directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 05:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Associacions per a la memòria històrica consideren una 'prioritat' que es retirin els càrrecs contra els represaliats

Reiteren el seu rebuig d'ubicar el Memorial Democràtic al Castell de Montjuïc, mentre que el Govern ho defensa

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

L'Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya lamenta que 36 anys després de la mort de Franco encara no s'hagi rehabilitat jurídicament als represaliats que, com Lluís Companys van ser 'jutjades il·legalment'. Ho ha dit en declaracions a l'ACN el president de l'associació, Pere Fortuny, en l'homenatge que s'ha fet aquest diumenge al Fossar de la Pedrera i on s'ha recordat també a la resta d'afussellats pel franquisme. Fortuny ha mostrat novament el seu desacord amb la intenció de la Generalitat de traslladar el Memorial Democràtic al Castell de Montjuïc. 'Qui hi anirà allà si no s'hi arriba en cotxe?', ha qüestionat.
Fortuny pensa que les administracions 's'han equivocat ' i que es va actuar 'precipitadament' a l'hora de tancar al febrer d'enguany la seu del Memorial que estava situat al número 66 de la Via Laietana. Per al president de l'associació, 'l'equivocació més grossa' és ara portar l'arxiu i el contingut del Memorial al Castell de Montjuïc, i que el trasllat serà 'l'enterrament' de l'equipament.
 
Ben diferent és la postura del Govern català. El director general de Relacions Institucionals, Joan Auladell ha indicat en declaracions a l'ACN que traslladar el Memorial al Castell de Montjuïc és una 'proposta en ferm'. Afirma que l'espai és 'el més emblemàtic que podem tenir a Catalunya' i que esdevindria un indret 'de primeríssim ordre' pel seu gran simbolisme, ja que va ser allà on van assassinar Companys. 
 
Pel que fa als tràmits, Auladell assegura que 'la col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona és total' i que van seguint el seu curs. Ha apuntat, a més, que el Castell va atreure l'any passat 1,4 milions de visitants i que és un lloc 'extraordinari' per a la organització d'activitats. 'És un projecte que es vol consolidar a llarg termini', ha continuat apuntant que a finals d'any el trasllat es podria completar.
 
Auladell reconeix que el Castell no és en un lloc cèntric, però afirma que encara se seguiran fent molts actes relacionats amb la memòria històrica en llocs més pròxims per a la majoria de la població. 'No hi haurà cap acte que es deixi de fer', ha dit 'a més, guanyenmun espai que donarà difusió internacional a l'espai', ha conclòs.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
gironí fletxa GIRONA
17 d'octubre de 2011, 12.45 h

#1 primer et diré que "hair" és cabell en anglès. Hair:AHIR; republicants: REPUBLICANS; represalies:REPRESÀLIES; encare:ENCARA.
Segon et diré que de caps escalfats n'hi ha a tot arreu. La Generalitat no va poder controlar els quatre (perque eren quatre) que anaven per lliure. I tercer et diré que jo no sóc d'esquerres. Són català. I en temps de guerres...


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jordi fletxa CATALUNYA
17 d'octubre de 2011, 11.42 h

#1Llavors perquè no jutjem als responsables franquistes com es va fer amb els republicans?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
17 d'octubre de 2011, 10.21 h

#1 Em sembla distorsionar molt la història dir que és el mateix el franquisme que la república. Hi ha aquesta tendència actualment suposo pels qui manen, però quan encara no s'ha fet justícia a les víctimes de la dictadura, es vol tornar a la tesi de "tots eren víctimes". Som un país que encara ha de recórrer molt de camí per ser autènticament democràtic. Lamentable el comentari anterior.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
17 d'octubre de 2011, 09.53 h

Felicito a TV3 per el 30 minuts d'hair, sobre els que es varen haver d'exiliar a causa dels republicants, ja que aquests varen fer igual que el franquisme, matar, represalies etc. tot menys saber fer una revolució i governar, i així encare estem actualment degut a la incapacitat de les esquerres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.