directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 00:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Castells insta a 'replantejar' les relacions amb l'Estat espanyol si es vol 'salvar el pacte constitucional'

Alerta que 'l'esgotament' del sistema polític pot provocar opcions 'populistes'

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha constatat aquest dimarts que hi ha un 'esgotament' fruit de les 'turbulències' en les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol i que això pot portar, si no s'apliquen les mesures necessàries, a l'auge d''opcions demagògiques i populistes'. En una conferència a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Castells ha reiterat que cal extreure 'lliçons' de les negociacions del finançament i demana preguntar-se si es vol 'continuar per aquest camí'. En aquest sentit, creu que cal 'replantejar a fons les relacions' amb l'Estat espanyol  després que s'hagi produït 'una hostilitat com mai' des de l'Estat cap a Catalunya si es vol salvar 'el pacte constitucional' que per a ell és 'essencial'. Castells ha avisat que si no hi ha 'reformes a fons' es podria arribar al 'final d'una etapa'.
antoni castells, conseller d'economia
Comparteix
   

Perill del final del pacte constitucional

Castells també ha alertat d'un altre possible 'esgotament' fruit de les 'turbulències' en les relacions entre Catalunya i l'Estat. 'També estem davant d'un cert esgotament d'una etapa', ha dit, que 'no voldria que fos l'esgotament del pacte constitucional, però que si no es fa el que s'ha de fer hi ha el perill que passi això'. Pel conseller, 'calen reformes a fons, parlar a fons, per salvar l'essencial que per mi és el pacte constitucional', ja que 'si no ho fem crec que assistirem al final d'una etapa'.

El conseller ha afegit no saber què pot venir, però ha pronosticat que hi pugui haver 'una polarització i una fractura del país, que és dolent, perquè el país és fort quan va unit i jo crec en els projectes polítics que uneixen, que no divideixen'. Castells considera que hi ha un 'distanciament creixent' de Catalunya respecte a la implicació amb els afers col·lectius de l'Estat espanyol, al mateix temps que s'ha produït 'una hostilitat com mai' des de l'Estat cap a Catalunya. Una actitud que creu que es va anar 'estovant' fins al segon mandat del PP, a partir del 2000. Castells ha carregat contra aquells partits que 'es dediquen al magnífic esport de veure qui la diu més grossa contra Catalunya'.

El conseller d'Economia s'ha mostrat 'molt orgullós' de la feina feta amb l'acord de finançament, però ha afegit que n'ha tret les seves 'lliçons' i que el que es va produir 'no pot tornar a passar'. 'Hem aconseguit un resultat magnífic, impensable quan va començar el procés, però ens hem de preguntar si volem continuar per aquest camí', ha alertat. Castells creu que cal 'replantejar a fons les relacions si volem salvar el que és essencial, el pacte constitucional'. Castells també ha fet autocrítica de l'actitud dels catalans, ja que ha destacat que Catalunya té 'una gran força quan van junts' i que és 'imperdonable' que no es faci. 'És molt dur negociar amb l'estat espanyol, però no ho fem més complicat simplement perquè posem per davant els interessos de país que els interessos de partit', ha demanat, ja que 'el preu del poder no pot ser la derrota del país'.

'Esgotament' d'un cicle polític


El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha advertit aquest dimarts d'un 'esgotament d'un cicle polític fonamentat en un determinat funcionament' que 'avarca el sistema electoral, el funcionament dels partits, el funcionament de les institucions, del Parlament, tot plegat'. Castells ho ha dit després dels últims casos de corrupció i avisant del perill que, si no s'apliquen reformes, es pot acabar 'sembrant el terreny per a opcions demagògiques i populistes'. Castells també ha posat sobre la taula el perill d'acabar amb el pacte constitucional per les relacions Catalunya-Estat i ha avisat que no hi ha 'reformes a fons' es podria arribar al 'final d'una etapa'.

En una conferència a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), el conseller d'Economia ha alertat que Catalunya està vivint una triple crisi: la crisi econòmica, les 'turbulències' de les relacions amb l'Estat espanyol i una crisi del funcionament del sistema polític. I tot plegat, davant d'una 'crisi important del sistema de valors'. Tot i això, Castells ha remarcat que cal evitar 'el perill d'una pèrdua d'autoestima, d'un país que es recreï amb les derrotes'. 'No ens podem permetre caure en una pèrdua d'autoestima ni en el desànim col·lectiu', ha avisat, 'mai com ara és necessària l'ambició de país i els que l'hem d'expressar som els qui tenim responsabilitats, els que estem davant del vaixell'.

Castells ha constatat que hi ha un 'esgotament d'un cicle polític fonamentat en un determinat funcionament', que avarca qüestions bàsiques com 'el sistema electoral, el funcionament dels partits, de les institucions, del Parlament, tot plegat'. En aquest sentit, ha advertit d'un doble perill: 'el distanciament que porta a l'abstenció', i 'la fragmentació, l'aparició d'alternatives fora del sistema'. Castells ha dit que les dues solucions són 'dolentes' i que poden acabar 'sembrant el terreny per a opcions demagògiques i populistes'. 'No diré autoritàries, perquè crec que tenim una democràcia consolidada, però compte!', ha advertit.

El conseller considera que cal 'fer estimar la democràcia', perquè 'el pas és molt tènue i la història ens diu que, per molt que ens creiem immunitzats contra aquest tipus de reaccions, mai ningú està tot exempt d'aquest perill'. Així, Castells ha advocat per 'la pervivència d'un sistema democràtic cada cop més arrelat entre els ciutadans', cal fer 'les reformes a fons que calguin, pensant en el conjunt, no només en l'interès de partit'. En aquest sentit, ha reiterat la petició 'd'ambició de país'.







Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
5 de novembre de 2009, 11.02 h

Salvar el pacte constitucional????.. Si ja está trencat per tots costats degut a que no l'han respectat mai. No es pot ressucitar un mort....


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
4 de novembre de 2009, 18.01 h

Parlant de finançament, Castells, que fa un parell de dies, juntament amb els vostres palmeros d'IC-V i ERC vareu perpetrar la última traició a Catalunya acceptant supeditar l'estatut a la LOFCA amb nocturnitat, traidoria i apagada informativa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Pere Muñoz fletxa Sabadell
4 de novembre de 2009, 13.44 h

Jo que sempre havia pensat que no hi havia cap partit més populista i demagògic que el PSC i el PP...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.