directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 20 de setembre de 2024 18:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Els preus de l'octubre pugen sis dècimes respecte del mes anterior

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els preus han pujat sis dècimes a l'octubre i la inflació interanual s'ha situat en el -0,2%, segons dades que ha fet públic l'Institut Nacional d'Estadística espanyol. Amb aquesta dada, ja fa sis mesos que la variació dels preus es manté en valors negatius en termes interanuals. El maig d'aquest any va entrar en valors negatius marcant el -0,3, el juny va baixar al -0,5%, el juliol es va situar en el -0,9%, a l'agost es va recuperar i es van situar en el -0,3% però el setembre va tornar a baixar fins el -0,5% i la dada d'octubre queda en el -0,2%.
mercat fruita botiga
Comparteix
   

Per demarcacions, els preus a Barcelona va pujar sis dècimes si ho comparem amb el mes anterior i la inflació interanual es va situar en el 0%. A la demarcació de Girona els preus van pujar de vuit dècimes i la inflació interanual es manté en valors negatius, del -0.9%. A la demarcació de Lleida els preus van pujar set dècimes a l'octubre i la inflació interanual és la mateixa que a Girona, del -0,9%. A la demarcació de Tarragona els preus van pujar de cinc dècimes i van deixar la inflació interanual en el -1%, la més baixa de Catalunya.

L'increment dels preus aquest octubre la lideren els preus del grup del Vestit i calçat, amb un increment mensual del 10,2%. El segueixen el grup de l'Ensenyament, amb un increment mensual del 1,8%. El Parament de la llar i Medicina són dos grups on també pugen els preus, el 0,3%. El grup de l'Habitatge i el d'Altres registren increments dels preus del 0,2%.

Els preus del grup de productes relacionats amb el Transport i les Comunicacions s'han mantingut invariables aquest mes d'octubre en el conjunt de Catalunya.

Quant als grups de productes els preus dels quals baixen, el més significatiu és el de l'Oci i cultura, amb un -1,2%. També baixen el grup dels Aliments i begudes no alcohòliques i el d'Hotels, cafès i restaurants, que reculen un -0,2%. Finalment, el grup de Begudes alcohòliques i tabac experimenta un retrocés del -0,1%.

Taxes de variació interanuals al mercat estatal

La taxa interanual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) general en el mes d'octubre és del –0,7%, tres dècimes per sobre de la registrada en el mes de setembre.

Els grups que més han influït en aquest augment són el del Transport, el del Vestit i calçat. Transport, que presenta una taxa del –4,4%, gairebé dos punts i mig superior a la de setembre, degut principalment que la baixada dels preus dels carburants i lubrificants va ser major a l'octubre de 2008 que aquest any. Vestit i calçat, la taxa anual del qual se situa en el -1,9%, tres dècimes per sobre de la del mes de setembre. Aquesta variació es deu a la recuperació dels preus després d'unes rebaixes més accentuades que les de l'any anterior.

A més de les pujades assenyalades anteriorment, és destacable la disminució de la taxa anual del grup de l'Ensenyament, la taxa anual del qual disminueix un punt, situant-se en el 2,2%, a causa que els preus de l'ensenyament superior van pujar més l'any passat que a l'octubre de 2009.

Inflació subjacent estatal

La taxa de variació interanual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) continua en el 0,1%, amb el que la diferència amb la taxa de l'índex general és ara de 0,8 punts.

Taxes de variació mensuals al mercat estatal

A l'octubre la taxa de variació mensual de l'IPC general és del 0,7%.
Entre els grups amb repercussió positiva en l'índex general, els més rellevants són el del Vestit i calçat, el del Parament de la llar i el de l'Ensenyament i van influir a la baixa el grup de l'Oci i la cultura i el dels Hotels, cafès i restaurants.

Vestit i calçat, amb una taxa mensual del 9,6%, recull el comportament de la nova temporada d'hivern. Parament de la llar, amb una taxa mensual del 0,3%, a causa de pujades de preus en la majoria dels seus components. Ensenyament, que presenta una taxa del 1,6%, en la seva major part causades per la pujada dels preus de l'ensenyament superior, pròpia del començament del curs acadèmic universitari.

En canvi, Oci i cultura, la taxa de la qual és del –0,7%, degut principalment a la variació dels preus del viatge organitzat. Hotels, cafès i restaurants, amb una taxa del –0,2% respecte al mes anterior. Aquest comportament s'explica per la baixada dels preus dels hotels i altres allotjaments.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
La dreta madrilenya en contra de la violència de gènere

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.