directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 02:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

L'Institut d'Estudis Autonòmics avala la constitucionalitat del concert

Veu amb bons ulls que s'ajorni l'aprovació en el ple de les conclusions de la comissió del concert

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha reivindicat aquest dimarts un informe de l'Institut d'Estudis Autonòmics que avala la constitucionalitat d'un nou model de finançament basat en el concert econòmic. Aquest estudi, encarregat pel Govern, aposta per reformar la LOFCA en lloc de modificar la Constitució, i subratlla que el fet que Catalunya tingui un model propi no suposa menys recursos per a la resta de comunitats, ja que els catalans continuarien contribuint a la solidaritat. D'altra banda, Homs ha dit que el Govern veu amb bons ulls que s'ajorni l'aprovació en ple de les conclusions de la comissió del concert, perquè l'objectiu, ha dit, és sumar el màxim de consens possible.

Comparteix
   


Etiquetes
L'informe de l'Institut d'Estudis Autonòmics ha estat encarregat pel Govern, que l'ha aprovat aquest dimarts i que el posarà a disposició de la comissió parlamentària que estudia un nou model de finançament per a Catalunya. Entre les conclusions de l'informe, segons ha destacat en roda de premsa Homs, destaca que hi ha, ha dit, 'bons arguments jurídics per afirmar que l'aplicació del model basat en el concert no entraria en contradicció amb cap dels preceptes constitucionals que li podrien ser aplicables', amb cap dels articles de l'Estatut ni contravé el dret europeu. 
 
D'aquesta manera, Homs ha contradit el que va afirmar la setmana passada l'expresident de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, que va assegurar que el pacte fiscal no encaixa en la Constitució ni en l'Estatut.
 
Dit això, ha continuat el portaveu del Govern, l'IEA aposta per reformar la LOFCA en lloc de modificar la Constitució, de forma que s'establís que Catalunya és excepció del règim de finançament comú, com ho són ja Euskadi, Navarra i Canàries. Això es podria fer a través d'una disposició addicional o articulant un capítol propi per a Catalunya. En tot cas, Homs ha destacat que és una 'qüestió de voluntat política', i així ho estableix l'informe. 'És evident que des d'un punt de vista polític, és una qüestió que no és senzilla, però sí que cal deixar clar que, des del punt de vista jurídic i constitucional, és perfectament viable', ha argumentat.
 
A banda de la LOFCA s'hauria de modificar la Llei de cessió de tributs o bé optar per la transferència de competències prevista en l'article 150.1 o 150.2 de la Constitució, via per la qual opta l'IEA.
 
Homs ha reconegut que reformar la LOFCA no dóna 100% de garantia de bilateralitat, però ha explicat que es pot optar per establir mecanismes que la reforcin, com per exemple, preveure la utilització del procediment legislatiu de lectura única per a l'aprovació de les lleis; l'emissió d'informes preceptius del Parlament, acords previs entre Estat i Generalitat per a la negociació de la quota de retorn o dels nivells de cessió, o l'establiment d'organismes bilaterals per resoldre discrepàncies entre Generalitat i govern espanyol.
 
La via del 150.1 o 150.2 de la Constitució
 
El també secretari general de Presidència ha posat l'exemple de la competència de trànsit, transferida a Euskadi i a Catalunya, però per dues vies diferents. En el cas basc, s'apel·la als drets històrics, mentre que en el cas català es va optar per la via del 150.2. 'El resultat és el mateix, però la via d'accés és diferent i la Constitució la mateixa, que deia que el trànsit era competència exclusiva de l'Estat. Quan hi ha voluntat política de fer les coses, el dret té la capacitat de trobar-hi solucions', ha destacat.
 
Pel que fa al finançament dels ens locals, que reben recursos per part de l'Estat, l'informe aposta perquè continuïn participant dels recursos estatals o bé que participin dels de la Generalitat. 
 
Homs ha volgut subratllar, però, que el mateix IEA deixa clar que el fet que Catalunya tingui un model propi no ha de comportar que les altres comunitats canviïn el seu sistema, ni que rebin menys recursos. Una opció per evitar-ho és que l'Estat posi més recursos. L'altra passaria perquè la Generalitat, en lloc de reduir la seva aportació a la solidaritat, rebaixés la que fa a l'Estat per competències que no acaba exercint.
 
Buscar el màxim consens
 
El portaveu del Govern ha explicat que se senten 'còmodes' amb la decisió d'allargar el termini perquè les conclusions de la comissió d'estudi del concert es votin en el ple del Parlament. D'aquesta forma, ha continuat, hi haurà un temps 'per aprofundir en el diàleg i per arribar a acords', perquè l'objectiu és buscar el màxim consens possible entre les forces polítiques.
 
'Si això va a les esquenes de CiU, això té un recorregut. Però si va a les esquenes del Parlament i de la societat civil, pot tenir un altre recorregut', ha indicat. Això sí, Homs també ha avisat que l'aprovació formal de les conclusions tampoc es pot prorrogar sine die, sinó que ha parlat d'unes setmanes o pocs mesos.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
no tinc nom fletxa Barcelona
12 d'octubre de 2011, 15.11 h

Esquenosen'enteren!!!!! A veure....... Artur Mas i resta de govern i parlamentaris filials de les ordres espanyoles..... diguin amb mi....: Catalunya no vol contribuir ni tan sols amb un euro a mantenir a una colla de bordagassos i a més a més "me lo escriben 100 (sien) veses en el cuadernillo, para que les entre en el cacumen", Ara si?, doncs vinga ni solidaritat ni hò.......s


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
JORDI fletxa GRANOLLERS
12 d'octubre de 2011, 10.18 h

Es questió de buscar la manera de seguir pagant els 60 milions d'euros cada dia al seu senyor Espanya, aixó si: amb un nom diferent: ... i Catalunya que es foti, que segueixi amb el seu balanç negatiu tot i les retallades nefastes.
Es veu que nomes el conseller Mas Colell ha llegit el llibre "Sense Espanya", els demes no i per aixó no saben que amb el Estat Propi seriem dels paisos mes rics de la UE i ni tindriem crisi ni hauriem de retallar res.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
11 d'octubre de 2011, 20.19 h

"L'Institut d'Estudis Autonòmics avala la constitucionalitat del concert"

Aquests de CiU faran tot el que calgui per a continuar sent esclaus a espanya!

Visca la llibertat!
Visca Catalunya estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
11 d'octubre de 2011, 19.56 h

12 d´octubre dia de la sub-raça

INDEPENDENCIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.