directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 00:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Lluís Prenafeta, 'l'ombra del poder'

Perfil dels detinguts

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Lluís Prenafeta (Ivars d'Urgell, 1939), empresari, liberal, i creador de la Fundació Catalunya Oberta, va ser la mà dreta de Jordi Pujol entre 1980 i 1990, en què va exercir de secretari general de la presidència. Va impulsar la projecció de Catalunya a l'exterior, i la creació de la CCRTV. Ja fora de la Generalitat va ser un dels accionistes del diari 'El Observador'. També va protagonitzar l'anomenat 'cas Prenafeta' que el va enfrontar al fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Carlos Jiménez Villarejo que l'acusava de tràfic d'influències i que va quedar arxivat el 1993. Ell mateix exposa els seus dies al Palau de la Generalitat al llibre 'L'ombra del poder' (Planeta).

Comparteix
   

El seu pas per la política va començar per la base. Es va afiliar a CDC el 1976 i posteriorment va ascendir a president de districte de CDC i membre del Consell Nacional. Va col·laborar en les campanyes de CiU a les eleccions municipals i generals i va impulsar especialment la projecció de Catalunya a l'exterior, especialment a Mèxic i Veneçuela.

Pujol el va situar al seu costat als anys 80 en què va coordinar els governs de CiU i va impulsar viatges oficials del president als EUA, on es va produir l'entrevista amb el president nord-amercià George Bush, Israel o el Vaticà. Prenafeta també va impulsar la creació de la Corporació Catalana de Radio i Televisió (CCRTV).

El cas Prenafeta

Com a secretari general de la Presidència va viure afers com el de Banca Catalana. Va protagonitzar l'anomenat 'cas Prenafeta' per suposades irregularitats mentre exercia el càrrec, que el va enfrontar al fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Carlos Jiménez Villarejo. Villarejo l'acusava de tràfic d'influències per les seves relacions amb diverses companyies com Iberia, la Companyia Anònima d'Assegurances, Barcelonesa d'Obres i Contractes o Consultoria d'Economia i Tributs. El 1993 l'Audiència de Barcelona va arxivar les diligències perquè no se li va poder atribuir cap delicte. Els partits de l'oposició van acceptar passar pàgina a nivell judicial, tot i que van demanar responsabilitats polítiques.

El 1990 va tornar a l'empresa privada com a assessor en els sectors immobiliari i elèctric. Va exercir com a president de Petrocat i del Túnel del Cadí i després es va dedicar a les seves inversions en societats a Rússia. També va impulsar el diari El Observador, que va arrancar el 1990 i es va deixar d'editar el 1993, quan ja se n'havia venut les accions. El 2001 va crear la Fundació Catalunya Oberta, de caràcter catalanista i liberal, de la què n'és vicepresident.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
28 d'octubre de 2009, 20.26 h

Si que arrancó, no tuvo el éxito que éste SUJETO esperaba,dejando deudas CERRO.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
28 d'octubre de 2009, 12.36 h



el observador, que va sortir el 1990. No 'que va arrancar'




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
28 d'octubre de 2009, 09.22 h

Vaya ex secretario de Pujol, y su mano derecha, empresario del OBSERVADOR, y TIPEL en quiebra las dos, en Tipel tuvo su primer empleo Artur Más.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.