Els micropobles reclamen al Parlament una major atenció als seus problemes
Els municipis de menys de 500 habitants aprofiten dels avantatges que dóna Internet per intentar resoldre els problemes quotidians
L'Associació de Micropobles de Catalunya, que agrupa 71 de les 339 poblacions de menys de 500 habitants, ha reclamat aquest dimarts als diputats al Parlament de Catalunya el reconeixement de la seva especificitat en les lleis bàsiques locals que s'aprovin per trobar solucions als diferents problemes amb què s'han d'enfrontar aquests ajuntaments i que tenen a veure amb el finançament, les comunicacions, les telecomunicacions, el transport públic, el manteniment de camins i d'equipaments, els serveis que presten a les famílies, a les persones dependents o als joves, entre d'altres. L'entitat ha fet aquesta crida en la marc de la 16a edició del saló Municipàlia, que avui s'ha inaugurat a Lleida.
La presidenta de l'Associació de Micropobles de Catalunya (AMC) i alcaldessa d'Ordís (Alt Empordà), Maria Crehuet, ha apuntat que l'entitat es va constituir 'per posar en comú les problemàtiques i les necessitats d'aquestes poblacions i per reivindicar amb una única veu les mancances d'uns nuclis amb pocs habitants, però moltes vegades amb una gran extensió'. Crehuet ha explicat a Municipàlia que, mitjançant Internet, els alcaldes i tècnics municipals intenten resoldre els problemes basant-se en les pròpies experiències viscudes.
Per la seva part, la presidenta adjunta de l'AMC, Ann Gyles, ha reivindicat el paper dels micropobles com a 'exemple de política de proximitat' i ha afegit que els seus alcaldes 'són alcaldes les 24 hores al dia'.
Les representats de l'entitat han destacat que un dels problemes més importants que tenen els micropobles són els problemes per accedir a les subvencions públiques per la manca de personal qualificat per presentar les sol·licituds o per l'absència de grans projectes que necessitin d'una inversió quantiosa.