directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 17:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

'Entre esquerra i dreta, esquerra; entre esquerra i país, país'

La ponència política d'ERC, que fixa l'estratègia fins el 2015, no parla d'independència sinó que se centra en les negociacions del concert econòmic

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

El Congrés d'ERC ha aprovat per amplia majoria la ponència política, el full de ruta a seguir per la nova direcció fins el congrés de 2015. El text recull la voluntat del partit d'ocupar un 'lloc central' en la política catalana. El coordinador de la ponència, Isaac Albert, ha explicat que, si cal escollir entre l'esquerra i la dreta, ERC ha de mantenir els plantejaments d'esquerres però que, si l'elecció és entre l'esquerra i el país, l'aposta és pel país. 'El marc referencial és del país i ens toca estar al costat del Govern quan toqui', ha defensat Albert. El text no fixa la independència com a objectiu per als propers quatre anys i se centra en les negociacions del concert econòmic.

Comparteix
   


Etiquetes
El darrer Congrés d'ERC va ser el 2008 i, aleshores, hi havia una situació molt més convulsa que l'actual: es van presentar i es van negociar moltes esmenes a la ponència i quatre candidatures van competir per la direcció del partit. Ara, tres anys més tard i amb una davalada electoral que pesa sobre les esquenes del partit, ERC celebra un Congrés molt més plàcid. 
 
De fet, la majoria de les esmenes presentades a la ponència política han acabat sent transaccionades i incorporades al text després de la negociació. El coordinador de la ponència política i, fins avui, membre de l'executiva, Isaac Albert, ha estat l'encarregat de defensar-la. Albert ha explicat que el partit ha de defensar els valors històrics del republicanisme, que 'són a l'ADN d'ERC', però també ha reclamat que són necessaris canvis per adaptar-se al moment actual. 'Cal una nova manera de fer política més relacional i consensual', ha manifestat Albert. 
 
En aquest sentit, Albert ha defensat que ERC ha d'ocupar 'un lloc central en la política catalana'. Aquest concepte introduït a la ponència fa referència a la capacitat del partit de recobrar una 'musculatura política' que li permeti ser determinant i 'jugar al mig del camp', ha dit Albert fent ús d'un símil polític. Per això, ERC no amaga la voluntat d'estar al costat del Govern en els moments actuals. 'En els darrers temps havíem perdut el marc referencial, que és el país, i ara ens toca estar al costat del Govern quan toqui', ha manifestat. 
 
Albert també ha detallat que, malgrat que ERC defensa les polítiques d'esquerres i ha criticat les retallades de CiU, davant la decisió d'apostar per l'esquerra o pel país, ERC ha de decantar-se pel país. 'Qui decideix en aquest moment és CiU. El tomb que fem no és a la dreta perquè som un partit nacionalment català i socialment d'esquerres, però hem d'estar amb el govern del país en els moments complicats', ha manifestat. 
 
Independència, no en els pròxims quatre anys
 
La ponència política és un full de ruta que pot orientar la nova direcció però que no estan obligats a seguir-lo. 'La ponència marca la línia estratègica però deixa marge d'actuació, no és numeració d'accions que ha de fer la nova direcció', ha assenyalat. De fet, la ponència fixa les línies estratègiques del partit fins el pròxim Congrés, previst per al 2015. 
 
En aquests anys, el text no recull com a objectiu a curt termini la proclamació de la independència -parla del 'procés cap a la independència'- i se centra en les negociacions que caldrà impulsar, tant a Catalunya com amb l'Estat, per aconseguir el concert econòmic. ERC alerta que la negociació amb el govern de l'Estat pot fracassar i que, aleshores, caldrà una ERC forta i apunta també a una unió dels partits catalanistes. I amb vistes a les pròximes eleccions del 20-N -que ERC reconeix que arriben 'massa aviat' per a la nova direcció- hi podria haver coalicions, però no matisa si s'han de produir abans o després dels comicis. 'S'obre una oportunitat per establir una estratègia comuna a Madrid amb altres forces sobiranistes i progressistes tant dels països catalans com d'altres nacions de l'estat espanyol', recull el text. 
 
Tant si fracassa com si triomfa el concert econòmic, el full de ruta d'ERC apunta que 'serà el moment propici perquè s'obri a mig termini una etapa de lluita, mobilització i construcció nacional per arribar a la transició cap a la independència'. Tot i això, Albert ha reconegut que el partit és ambiciós i que està preparat per afrontar 'les travessies del desert que calguin' per arribar a aconseguir la independència.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
Robert fletxa Castelldefels
4 d'octubre de 2011, 01.55 h

#11 Company, estic d'acord amb tu, car és més que evident que el país el forma la seva gent, però, ara bé, haurem de ser curosos en aquest aspecte, doncs, el país existeix (malgrat que molts ho neguin). Precisament, molts dels nostres enemics polítics (de la gent i del país), fan servir arguments que avantposen "la gent" pel davant del país, en temes lingüístics i econòmics. Fa pocs dies, parlant amb una persona nascuda fora però que porta aquí molts anys, em va dir que a ella no ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
marc fletxa sabadell
3 d'octubre de 2011, 13.40 h

Si ERC fa aquest tomb , i posa per davant el país al ser d'esquerres, jo els tornaré a votar. Però hi ha molts comentaris aquí que demostren que hi ha molta gent que prefereix el contrari. En fi...sort a tots....


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Jordi V fletxa Begues
3 d'octubre de 2011, 13.05 h

Suggereixo que abans de comentar per un petit recull de la premsa o un tall de veu us llegiu la ponència política completa que podeu trobar a la web d'ERC.

Crec que és molt més del que heu llegit i escoltat, és clara i aclaridora que farà que algunes o alguns rectifiqueu el vostre comentari.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11 Miquel Mateu Balleste
3 d'octubre de 2011, 10.39 h

Penso que és essencial avantposar el país als interessos de partit, però el país és bàsicament la gent, no les pederes, ni tan sols l'aire que ens és essencial per respirar!. Per això, en el discurs no acabo d'entendre quan el company Isaac Albert diu que si cal triar entre esquerra i país triarem país: és una elecció falsa, si es tria país, es tria esquerra, es tria l'interès de la ciutadania, molt abans que la resta, l'interès immediat de la nostra gent gran, dels nostres fills... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
3 d'octubre de 2011, 09.22 h

companys tots,

En vista del caire que està prenent el panorama polític independentista de cara a les ecspanyoles, pactes cyu-erc, suports cyu-pp,etc i veient que tothom vol desacreditar les opcións més directes cap a la llibertat ... jo em retiro per no sentir-me representat per cap partit-coalició de les que es presentaràn.

Sort per tothom... i merda per mi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
carme fletxa barcelona
3 d'octubre de 2011, 00.15 h

no m'agrada gens que ERC dins del seu full de ruta no assenyali clarament que treballarà per que l'any 2014 es pugui proclamar la independencia del nostre país i encanvi es centra amb el concert económic. Crec que es el moment per treballar sense perdua de temp per la nostra independencia.Catalunya està economicament escanyada, ja no podem esperar més a ser independents, per no tenir ja no tenim ni la "caixa" ja no ens queda res, nomès ens quedan les ganes de treballar per la independenc... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Ivan fletxa Avinyó
2 d'octubre de 2011, 19.47 h

A mi aquesta frase em fa molta por: "Qui decideix en aquest moment és CiU. El tomb que fem no és a la dreta perquè som un partit nacionalment català i socialment d'esquerres, però hem d'estar amb el govern del país en els moments complicats". Si això significa que s'ha de deixar de fer una oposició dura a CIU amb les barbaritats que estan fent, només per poder aconseguir un suposat acord en un tema com el del concert econòmic, que és impossible aconseguir aquesta legislatura, ho sent... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
jordibcn fletxa Barcelona
2 d'octubre de 2011, 19.32 h

#6 Som excloents? pots allargar el tema i explicar-te? si encara em diguessis que no som esquerra sinó centre esquerra em sabria greu però t´hauria de donar la raó , però que som excloents no se que vol dir.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Pere fletxa Terrassa
2 d'octubre de 2011, 14.55 h

Esquerra fa molt de temps que ha deixat de ser d'esquerres, les esquerres no són excloents.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Emili fletxa Terrassa
2 d'octubre de 2011, 12.53 h

Isaac Albert, m'ha agradat la tria o millor dit les conclusions a que has arribat escollint una cosa o altra, però crec que de País se n'ha de fer SEMPRE, sempre que s'hagi d'escoliir ens hauríem de preguntar . . . què és millor pel País?. . . Sempre el País per davant i obrar en consequència. Si aquell senyor del bigoti ,(d''ERC), s'hagués fet aquesta pregunta, segurament que hauria escollit uns altres "companys" i no l'espifiada que ens ha portat a la ruïna.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.