directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 04:32 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El PP es desmarca del front comú català davant la reforma de la Política Agrària Comuna

Creu que és l'Estat qui ha d'actuar mentre sindicats, productors i els altres partits aposten per fer de lobby davant la reforma de la PAC

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La majoria de partits i el sector agrari han segellat aquest diumenge a Lleida un front comú per defensar els interessos de Catalunya davant la nova Política Agrària Comuna presentada el 12 d'octubre a Brussel·les. Demà a Madrid es consensua la posició d'Espanya en relació amb la PAC, i per això el conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, ha convocat tot el sector. Mentre el PP no creu que des de Catalunya es pugui fer res, la resta de partits i el sector agrari reclamaran que la nova PAC incorpori mecanismes de gestió de mercat que permetin solucionar l'actual crisi de preus i crisis puntuals com la de la bactèria e-coli. També reclamen que es facin els estudis d'impacte econòmic de la nova PAC.

Comparteix
   


Etiquetes
Els sindicats agraris, la federació de cooperatives, els productors de fruita i tots els grups parlamentaris s'han reunit avui a Lleida en una reunió amb un clar objectiu de consens que la majoria de representants han agraït al conseller, i li han demanat que no sigui l'última. Ens grans línies doncs, productors, sindicats i polítics estan d'acord en una possició contrària a la proposta de la PAC i en les línies bàsiques que demà presentaran a Madrid per contribuir a una posició espanyola davant europa que beneficiï els pagesos catalans. El conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, ha destacat el consens sobretot en els aspectes de treballar plegats com un lobby davant Europa. Pelegrí vol que Catalunya acosti posicionaments amb altres estats o regions europees amb qui es comparteixen alguns punts de vista. 
 
Gestió de mercats, 'greening' i importacions
 
La majoria d'acords contra la proposta de reforma de la PAC es centren en la gestió de mercats. Catalunya vol que la nova Política Agrària Comuna 'disposi d'instruments últis i eficaços per evitar crisis de preus i de mercats'. 
 
El sector també tem per la política de 'greening', la connotació verda i de protecció del medi ambient dins l'agricultura. Segons Pelegrí 'aquestes mesures no han de suposar cap cost afegit ja que l'agricultura catalana ha estat summamment responsable durant sempre amb el medi ambient'. 
 
A banda, pagesos i polítics han coincidit en l'alerta davant la manca d'exigències als productes importats de fora de la Unió Europea. Des de Catalunya reclamaran que hi hagi 'reciprocitat' i 's'exigeixin als productes exteriors els mateixos controls i qualitats sanitàries i medioambientals que als d'aquí'. De fet, els sindicats han assegurat que volen seguir complint aquestes exigències, però que també cal que els productors no europeus les compleixin. 
 
El sector vol que la nova PAC prevegi fons especials per crisis excepcionals com la de la bactèria E-coli, i mecanismes que permetin assegurar la renda agrària. 'Si la reforma de la PAC no tira endavant i s'ha de prorrogar l'actual, però, també s'haurien de fer algunes reformes' ha dit Pelegrí. 
 
UP creu que s'arriba tard
 
El sindicat agrari Unió de Pagesos ha insistit després de la reunió amb els grups parlamentaris i els altres representants agraris que la feina s'hauria d'haver fet abans. Mentre el conseller Pelegrí ha dit que no es podria treballar fins a conèixer el document de la PAC que Brusel·les va presentar dimecres, el coordinador d'UP a Lleida, Josep Cabré, ha dit que ara ja no és hora de lamentar-se 'i que el ministeri de Medi Rural hauria d'haver vetllat perquè la proposta de reforma de la PAC ja fos bona des d'un principi'. 
 
Cabré ha demanat que ara es facin els respectius estudis d'impacte econòmic de la nova PAC, tant d'Europa, Espanya com Catalunya, mesura que Pelegrí ha confirmat que es farà. UP ha reclamat que un cop se'n tinguin resultats es convoqui creï un grup d'estudi. El sindicat agrari s'ha ofert a col·laborar en tots els sentits per 'no deixar la defensa dels interessos de la PAC només a Madrid. 
 
Posició unànime dels sindicats
 
A banda de la visió del sindicat majoritari, Unió de Pagesos, la resta d'agrupacions sindicals agràries han coincidit a destacar els aspectes negatius de la proposta de reforma de la PAC. JARC, epr exemple, ha denunciat que es primi 'la protecció medioambiental i la gestió de les terres abans que la producció'. El president de Joves Agricultors, Pere Roqué, ha recordat que el 70% dels ingressos agraris provenen de la venda dels productes ' que ara s'estan venen per sota de preu de cost'. El sindicat Asaja ha reclamat que la nova PAC es centri en millorar la qualitat de vida dels professionals agraris enlloc de fer-los perdre competifivtat
 
Urapac, ha inisistit en la importància de gestionar els mercats, igual com la Federació de Cooperatives Agràries, que ha apostat per actuar al tribunal de la competència contra les grans superfícies. Des d'Agrucat, Manel Simon, ha recordat els problemes de preu de les nectarines i els préssecs, per sota del cost de producció durant tot l'estiu. Simon ha insistit en la necessitat d'establir mesures de gestió de mercats a la nova PAC. 
 
Unió dels partits excepte el PP
 
Els partits polítics s'han posicionat majoritàriament al costat del Govern per defensar plegats una reforma de la Política Agrària Comuna positiva per Catalunya. La diputada del PP Marissa Xandri però ha trencat la unanimitat i ha tot i que agraït la convocatòria del conseller l'ha definit 'com una pantomima' i ha criticat que es fes en diumenge. La diputada popular ha recordat que Catalunya 'no té facultat de decisió a la reforma de la PAC, i que és el Govern espanyol qui ho ha de fer, encara que' segons ella 'fins ara ho ha fet de forma nefasta'. 
 
En canvi el diputat d'Esquerra Carmel Mòdol veu en la reforma de la PAC una oportunitat per alterar el balanç negatiu dels últims anys, i crear unes normes de mercat més competitives. El PSC també ha apostat per buscar els potencials a la nova PAC ara que hi ha una clara oporunitat. La diputada Mónica Lafuente ha destacat la importància de que el Parlament Europeu tingui capacitat de codecisió per primera vegada. Des d'Iniciativa, la diputada Hortènsia Grau ha destacat la importància de la reunió i ha apostat per fer un estudi català d'impacte econòmic de la PAC. Grau però s'ha mostrat partidària del greening. 
 
Finalmetn, el diputat de CiU Agustí López ha posat de relleu la importància del debat i del consens davant el futur del sector agroalimentari, considerat 'un dels més importants del país'. López ha apostat per defensar l'especificitat de l'agricultura catalana davant l'estat.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
17 d'octubre de 2011, 17.20 h

me cago en el pp.
No hase falta que te dises nada mas.

INDEPENDENCIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
joanesco fletxa Barcelona
17 d'octubre de 2011, 17.00 h

Tot el que dieu es veritat, però recordeu que CIU negocia pressupostos i el que sigui amb el PP (un ministeri per el Sr. Durante Ya).


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Noemí fletxa Sabadell
17 d'octubre de 2011, 13.52 h

La història es torna a repetir.
La dreta ecspanyola als anys 30 ja es va posicionar en contra de la Reforma Agrària i, ara, sant tornem-hi.

Maria M. Hi ha un detall que se t'escapa. La GRAN MAJORIA DE VOTANTS DEL PP són els xarnegos descontents del PSOE i altres alineats mentals...


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
MARIA M. fletxa ERC-CATALUNYA, SI.
17 d'octubre de 2011, 12.56 h

Peró a Catalunya totes les enquestes diuen que el PP incrementarà el seu vot i la seva representació. Per tant, els ciutadans de Catalunya ja els hi va be el PP o el PSOE. Que posats a dir i actuar son com dos gotes d'aigua sempre contra els interessos dels catalans i de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
17 d'octubre de 2011, 12.15 h

El pp tot el que sigui donar pel cul a Catalunya i als catalans ja els hi va be. A la resta d´aspaña s´hi guanyen molts vots aixi.

INDEPENDENCIA

Un catala que vota pp es un mal catala. Es un col·laboracionista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.