directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 16 de juny de 2024 15:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els vuit detinguts per presumpta corrupció urbanística no declararan fins dijous o divendres

S'investiga si es van blanquejar diners a través d'obres públiques a Santa Coloma de Gramenet

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La situació d'incertesa generada per l'esclat d'una suposada trama de corrupció urbanística amb l'epicentre a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet continuarà fins a dijous o divendres. L'Audiència Nacional espanyola no prendrà declaració fins dijous o divendres -quan s'esgota el límit legal- als vuit detinguts que podrien ser traslladats fins a Madrid aquest dimecres. La investigació parteix del cas BBVA-Privanza de 2005, a partir del qual el jutge Garzón hauria destapat la trama. Es creu que s'haurien utilitzat obres públiques de l'Ajuntament de Santa Coloma per blanquejar diner negre provinent de paradisos fiscals. Fins ara hi hauria nou detinguts entre els quals els socialistes Bartomeu Muñoz i Manuel Dobarco, alcalde i regidor d'urbanisme del municipi; a més dels exalts càrrecs de l'època Pujol Macià Alavedra i Lluís Prenafeta vinculats a l'empresa Espais -el president de la qual també es troba detingut-, així com el president de la constructora Proinosa i l'exdiputat del PSC, Lluís García Sáez.
ajuntament de santa coloma de gramenet, guàrdia civil, escorcoll, pretòria, corrupció
Comparteix
   

Les declaracions fins dijous o divendres

L'Audiència Nacional espanyola ha descartat que els detinguts en l'operació 'Pretoria' puguin declarar aquest dimecres. El límit legal només permet que estiguin detinguts fins el divendres, per tant la declaració davant el jutge instructor de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, els haurà de ser aquest dijous o divendres, segons fonts jurídiques. El que no es descarta és que se'ls pugui traslladar fins a Madrid aquest dimecres, segons fonts pròximes a la investigació, seria 'raonable' que ho fessin i quedessin custodiats a la Direcció General de la Guàrdia Civil a l'espera de passar davant el magistrat.

Detinguts 'il·lustres'


En concret, els detinguts en aquesta operació són els exalts càrrecs dels governs de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta i Macià Alavedra; l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, el socialista Bartomeu Muñoz i el regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco. També s'ha detingut el propietari de l'empresa Espais, Lluís Casamitjana, i de la constructora Proinosa, Josep Singla. A més, entre els arrestats hi ha un exdiputat del PSC al Parlament, Lluís Garcia Sáez, que ja va ser acusat d'estafa l'any 1999.

El 'cas Santa Coloma' se suma al 'cas Millet'


La relació dels socialistes Muñoz i Dobarco i dels exalts càrrecs de CiU Alavedra i Prenafeta ha causat un nou enfrontament entre CDC i PSC. Les relacions entre ambdós partits són complicades des que es va conèixer la donació de fons del Palau de la Música, a través de convenis legals, a la Fundació Trias Fargas, vinculada a CDC. Els socialistes han criticat durament els convergents per aquests convenis i ara, el PSC s'ha afanyat a anunciar la suspensió de militància i la substitució en el càrrec de l'alcalde i el regidor d'urbanisme de Santa Coloma, si se'ls imputa en el cas fins al punt de tenir preparada la substitució de l'alcalde pel president de la diputació de Barcelona, Antoni Fogué. En canvi, CiU ha desvinculat Alavedra i Prenafeta de l'actual direcció del partit i, de moment, no els suspendrà de militància. Felip Puig ha volgut destacar que 'CiU no actuarà amb la malaltissa voluntat d'acarnissament d'altres partits polítics' i ha demanat al president Montilla que faci 'autocrítica' i controli allò que passa 'a casa seva'.

L'origen en el cas de blanqueig de diners BBVA-Privanza


Fonts de la investigació han explicat que el nom d'aquesta operació 'Pretoria' està relacionat amb una investigació de blanqueig de capitals de fa dos anys. El jutge Baltasar Garzón que ha estat l'encarregat de posar en marxa l'operatiu ha abandonat l'Audiència Nacional pocs minuts abans de les vuit del vespre. Durant tot el dimarts ha estat al seu despatx del carrer Gènova controlant l'operació.

Branques a Sant Andreu de Llavaneres i Badalona

L'operació Pretòria tindria ramificacions menors als ajuntaments de Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. El jutge de l'Audiència Nacional espanyola, Baltasar Garzón, també ha requerit informació a l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres sobre un conveni urbanístic signat l'anterior legislatura, durant el mandat PSC-PP. Dos agents de la Policia Judicial espanyola s'han personat al despatx de l'alcalde actual, Bernat Graupera (CiU), per lliurar-li una notificació oficial en referència a aquesta investigació. Graupera ha explicat que un dels detinguts, Antoni Jimenez, hauria treballat tant als ajuntaments de Llavaneres com als de Santa Coloma i Badalona. Precisament a Badalona la investigació ha requerit a l'Ajuntament informació sobre una parcel·la del municipi. Contràriament al que s'havia informat inicialment, el consistori badaloní no ha estat escorcollat.

Lluís Garcia Sáez podria ser el nexe d'unió de les diverses branques

 
Segons l'Agència Catalana de Notícies (ACN), l'ex diputat del PSC al Parlament, Lluís Garcia Sáez, és la persona que uneix les dues branques esquitxades per l'operació contra la corrupció que dirigeix el jutge Baltasar Garzón. D'una banda, l'alcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, i de l'altra dos alts càrrecs de CiU dels governs de Jordi Pujol, la seva mà dreta Lluís Prenafeta i l'ex conseller Macià Alavedra. Garcia Sáez va ser acusat d'estafa per un grup d'empresaris catalans el 1999 quan dirigia l'empresa constructora AGT Construcció i Obres. En aquell moment va ser expulsat del PSC.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
28 d'octubre de 2009, 09.12 h

Hay que obligar a Jordi Pujol a que tire de la manta, y levante de una vez las alfombras de la CORRUPCION.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
28 d'octubre de 2009, 09.09 h

En Cataluña todos los politicos lo sabian, pero unos encubren a otros la orden tuvo que partir de Madrid y ejecutada por la GUARDIA CIVIL.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Ja hi ha llocs que no volen mallorquins al barri ni llatinoamericans a la casa

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.