directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 03:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Milers de persones clamen pel dret a decidir un altre model de País Valencià

La situació econòmica, l'educació, la llengua i l'apagada de TV3 marquen la marxa del 9 d'octubre més multitudinària dels darrers anys

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Milers de persones han sortit al carrer aquest diumenge a València sota el lema 'Som País Valencià. Volem decidir' en la tradicional marxa reivindicativa del 9 d'octubre. La conjuntura econòmica, la sortida social a la crisi, el requisit lingüístic, la defensa de la llengua i l'educació en valencià així com l'apagada de TV3 o la necessitat que els valencians gestionen els seus impostos han centrat el manifest, llegit pel fill de l'escriptor Enric Valor. La manifestació ha estat organitzada per la comissió Nou d'Octubre, que aplega entitats com Escola Valenciana, Acció Cultural, sindicats i partits com el Bloc, Esquerra Unida, Iniciativa i Esquerra Republicana, entre altres. El manifest de la Comissió Nou d'Octubre ha estat llegit pel fill d'Enric Valor, en homenatge al centenari del naixement de l'escriptor
 

Comparteix
   


Etiquetes
La reivindicació del dret a decidir un altre model de País Valencià i la demanda al nou govern valencià d'Alberto Fabra que passi de les bones paraules als fets han marcat la tradicional marxa reivindicativa de la diada del 9 d'octubre, en la qual els valencians commemoren l'aniversari de l'entrada de Jaume I en la ciutat.
 
La Comissió Nou d'Octubre ha reunit milers de persones sota el lema 'Som País Valencià, volem decidir' en una manifestació que ha finalitzat sense incidents als peus de l'estàtua a Jaume I en la plaça del Parterre de València, on s'ha llegit un manifest que en alguns moments ha estat interromput per crits en favor de la independència. 
 
Moment abans d'iniciar-se la marxa, el portaveu de la Comissió, Toni Gisbert, reclamava al nou executiu valencià gestos més enllà de paraules en temes concrets com la reciprocitat. 
 
El portaveu de la Comissió Nou d'Octubre, Toni Gisbert, reclama al govern valencià passar de les paraules als fets en temes concrets com la reciprocitat de TV3, el corredor mediterrani i la col·laboració amb Catalunya i les Balears en qüestions com l'Institut Ramon Llull. Gisbert també ha remarcat la necessitat de derogar del model trilingüe que suposa l'eliminació de les actuals línies en valencià o un canvi de model econòmic.
 
El també coordinador d'Acció Cultural ha reconegut que ha hagut un 'canvi de gestos' per part del president Fabra però ha reclamat que aquest canvi vagi acompanyat 'de diàleg real, de polítiques de concertació en l'àmbit de la cultura, la llengua, els drets socials i l'economia'.
 
Alguns dirigent de partits catalans també han participat en la marxa, com és el cas del president d'Esquerra, Oriol Junqueras, la portaveu adjunta del grup, Anna Simó o el diputat de Solidaritat, Uriel Bertran. 
 
La marxa ha finalitzat amb la lectura d'un manifest de cloenda llegit pel fill de l'escriptor valencià Enric Valor, en l'any que es commemora el centenari d'aquest narrador, recuperador de la tradició oral de l'interior del País Valencià i autor de nombroses obres de normalització lingüística que han servit de base per a l'ensenyament de la llengua al territori. 
 
El manifest s'ha centrat en aspectes com la garantia d'un ordre econòmic i social equitatiu, la dació de l'habitatge en pagament del deute hipotecari, mesures de canvi real de la política econòmica, un sistema educatiu digne, laic, de qualitat, gratuït i en valencià, un nou model energètic amb el tancament de la nuclear de Cofrents, una reforma de la Constitució amb llistes obertes, primàries i la possibilitat d'Iniciativa Legislativa Popular amb 100.000 signatures o l'autogestió dels tributs valencians. 
 
La Comissió Nou d'Octubre està integrada pels sindicats Comissions Obreres del País Valencià, UGT del País Valencià, Intersindical Valenciana, entitats com la Societat Coral el Micalet, Ca Revolta, Valencians pel Canvi, Acció Cultural del País Valencià o Escola Valenciana i partits com el Bloc Nacionalista Valencià, Esquerra Unida del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià, el Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN), els Verds del País Valencià o Iniciativa del Poble Valencià.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
atlasac fletxa Vila-real
10 d'octubre de 2011, 11.43 h

Feia molt de temps que no sabia res de VOS, clar ara NO puc llegir prensa catalana, ni vore TV-3 i els DIRECTORS DE PERIODICS VALENCIANS AVANS ES PEGARIEN UN TRET QUE PUBLICAR-T´HI, aixís estan D´ABORREGATS ELS VALENCIANETS


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Lluís fletxa La Vall d'Uixó
10 d'octubre de 2011, 09.24 h

Altra vegada el Nou d'Octubre, i em torne ha sentir trist. Com és què els valencians d'esquerres, només tenim la capacitat de reunió, d'aglutinació, d'anar junts quan es tracta d'una manifestació? El dia a dia exposen a la nostra societat valenciana els encants partidaris que cada grupet polític, com si lo més important fos la prestatgeria original del seu producte. Si de veritat desitjaren un altre País Valencià, a estes alçades de l'evolució humana ja deurien d'haver -se agrupat a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.