directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 18:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Un professor nordamericà també defensa que Cristòfor Colom era català

La monarquia espanyola n'hauria amagat l'origen durant segles

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Ni italià, ni anglès, ni cors, ni castellà, ni gallec, ni portuguès, ni grec, ni noruec. Cristòfor Colom era català, fill d'una família que va viure a Barcelona al segle XV i que mantenia una antiga enemistat amb els Reis Catòlics. Per això, els monarques espanyols van ocultar la seva catalanitat fomentant la idea que era italià que, a costa de repetir-ho, es va convertir en dogma històric. Aquesta és la principal teoria del professor de la Saint Mary's University de Maryland, Estats Units, Charles F. Merrill, sobre els orígens del descobridor d'Amèrica, que s'afegeix a les teories de la catalanitat de Colom formulades per Jordi Bilbeny i d'altres historiadors. Les investigacions de Merril les recull el llibre 'Colom. 500 anys enganyats. Per què s'amaga l'origen català del descobridor d'Amèrica', que acaba de publicar-se en català.
cristofol colom
Comparteix
   

El primer argument que afavoreix una possible catalanitat de Colom, segons Charles F. Merrill, va començar amb les premisses que el cognom Colom és d'origen català. Per això, o bé el descobridor d'Amèrica o bé el seu pare eren d'un país de parla catalana. El segon es basa en les referències indirectes que ell mateix va fer sobre la seva nacionalitat.

Merrill reconeix en el llibre, publicat l'any passat en anglès, que hi ha 'tan pocs documents en què Colom diu que és català com documents en què es digui que és genovès'. En canvi, el llibre recull cartes escrites per Colom i per altres dirigides a en què Ferran i Isabel són anomenats 'els meus senyors' o 'els meus senyors naturals' a Santàngel, Sánchez i Juana de la Torre, Jaume Ferrer de Blanes.

Quant a l'enfrontament de l'Almirall descobridor d'Amèrica, el llibre constata que una família Colom va participar activament en la guerra de 1462-72 contra el rei d'Aragó. Cristòfor Colom estava relacionat amb els enemics de la família Trastàmara dels monarques de Castella i Aragó durant aquella guerra.

A l'entendre d'aquest professor de la Saint Mary's University de Maryland, l'antiga enemistat de Colom vers la família dels Reis Catòlics és un motiu pel qual la seva identitat es va fer manifesta. L'altre és que Ferran i Isabel van disposar que els territoris que es descobrissin al Nou Mön passesin a formar part de Castella oi que Castella fos la beneficiària del comerç i la colonització d'Amèrica en detriment de Catalunya-Aragó.

'Fer veure que el descobridor del Nou Món era Genovès no alteraria aquest plans. Un descobridor català, en canvi, sí que els hauria afectat', apunta Merrill al llibre, que no descarta que el mateix Colom i la seva família acceptessin aquest engany.

Provinent de Tarroja, prop de Tàrrega

Concretament, aquest professor nord-americà apunta la possibilitat que Cristòfor Colom naixés o es criés a Tarroja de Segarra, prop de Tàrrega. Segons recull Merrill en el llibre, la gent gran que ara viu a Tarroja quan eren petits explicaven que l'home que el 1492 va descobrir Amèrica havia nascut al poble. Aquesta tradició s'anticiparia a la que parla de la catalanitat de Colom. 'No hi ha registres escrits que l'avalin encara que és possible que n'hi haguessin existit en algun moment', afirma Merrill.

La connexió entre Colom i Tarroja té diversos arguments. D'una banda, la forma llatina d'aquest topònim seria Terra Rubia o Terra Rubra i, per tant, té el mateix que el lloc que els primers autors que van parlar del tema van designar com a bressol de Colom.

D'altra banda, els patrons de la vila de Tarroja són Sant Salvador i la Immaculada Concepció, els mateixos amb què l'Almirall va batejar les dues primeres illes que va descobrir prop del Carib el 1492.

A prop de Tarroja hi ha la població de Pavia, on el segle XV Merrill afirma que hi va viure una família anomenada Colom que estava emparentada amb els Colom que els documents situen a Tarroja. Segons la biografia que Fernando Colón va escriure del seu pare, Colom va estudiar a Pavia. Sempre s'ha considerat que es referia a la Pavia italiana i no a la segarrenca, però cap Colombo –com es diria el seu cognom en italià- va estudiar a Pavia al segle XV.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Adolfo fletxa San Baudilio de Llobregat
1 de novembre de 2009, 02.11 h

Pobre Pedro... ¡pero si ya estoy en mi tierra! Porque esto es España, ¿no? ¿A dónde me voy a ir, si ya estoy en mi casa? Algunos se piensan que porque hablan la lengua de los aborígenes catalanes todavía son los dueños de esta tierra, como si no la hubieran conquistado definitivamente mis antepasados hace trescientos años. Siempre puedes irte tú a Andorra...



En cuanto a tí, Joaquín, pues hombre... la Historia siempre la han escrito los vencedores, y obviamente adaptándo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
1 de novembre de 2009, 00.11 h

Es que castella i terres assimiladrs con Extremadura o Arago es el Paradis de la mentica de la mateixa manera qeu quant Deu crea el paradis va fer America a Satanas li deixa castella per crear el regne de la mentida traicio la villania i els botxins sense escrupols i sense honor de la G. in-civil que porten sa al andalus mes jornalers asesinats (per comisio dels terratinetsuna bestial forma de regular la natalitat alla) que Geranis als balcons te Al-Andalus


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Quim fletxa PPCC.
31 d'octubre de 2009, 09.05 h

La història d´espanya és farcida de mentides i manipulada de dalt a baix.Colom en venir d´America va rebre els putos reis a Barcelona, Això és un fet constatat i va ser simplement perquè a Barcelona hi havia casa seva.Els espanyols diuen que Colom va sortir de Palos de moguer quan allà mai hi ha hagut cap port que ho fes possible.Espanya una gran mentira.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Pere fletxa Bcn
31 d'octubre de 2009, 06.57 h

Com pots ser tant manipulador, retrògrada i demagog? a on no en hi ha no en raja noi, fot el camp si no ets a gust a aquesta terra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Adolfo fletxa San Baudilio de Llobregat
31 d'octubre de 2009, 00.36 h

¿Que haya un profesor universitario norteamericano que defienda estas tesis es noticia? Debe serlo, más que nada porque con él son la friolera de tres o cuatro académicos los que defienden la catalanidad de Colón. Si un profesor canadiense defendiera que el almirante genovés era en realidad de Corea del Norte, me da que no le daríais ninguna credibilidad, pero claro, éste os dice lo que queréis oír.



Nada nada, vosotros a lo vuestro, a seguir buscando héroes catalanes. Si ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.