La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha garantit aquest divendres que tots els treballadors de la Generalitat i funcionaris cobraran la paga extra de Nadal. D'aquesta forma, Ortega ha tancat la polèmica que va encetar el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que no va descartar aplicar aquesta mesura. En un esmorzar organitzat pel Fòrum Europa, Ortega sí que ha defensat que membres del Govern i alts càrrecs no rebin aquest any la paga extra, i ha negat que sigui una iniciativa 'populista'. 'És un gest en un moment determinat en què molta gent està fent ajustos i passant dificultats, i el Govern també s'estreny el cinturó', ha argumentat.
Durant la seva intervenció, Ortega ha apostat per recuperar el 'prestigi i l'orgull de dedicar-se a la cosa pública'. 'Volem un cos de funcionaris de carrera que se senti orgullós de ser-ho', ha dit la vicepresidenta, que ha remarcat que el seu paper és essencial per modernitzar l'administració, simplificar-la, agilitar-la i fer-la electrònica.
És en aquest punt on ha volgut deixar clar que tots els treballadors de la Generalitat i funcionaris cobraran la paga extra aquest desembre. Amb aquesta declaració, que ha fet sense que cap periodista li hagués de preguntar, ha servit per tancar la polèmica que es va obrir amb les declaracions de Mas-Colell de dijous, que no va descartar actuar sobre la paga extra dels empleats públics després que el president de la Generalitat, Artur Mas, anunciés que els membres del Govern i els alts càrrecs no la cobrarien.
Durant el torn de preguntes, ha defensat la mesura proposada per Mas, tot negant que sigui populista, i també la supressió de l'impost de successions, recordant que només representa 50 MEUR, ja que el tripartit ja va fer una rebaixa que suposava 450.
Optimista amb la Llei electoral
Ortega ha fet un repàs de les actuacions del seu negociat que ja ha posat en marxa el Govern i que pretén impulsar en el futur. Pel que a la Llei electoral, s'ha mostrat convençuda que els grups parlamentaris trobaran el consens per poder-la aprovar, perquè 'és una assignatura que tots els partits han de remar en la mateixa direcció' per tal de 'retornar la confiança en la política'.
Ha defensat una llei 'plenament adequada a la realitat de Catalunya i que incorpori al Parlament una part significativa de diputats d'elecció directa', i que representi millor les persones i el territori. De fet, ha opinat que tots els partits són molt conscients que 'més que mai, cal rendir comptes de manera molt directa al ciutadà'. El polític, ha continuat, és el 'primer interessat' en acostar-se al ciutadà, i en això coincideixen, al seu parer, tots els grups. Aquest debat, però, s'ha de fer 'des del rigor, la seriositat i fugint dels focus i de l'època electoral'.
Reduir nivells d'administració
Una altra de les lleis que Ortega té entre les seves prioritats és la de governs locals, que ha de servir per redefinir el marc competencial dels ajuntaments i altres administracions locals, servint així com a 'estatut bàsic de l'ens local'. En aquest punt, ha indicat que tots els actors que col·laborin en l'elaboració d'aquesta llei han de ser 'valents', sent conscients que dibuixaran un mapa competencial 'asimètric'. Per exemple, ha advertit que no pot ser que a Barcelona hi hagi fins a vuit nivells d'administració diferent, i s'ha d'actuar en aquest sentit.
Aquesta racionalització de l'administració s'ha de fer de manera que 'hi hagi un nivell que sigui la Generalitat, un altre que sigui l'ens local, i un tercer intermig que permeti que es mancomunin serveis'. Això sí, ha remarcat que, pel que fa als consells comarcals, no tenen les mateixes funcions a la Garrotxa que a l'àmbit metropolità, i això vol dir que alguns sí que tenen sentit, precisament per arribar allà on no poden els ajuntaments petits.
La presentació de la vicepresidenta ha anat a càrrec del líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha dedicat la seva intervenció a lloar la figura de Joana Ortega pels seus valors humans i la seva capacitat política. Duran ha ressaltat que el seu perfil és 'l'idoni' per portar a terme les reformes de les legislacions que afecten al món local i a tots els nivells de les administracions. El líder d'Unió també ha destacat la feina que la vicepresidenta està fent per intentar tancar una Llei electoral per a Catalunya i ha arribat a dir que 'si ella no ho fa tot això, difícilment ho farà algú altre'. 'És un exemple ben clar del que podríem anomenar talent femení', ha conclòs.
Els polítics no son treballadors contractats, per tant no entenc que es parli, en el seu cas, de "paga extra", quan mes aviat si no compleixen amb la seva feina sels hauria de descomptar la no dedicació. Jo soc autònoma i no tinc cap paga "extra".
I si deixem de parlar de paga "EXTRA" i en diem paga "DOBLE" ? Encara no hem assumit que senzillament tenim 14 pagues i que dos mesos en cobrem dues? la paga de Nadal NO és un extra, és part del sou anual. Si treuen paga doble de Nadal voldra`dir que ens rebaixaran el SOU al voltant del 7%. Potser que comencem a parlar tots en propietat i evitarem el populisme que, a la llarga 8i també al acurta) l'únic que fa és crispar els ànims amb mitges veritats i fer que la percepció del que passa... Llegir més
Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ...
Llegir-ne més
Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà
digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que
el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.