directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 04:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas demana 'unitat' per aconseguir un finançament just per a Catalunya i lamenta que en trenta anys no s'hagi assolit

El pacte fiscal i la llei de governs locals, prioritats que el president del Govern marca per aquesta legislatura

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat una posició 'unitària' per tal que Catalunya tingui el finançament que es mereix. Ha lamentat que en trenta anys de democràcia, no s'hagi fet un plantejament 'ambiciós' i 'amb prou claredat d'idees', i que ara és el moment de tractar amb l'Estat aquesta qüestió. Ho ha dit aquest dissabte a Barcelona en la inauguració de la XIV Assemblea de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), en què s'escull nou president i es presenta precisament una ponència sobre finançament local. En la seva intervenció, Mas ha assenyalat el pacte fiscal i la llei de governs locals com a temes prioritaris d'aquesta legislatura.


Comparteix
   


Etiquetes

Artur Mas ha demanat la col·laboració de l'ACM i també de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per assolir la legislació local així com l'altre repte de mandat: la llei electoral catalana. Una llei que el president del Govern ha assenyalat que s'ha d'impulsar tenint en compte la realitat del país, on hi ha municipis petits, mitjans, ciutats i grans ciutats. Precisament, s'han incorporat a l'ACM les ciutats de Girona i de Barcelona -governades actualment per CiU-, i que fins ara només estaven a la Federació.

Aquest fet demostra, segons Mas, l'èxit amb el que ha anat avançant l'ACM, que enguany commemora el trentè aniversari de la seva creació i ja compta amb prop d'un miler d'associats, entre municipis, consells comarcals i altres entitats municipals. El cap del Govern ha reconegut la tasca duta a terme pels antics presidents de l'associació, perquè l'entitat 'ha hagut d'anar avançant en condicions molt complicades'. 'Però ho ha fet, i ho ha fet molt bé', ha afegit.

En quant al pacte fiscal, Mas l'ha situat com una 'tercera via' per solucionar el greu problema de finançament que pateix Catalunya 'que no ens mereixem', ha reblat. 'No ens el mereixem perquè el propi país, per ell mateix, té capacitat de generació de riquesa suficient per no haver de patir aquestes estretors', ha apuntat. Les altres dues vies per augmentar els recursos són l'increment d'impostos, opció que el president de la Generalitat comenta que castigarà encara més l'economia de les famílies; i la 'corresponsabilitat' de certs serveis públics.

'És complicat i la solució no és gens fàcil', ha admès Mas afegint que el pacte fiscal és 'l'aposta' que 'algun dia Catalunya pugui fer un plantejament definitiu i que podem administrar els nostres recursos i retenir una part addicional amb l'esforç, talent i capacitat de superació de la gent del país', ha apuntat. Citant la dita catalana 'feina feta, no té destorb', el president ha encoratjat a aconseguir un pacte amb el govern espanyol. Una qüestió que 'per mandra, por, manca de coratge o por a perdre vots' ha deixat, segons Artur Mas, una 'herència' amb unes condicions econòmiques 'dures i pitjors'.

Trias incideix en la crisi

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, també ha intervingut en la inauguració de la XIV Assemblea de l'ACM i ha apuntat que la crisi econòmica planteja 'reptes complicats' per als ajuntaments i la ciutadania en general. 'Per poder donar aquestes respostes i solucions serà clau assolir un finançament just per als municipis, que equipari recursos i competències, forçar un sistema de finançament estable i eficient que garanteixi de veritat l'autonomia i suficiència financera dels ajuntaments', ha apuntat Trias.

Xavier Trias ha mostrat la seva confiança que la situació es solucionarà. 'Hem sabut anar plegats i lluitar com a país', ha indicat. Ha apuntat, a més que 'des de l'exigència apretarem la Generalitat, però sent conscients i no irracionals i saber la situació que es viu, fent pinya', ha conclòs.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
mario fletxa bcn
2 d'octubre de 2011, 11.14 h

L'estaut se sau va deixar clar que, no al concert econòmic, el nou s'ha retallat, que voleu? el Rajoy té tots els nombres menys un. Quina cançó canta el mas, que no hi era durant tots aquests anys que hi ha sigut? per Déu quins collons, a mi no vull que em tingui per imbècil, ja n'hi ha prou!
Mas dimissió si no saps governar!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
pasbort fletxa Vila-real
2 d'octubre de 2011, 10.51 h

SOBRETOT deuriem de deixar d´AUTOODIAR-NOS sempre, sempre VOTANT directa o indirectament a favor dels que ens VOLEN ELIMINAR això sí que es ABSURD.-----Sr. MAS i també e. r. c. PER FAVOR PER REQUETEFAVOR FEU EL REQUETERRIDICUL SEMPRE, SEMPRE, SEMPRE...esteu pensant i abocant-nos MADRID fins a la SOPA ja ni hi ha PROU NOOOOO?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
2 d'octubre de 2011, 09.30 h

De què va aquest homenot ???. Subscric el què diu el comentari 1. Els convergents sou uns ineptes unionistes descarats i empedreïts. si tinguéssiu un pam de vergonya, només uns en demano un pam, tot el què ens passa no hauria arribat, puix d'aquest desori vostaltres en sou l'origen. Traïdors !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Josep fletxa Sant Celoni
1 d'octubre de 2011, 22.57 h

No s´ha aconseguit per culpa vostra, tros de babau.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
1 d'octubre de 2011, 19.24 h

"Mas demana 'unitat' per aconseguir un finançament just per a Catalunya i lamenta que en trenta anys no s'hagi assolit"

Per a tenir un finançament just tots sabem que cal fer, declarar l'estat català i deixeu-vos de punyetes!

CiU no vol ni la llibertat de Catalunya ni que visquem millor que ara sent un dels estats capdavanters d'Europa!

Amb CiU haurem d'esperar 30 anys mes!


Valora aquest comentari:   votar positiu 30   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.