directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 17:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

El Suprem confirma la pena d'entre 25 i 43 anys de presó pels nou condemnats pel cas Isanta

Considera provat que l'assassinat es va cometre amb l'agreujant de traïdoria, perquè van actuar en grup i amb la intenció de matar a la víctima

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Tribunal Suprem espanyol ha desestimat els recursos interposats pels nou condemnats per la mort de Josep Maria Isanta durant les festes de la Patum de Berga l'any 2005. Les defenses dels condemnats argumentaven infracció de llei, infracció de precepte constitucional i trencament formal en la sentència condemnatòria. D'aquesta manera es mantenen les penes d'entre 25 i 43 anys a que van ser condemnats el 23 de novembre del 2007 per l'Audiència de Barcelona. L'alt tribunal espanyol considera provat, com va dictaminar el tribunal barceloní, que l'assassinat es va cometre amb l'agreujant de traïdoria, perquè van actuar en grup i amb la intenció de matar a la víctima.
Josep Maria Isanta, Berga, Patum, judici, Audiència
Comparteix
   

L'Audiència de Barcelona va condemnar a Juan Pineda, de 23 anys, Santiago Sànchez Pachon, de 36 anys, Pablo Enrique Mendez, de nacionalitat equatoriana i de 23 anys, Augusto felipe Medranda, també equatorià i de 20 anys, Raul Bravo Ballesteros, de 24 anys, Ridouan Hauriqui, de nacionalitat marroquí i 22 anys, Azeddine Maarouf, de nacionalitat marroquí i 25 anys, Antonio Sànchez Fajardo, de 22 anys, i a Eudy Leandro Martinez, de nacionalitat dominicana i 21 anys, per l'assassinat de Josep Maria Isanta, dos intents d'homicidi, un delicte de desordres públics, tres faltes de maltractaments, i quatre faltes de lesions. En tots aquests casos se'ls aplica l'agreujant d'abús de superioritat.

A tots els condemnats menys Juan Pineda també se'ls condemna per un altre intent d'homicidi, mentre que a Pablo Enrique Méndez el condemnen per un delicte d'amenaces. La sentència condemna per aquests delictes a Santiago Sànchez Pachon a 25 anys i mig de presó, a Pablo Enrique Méndez a 25 anys i vuit mesos de presó, ja que a tots dos se'ls aplica una eximent incompleta d'alteració mental, i multa de 108 euros. A Juan Pineda se'l condemna a 38 anys de presó i a la resta de processats a 43 anys de presó per cada un. Aquests set condemnats també hauran de pagar una multa de 600 euros cadascun.

Provada l'actuació amb traïdoria

El Tribunal Suprem considera provat que van actuar amb traïdoria i per això rebutja el recurs dels condemnats que 'esta fora de tota discussió que un grup que ataca a persones que es troben un acte públic atenta contra la pau i l'ordre públic, donat que els assistents no poden estar tranquils quan veuen que indiscriminadament poder ser objecte d'atac', assegura l'alt tribunal.

Els fets van començar la nit del 27 al 28 de maig del 2005 quan es feia un concert a l'avinguda del Canal Industrial de Berga, dins dels actes de celebració de la Patum, on hi va anar nombrós públic. Tot i això, un grup d'unes quinze persones es van situar en una rotonda darrera l'escenari i van començar a cantar, per després insultar i provocar a qui passaven per allà.

Aquest grup estava composat per persones menors i majors d'edat, i entre aquests darrers estaven els condemnats. Per aquests fets sis menors van ser condemnats al juliol del 2006 a penes d'entre tres i set anys d'internament tancat pels delictes d'homicidi, intent d'homicidi i desordre públic, i faltes de lesions i amenaces. Els altres dos que van ser jutjats van ser absolts d'aquests delictes.

El tribunal considera provat que els menors d'edat del grup va començar a caminar per l'avinguda cap a on estaven les atraccions, i que anaven 'en actitud xulesca, provocant a tothom i fins i tot exhibint navalles'. D'aquesta forma i sense avisar van agredir tres persones a les atraccions, llençant un d'ells al terra, envoltant-lo i donant-li cops de puny, puntades de peu a més de pegar-li amb un cinturó. Quan els altres dos van intentar ajudar-lo també van rebre cops, tot i que al final van poder escapar.

El tribunal barceloní va destacar que la forma d'actuar durant tota l'estona va ser la mateixa, aïllant a la víctima de la resta de companys, i formant dos grups, un que agredia a la persona que llençaven al terra i un altre que feia de barrera i impedia que auxiliessin a qui estaven pegant. Alguns dels acusats portaven navalles amb les que van amenaçar a diverses persones que estaven a prop d'ells, i després es van dirigir cap a un grup que havien vingut de Sabadell, i van començar les agressions.

Amb la seva forma d'actuar van agredir diverses persones, i quan alguns companys intentaven ajudar a qui quedava dins del cercle, també el pegaven, mentre Santiago Sánchez deia 'fora de Berga'. D'aquesta forma, la majoria de les víctimes van patir diverses lesions pels cops de puny i puntades de peu, fins a que a un d'ells el van llençar al terra i un dels condemnats va exclamar 'negro saca la navaja', apunyalant un dels menors a aquesta víctima en l'esquena, tot i que després els seus companys van poder ajudar-lo a sortir.

El grup va continuar les agressions al costat de l'escenari, com un cop de puny a una persona que els va recriminar l'actitud, fins el punt que els músics van deixar de tocar, apropant-se Jordi Isanta cap als agressors per dir que marxessin d'allà. Un dels agressors va començar a agredir-lo, i es van sumar uns quants dels processats, fins que Josep Maria Isanta va intervenir per ajudar al seu germà. Tot i que Jordi va poder escapar, Josep Maria va quedar acorralat i els condemnats, més els menors, van començar a donar-li cops de puny i puntades peu, tots a la vegada, impedint que es defensés.

Josep Maria Isanta va poder escapar del grup en una primera ocasió però va ser atrapat una altra vegada uns metres més enllà, el van tornar a envoltar i li van donar tres ganivetades després de llençar-lo al terra. Una d'aquesta punyalades li va donar Pablo Enrique Méndez, i les altres dues, entre ells la mortal, altres dos integrants del grup. Tot i que estava ferit Isanta va tornar a escapar fins que el van auxiliar i finalment traslladat a l'hospital de Berga on va morir.

El grup va continuar les agressions cap a altres persones que coneixien a Isanta i que van voler ajudar-lo. D'aquesta forma van envoltar una altre persona, el van pegar i Pablo Méndez va donar-li dues de les quatre ganivetades que va rebre, i que podien haver estat mortals si la xicota d'aquets noi no l'hagués ajudat. Finalment un dels testimonis protegits que va veure aquesta darrera agressió va sortir fugint perseguit pel grup agressor que el van enxampar prop del bar Cati, on el van envoltar i pegar. La sentència indica que en aquest grup d'agressors no estava Pineda.

A més van intentar clavar-li en diverses ocasions una navalla però una noia ho va impedir llençant-se al damunt per protegir-lo, tot i que els agressors la van voler apartar. El grup de condemnats i menors van fugir quan van sentir les sirenes de policia que s'aproximaven.

Prop del lloc dels fets els Mossos d'Esquadra van detenir a tres dels condemnats i algun menor, mentre que a la resta els van enxampar prop del bar Hoquei de Berga on estaven prenent alguna cosa. A alguns dels detinguts els van intervenir navalles, una a Pablo amb restes de sang d'Isanta, i un altre ganivet, també amb restes de sang, es va trobar sota un cotxe.

La sentència de l'Audiència de Barcelona destaca sobretot que va ser una agressió d'un grup de persones cap a un altre i per tant no era una baralla, per això considera que existeix l'agreujant de 'traïdoria' en l'atac a Josep Maria Isanta i es reconeix l'assassinat quan la Fiscalia demanava homicidi. Pel tribunal les proves testificals queden completades amb els informes forenses del tipus d'agressió, així com les navalles i la roba tacades de sang que es van trobar a alguns dels condemnats.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
6 de novembre de 2009, 08.45 h



-ha rebutjat. No 'desestimat'

-llançant-ne un a terra. No 'llançant un d'ells al terra'

-que llançaven a terra. No 'al terra'

-també li pegaven. No 'el pegaven'

-apunyalant un dels nois. No 'menors'

-a l'esquena. No 'en l'esquena'

-acostant-se en Jordi Isanta cap als agressor per dir que se n'anessin. No 'apropant-se per dir que marxessin'




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.