials del 3/24 jo també l'entenc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.