directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 14:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Es mor la mecenes catalanista Maria Teresa Sàbat

Va finançar editorials, escoles i Òmnium Cultural

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Segons informa Anoiadiari, la mecenes catalanista Maria Teresa Sàbat, Premi al Compromís Cultural 2011 d'Òmnium-Anoia, s'ha mort anit a casa seva a l'edat de 100 anys, que justament va complir ahir. Sàbat, vídua de Pere Puig i Quintana, va ser una de les principals promotores de l'Escola Mowgli d'Igualada i, entre d'altres aspectes, Òmnium-Anoia afirmava: 'Ostenta una trajectòria vital de primer nivell, que mereix un sentit reconeixement per part d’Igualada i del conjunt del catalanisme cultural'. L'enterrament tindrà lloc dilluns.

Comparteix
   

Sàbat, després d’una infantesa i una joventut lligades a Igualada, a l’Ateneu Igualadí i als cercles intel·lectuals més notables de Barcelona, Sàbat va veure com, amb només 25 anys, esclatava una guerra que li impediria desenvolupar tots els seus anhels. Amb 28 anys, un cop les tropes franquistes van derrotar el govern legítim de la República, ella i el seu marit es van exiliar a Catalunya Nord, durant gairebé un any, primer a Perpinyà i després a Prada de Conflent. Allí van retrobar-s’hi amb destacats intel·lectuals catalans a l’exili, com Josep M. de Sagarra, Pau Casals, Pompeu Fabra, Alexandre Plana, Joan Alavedra, Pau Romeva, Maurici Serrahima... A algun d’ells, fins i tot, el van ajudar a sobreviure econòmicament.

Després de l’exili, van instal·lar-se a Barcelona, i el 1943 van fundar l’entitat La Benèfica Minerva, juntament amb el mecenes Fèlix Millet i Maristany i Maurici Serrahima, amb l’ànim de mantenir financerament institucions com l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Estudis Universitaris Catalans i l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana, d’una banda, i la de procurar uns certs ingressos econòmics als escriptors catalans retornats de l’exili, com Josep M. de Sagarra, Ferran Soldevila, Pau Romeva, Carles Riba i Alexandre Galí. Fins i tot, La Benèfica Minerva va arribar a cedir a l’IEC uns despatxos de la seva seu perquè els pogués utilitzar com a instal·lacions de treball. Són vàries les fonts que coincideixen en ressaltar que la dedicació de Sàbat i Puig i Quintana va ser clau perquè fins a una sentantena d’industrials, financers, metges i advocats s’impliquessin financerament amb La Benèfica Minerva i aquesta pogués desenvolupar la seva tasca de mecenatge.

Llegir notícia completa a Anoiadiari.cat




COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
29 de setembre de 2011, 14.03 h

-ha mort. No 'es mor'
-ha mort. No 's'ha mort'
-té una trajectòria. No 'ostenta'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Pantinet fletxa Les Escaldes
28 de setembre de 2011, 08.47 h

#16 PACO PACO PACO PACO PACO PACO PACO PACO PACO Amb això ja e tnc prou per valorar la teva "catalanitat tant català, català, catalino fins a la medula que amb el PACO ho fots TOT enlaire. Dit això m'agradaria informar-te que les classes que tu em puguis donar de idiomes es de 08:00 a vuit del matí. Et puc parlar amb cinc idiomes i el CASELLÀ sis. No ho entens, no? El meu idioma OFICIAL es el CATALÀ i el teu es el CASTELLÀ. No trepitgis la linía vermella que es meva, no teva, salvado... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Paco Pi fletxa Barcelona
28 de setembre de 2011, 02.38 h

A veure, Jordi, Pantinet i l'anònim/a "Aspanya està morta": si parlem de qui respecta el català i de qui no, en el to en què ho esteu fent, el primer que hauríem de fer (sobretot vosaltres tres) és escriure'l bé, no creieu? Què us heu pensat? Que insultant es resol res? Que amb vistoses actituds bel·ligerants arribarem enlloc? Anem llestos, amb vosaltres pel mig!
Dit d'una altra manera: digueu el volgueu, però no tingueu els collons de parlar del català, fatxendes! I tu, Jordi, enca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
mario fletxa bcn
26 de setembre de 2011, 09.42 h

Gràcies Sra. Sàbat per la feina ben feta, el seu exemple hauria de servir per unir opinions i maneres de fer

No hi ha cap lluna que et guiï,
ni cap claror amagada
que vagament t'il·lumini.
Una certa repetició dels actes,
això sí, una mena d'obstinació
a fer sempre el mateix,
fan que avui no et predis
pels camins de la nit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Jordi fletxa CATALUNYA
26 de setembre de 2011, 00.05 h

#12 Quina llàstima que no poguen entendre les sàvies paraules d'aquest inmnigrant,és clar ,com que només saben escriure en el seu dialecte...


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
26 de setembre de 2011, 00.01 h

Sembla que la rossé s'ha canviat el nick. Un altre moro escuit que parla en castellàrab.

La tonta del cul que diu que no hi ha res dolent d'escriure en llengua castellana, torna de los mundos de iupi, imbècil, que no te n'enteres de res. No ets una demòcrata per molt que ho diguis: ets una rata franquista camuflada.

I tu no tries el que els catalans volem, ja que no ets ningú. No t'esforcis a aplicar-te un plural que en el teu cas és tan imaginari com el teu estimat país d'aspanya, del... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Pantinet fletxa Les Escaldes
25 de setembre de 2011, 18.57 h

#10 HE TENIDO UN SUENYO Mira si arribes aser ridicul que has posat un grapat d'incongruències espantosa. Com no hagis utilitzat el "quechua" o el "castellanufo" no entenc res de res, MONO-lingue de merda.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Pantinet fletxa Les Escaldes
25 de setembre de 2011, 16.45 h

#8 HE TENIDO UN SUENYO To see an asshole to have more than 75,000 Andorra Curran ecspanyoles services. Here we have no crisis like unemployment or your fucking Ecspanya. EUROPE DSois the ass. That go? Catalunya thief wants to get out of people and bad living. Catalunya despoiled sausages that you are well like you mistreat abortions. M'has seguit GOS raqbiós?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.