directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 05:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Duran rebutja una nova llei de finançament dels partits polítics

En canvi, advoca per reformar la Llei Electoral i instaurar llistes obertes

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat aquest dissabte a totes les forces polítiques 'una certa serenor davant el moment que vivim' i ha fixat que 'l'objectiu dels partits és retrobar-nos amb la societat'. En referència a la declaració institucional del president del Parlament, Ernest Benach, per superar la desafecció, Duran ha rebutjat de ple una nova reforma de la llei de finançament dels partits polítics però en canvi sí que s'ha mostrat partidari d'avançar en l'elaboració de la Llei Electoral i obrir les llistes electorals.

Comparteix
   

'Tenim una gran responsabilitat els partits, però hi ha altres sectors que hi han d’ajudar. Amb grans proclames de regeneracionisme i grans paraules no solucionarem el problema de la societat, sinó que cal corregir els defectes del nostre sistema polític', ha subratllat el líder d'UDC.

Duran ha assegurat que 'avui dia no hi ha més corrupció que fa un any. La desafecció de la ciutadania respecte a la política i la manca de retrobament de la ciutadania amb la política no és d'ara. No ve del cas Millet, ni del cas Pretòria, ni Gürtel' tot i que aquests casos influeixen 'en aquest distanciament'. Duran ha explicat que cal diferenciar els diferents casos: 'al cas Millet hi ha hagut confessió de responsabilitat i de culpabilitat. Part dels fons que han estat mal utilitzats provenien d'institucions públiques. Hi ha hagut manca de control de les administracions. Cal corregir i revisar el protocol de control de les administracions públiques a les entitats que reben diners seus'.

'Benach hauria de reclamar transparència al seu partit i al Govern'

Duran s'ha referit a la declaració institucional del president del Parlament, d'Ernest Benach, sobre una nova llei de finançament de partits polítics i ha recordat que 'fa dos anys que la vam fer i per tant ja es van corregir els problemes que hi havia. Ja no són possibles les donacions anònimes als partits. No es pot fer una llei cada tres anys'. Ha fet una crida a la 'responsabilitat dels partits polítics. Que recordin que fa dos anys que vam reformar la llei i que siguin prudents a l'hora d’utilitzar les paraules. Allà on hi ha el ser humà hi ha i hi haurà corrupció, no és un fet únic de Catalunya. El més important és que la democràcia tingui mecanismes per denunciar-la i per corregir-la'.

Duran ha dit que el president del Parlament hauria de reclamar més transparència. 'Ara, que comenci ell a reclamar-la al partit i al govern del qual el seu partit en forma part. Fa mesos que CiU es dirigeix a Benach demanant transparència sobre determinades despeses i informes del govern de la Generalitat i aquesta transparència no hi és', ha dit. 'Està molt bé fer grans proclames i grans discursos però cal portar-los a la pràctica', ha afegit.

'Obrir les llistes electorals'

Duran ha dit que una llei que cal canviar urgentment és la llei electoral. 'Hem d’acabar amb el sistema de llistes tancades. Això sí que provoca desintonia a la ciutadania. La gent està tipa de no tenir altra alternativa que votar una llista tancada. Hem d'obrir les llistes. Unió creu que cal canviar la llei electoral', ha assenyalat. 'Cal fer possible que cada comarca tingui com a mínim un diputat per obligar al polític a apropar-se a la ciutadania i perquè la ciutadania tingui un referent pròxim. El millor exemple és la llei alemanya: amb un vot elegeixes el diputat del districte i amb un altre vot elegeixes el partit', ha apuntat.

Duran s'ha referit a les campanyes electorals i ha dit que 'els partits gastem més diners del compte. El canvi de llei electoral, el fet que cada setmana el diputat es vegi obligat a parlar amb la seva gent... si els mitjans públics ens ajudessin amb debats setmanals -no cal que siguin amb els líders, sinó amb el tècnic de cada matèria sobre el que preocupa a la gent- no caldria gastar tants diners'. 'La solució de la política no és el màrqueting. No ens hem de comparar amb els EUA, tenim una societat diferent', ha apuntat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Ex votant d\'ERC fletxa L'Estartit
9 de novembre de 2009, 08.53 h

De qué serveixen més lleis si no es compleixen?.



El que cal és complir les que ja tenim.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Santi Vidal fletxa Barcelona
8 de novembre de 2009, 20.51 h

Una llei per limitar els regals que reben els polítics sí que es podria fer, no li sembla ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jordi fletxa Vic
8 de novembre de 2009, 20.11 h

Perquè CIU diu NO a una llei més democràtica? Què amaga Duran i Lleida?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
8 de novembre de 2009, 13.08 h

DURAN de dia i LLEIDA de nit. Al comissionista major de Catalunya, no li interessa una nova llei de finançament per que es quedaria sense pasta i li caldria tancar la "paradeta".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Albert fletxa Barcelona
8 de novembre de 2009, 10.57 h

Els 20 càrrecs de l'Antoni Fogué

http://albert-bir.blogspot.com/2009/11/lana-hernandez-no-es-lunica.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
8 de novembre de 2009, 10.52 h

A Duran no le interesa, cambiar la ley de financiación de los partidos, porqué se le terminaba el CHOLLO y LISTAS ABIERTAS menos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.