directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 12:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Els Capgrossos canvien el nom a la seva diada en homenatge a Mariona Galindo

Els de la camisa blava intentaran la tripleta màgica durant la diada castellera que des d'aquest any duu el nom de la castellera que va morir en caure d'un quatre de nou

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

La colla castellera Capgrossos de Mataró ha decidit canviar el nom a la seva diada i, a partir d'aquest any, la Diada dels Capgrossos passarà a anomenar-se Diada Castellera Mariona Galindo Lora, en homenatge a la nena morta l'any 2006 després de caure del quatre de nou amb folre de l'actuació de Santes d'aquell any. El canvi de nom coincideix amb el cinquè aniversari de l'accident. El president de la colla, Jordi Fornells, explica que s'ha decidit canviar el nom d'aquesta diada perquè és l'última de la temporada i, per tant, es preveu una actuació 'de qualitat i amb grans castells'. Enguany, els de la camisa blava portaran a plaça la tripleta màgica -tres de nou, quatre de nou i cinc de vuit.
El 4 d'agost de l'any 2006 va morir la Mariona Galindo Lora. Després de quinze dies d'hospitalització i operacions, la nena de dotze anys va perdre la vida com a conseqüència d'una caiguda des de dalt d'un castell, el 23 de juliol d'aquell any. A la tercera ronda de la diada de Santes, els Capgrossos aixecaven el quatre de nou amb folre. El castell pujava obert i tremolós i els dosos, on era la Mariona, es van despenjar i van caure directament al folre.
 
Cinc anys després d'aquell tràgic accident, la colla mataronina ha decidit canviar el nom a una de les tres diades castelleres que organitzen al llarg de l'any. Segons ha explicat la colla, s'ha optat per homenatjar la Mariona en la Diada dels Capgrossos del 6 de novembre perquè és la darrera de l'any i, per tant, on es pressuposen millors castells per part de les colles participants. Enguany, al costat dels Capgrossos hi seran els Castellers de Sants i els Marrecs de Salt.
 
Fins ara, la colla ja homenatjava la Mariona de maneres diverses. Des del 2008, l'escut de la colla compta amb una petita estrella de cinc puntes en homenatge a la jove castellera i, any rere any, els Capgrossos aixequen per Santes un pilar a la plaça de Santa Maria en record a la nena. Tot i això, el president dels Capgrossos, Jordi Fornells, reconeix que fa temps que la colla ha pensat en fer nous homenatges a la Mariona, però fins ara les propostes havien quedat 'a mig camí'.
 
A més de donar-li el nom de la Mariona a la Diada dels Capgrossos, la colla espera que, en els pròxims anys, el desenvolupament de nous projectes urbanístics possibilitin continuar homenatjant la Mariona. Amb la reurbanització de la zona de l'Escorxador de Mataró, on s'ubica la seu de la colla, es posarà el nom de Mariona Galindo Lora a un carrer. També es preveu aixecar un monument en record a la nena castellera a l'exterior del local dels Capgrossos.
 
Tripleta màgica per la Diada
 
Pel que fa a l'activitat castellera, els Capgrossos esperen poder tancar la temporada amb la tripleta màgica -tres de nou, quatre de nou i cinc de vuit-, que portaran a plaça durant la Diada Castellera Mariona Galindo Lora. Abans, però, els de la camisa blava intentaran la torre de nou a Vilafranca del Penedès, per Tots Sants, i potser també a Sant Narcís (Girona), el 30 d'octubre. Si no ho aconsegueix, però, la colla ja haurà carregat el seu únic castell de gamma extra aquest any, durant la diada de Les Santes.
 
Objectiu complert; temporada irregular
 
De fet, repetir el castell de gamma extra aconseguit per primer cop l'any 2010 era el principal objectiu de la colla aquesta temporada. Tot i haver-lo assolit, el president de la colla, Jordi Fornells, ho considera 'el fals miratge' d'una 'temporada irregular'. Els Capgrossos esperaven millors resultats en els castells de vuit i de nou i reconeixen que el llistó de l'any passat queda lluny.




COMENTARIS fletxa taronja

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.