directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 12:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Puigcercós critica el 'dogmatisme' d'ICV oposant-se a rebaixar successions

Assegura que els ecosocialistes 'no volen raonar' i se'n desmarquen per interès electoral

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha criticat aquest dijous l'actitud 'dogmàtica' d'ICV-EUiA amb la reforma a la baixa de l'impost de successions i ja ha donat per fet que quedarà al marge de l'acord que ultima amb el conseller d'Economia, Antoni Castells, i el president de la Generalitat, José Montilla. En una entrevista a l'ACN, el líder republicà considera més probable que se sumi a l'acord CiU, reproduint-se així un escenari similar al de la Llei d'Eduació de Catalunya, que va rebutjar ICV-EUiA i, en canvi, va aprovar la federació. Puigcercós ha afirmat que en 'menys d'un mes' pot haver-hi una proposta d'Economia per rebaixar l'impost que es concretarà 'abans de Nadal' per entrar en vigor al llarg del 2010.
joan puigcercós
Comparteix
   

Puigcercós ha assegurat que amb les converses dels últims dies ja es pot parlar d'un principi d'acord de bases amb el conseller Antoni Castells per a la 'modificació i rebaixa' –no la supressió- del controvertit impost de successions. 'El Govern ha acceptat seure, estem negociant i crec que en breu tindrem una proposta, que no serà l'eliminació, però sí una rebaixa substancial', ha assegurat en una entrevista a l'ACN. Ja ha avançat que la rebaixa inclourà 'característiques molt concretes per a la gent gran', que 'no pot ser que hagi de pagar impost de successions', però no ha anat més enllà. Puigcercós ha alertat que la negociació de la rebaixa 'no es pot allargar' i 'en menys d'un mes es pot tenir una proposta damunt la taula'. Després de la reunió que el mateix Puigcercós i Castells han mantingut aquest dimecres al Parlament, a principis de la setmana que ve seguiran les converses amb el Departament d'Economia.

En una clara rèplica al discurs d'ICV-EUiA, ha assegurat que és 'fals' que l'impost només l'hagin de pagar els més rics i els grans patrimonis. Un discurs que considera 'dogmàtic'. Ha reconegut que no ho ha negociat directament amb ICV-EUiA, sinó que ha recorregut directament a Castells i Montilla. Malgrat que ICV-EUiA no tancava la porta aquest dimecres a tractar una reforma per a fer l'impost de successions més equitatiu, Puigcercós ja ha donat per fet que es desmarcaran de l'acord. 'Ho faran, perquè és una qüestió d'ells, que necessiten banderes en aquet moment, quan s'acosten les eleccions, com van fer amb la LEC', ha asseverat. És més, ha criticat que ICV-EUiA 'no vol raonar'. 'Si ICV-EUiA diu defensar els treballadors, s'haurien d'asseure a negociar un impost que afecta treballadors', ha asseverat Puigcercós, que ha avisat els ecosocialistes que és una 'falta d'equitat no voler assumir aquest debat'.

'Un Govern d'esquerres ha de defensar la majoria, i no em val aquest discurs teòric i inflat de dir que les esquerres hem de defensar els impostos; sí, però han de ser justos', ha afirmat. I encara ha afegit: 'No fem riure, aquí el que hi ha és un discurs molt dogmàtic, però no s'encara a la majoria de la gent'. Puigcercós ha alertat que no modificar l'impost de successions és 'avalar la paradoxa que les grans fortunes s'escapoleixen i paguen els de sempre'.

Més a prop de CiU

En canvi, veu més probable que CiU se sumi a un eventual acord, en base a la proposta que faci Castells. Sí bé la federació reclama directament la supressió de l'impost de successions, està disposada a parlar d'una rebaixa significativa. De fet ERC i CiU ja han mantingut contactes els darrers dies, cosa que els recriminen els seus socis d'ICV-EUiA. Però Puigcercós ja ha deixat clar que, de supressió, res, perquè els patrimonis més alts han de seguir tributant. Això sí, no s'ha estat de criticar 'l'oportunisme' de CiU per no haver reformat l'impost en 23 anys i ara demanar-ne la supressió.

ERC i la conselleria d'Economia negocien la possibilitat que la reforma de l'impost de successions s'inclogui a la Llei de mesures fiscals i financeres, d'acompanyament dels pressupostos del 2010, o bé mitjançant una llei específica. Però en qualsevol cas, 'abans de Nadal' la proposta de rebaixa s'haurà concretat, ha afirmat.

Ha explicat que es tracta de rebaixar l'impost perquè un 'contingent important de la gent que es pot definir com a classe mitja i treballadora no pagui aquest impost o pagui molt poc', cosa que permetria superar les 'situacions d'injustícia' actuals. Ha reivindicat com a èxit d'ERC que 'el Govern ja ha assumit que ha de modificar aquest impost a la baixa en breu' per a la 'majoria de gent', tenint en compte que el 85% dels contribuents que van pagar-lo el 2008 –patrimonis mitjans i baixos- no arriben a sumar el 15% del total de la recaptació per successions. 'Hi ha una clara voluntat de rebaixa' perquè ningú hagi de vendre patrimoni per a pagar l'impost, ha postil·lat. Ha assegurat que la proposta de reforma llançada per ERC 'no ha semblat malament' a Economia. Els republicans proposen rebaixar –fins a la supressió en la majoria de casos- l'impost pels patrimonis mitjans i baixos, és a dir pel 85% dels que ara tributen.

El líder d'ERC ha exhibit també com a èxit de la seva formació haver 'arrossegat el PSC i el Govern' –que 'no volien modificar aquest impost'- a aprovar la resolució del Debat de Política General. És més, ha considerat que la majoria parlamentària de CiU i ERC ha estat un 'estímul' perquè el Govern mogués fitxa. Assegura que entén les reticències inicials de l'Executiu que presideix José Montilla per les necessitats pressupostàries i les tensions de tresoreria per la crisi, però ha defensat que la reforma que proposa 'no afectarà massa els ingressos de la Generalitat'. Ho ha quantificat en menys de 200 MEUR, de manera que s'ha de poder fer 'de forma ràpida i eficient'. Això sí, ha volgut deixar clar que en cap cas la reforma implicarà que una part de les herències que han de tributar hagin de pagar més, una competència, la d'incrementar l'impost, que té en exclusiva l'Estat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
29 d'octubre de 2009, 22.47 h

ICV son unos disconformes con todo, si no lo promueben ellos, SAURA está quemado.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
29 d'octubre de 2009, 22.11 h

Ben fet, ERC. ERC baixa impostos a la classe pobre i a la classe mitjana. Fets.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ledesma fletxa Barcelona
29 d'octubre de 2009, 19.02 h

ERC ha de fer dimitir el corrupte Montilla!! Llegiu, llegiu sobre l'escàndol de Montilla cimeraextra.blogspot.com/2009/10/una-altra-de-kinkis-segona-part.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
29 d'octubre de 2009, 17.51 h

Però no era en Duran el que possaba pals a les rodes?.



Finalment ha passat el que ja tots amb més d'una neurona al cervell sabiam, que us baixariau els pantalons per no molestar a l'amo Montilla.



A aquest Montilla: www.cimeraextra.blogspot.com/


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.