directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 12:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

La segona causa de baixa laboral a Catalunya: la depressió

La primera causa són les malalties musculoesquelètiques

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La depressió és una malaltia que costa molt de superar. No només per qui la pateix sinó també per les persones que envolten i estimen l'afectat. Doncs aquí a Catalunya, la depressió ja és la segona a la llarga llista de causes per baixa laboral. El ritme de creixement, o si més no de detecció d'aquesta malaltia, va incrementant-se ràpidament i s'aconsella les empreses a millorar el diàleg entre treballadors i directius i evitar feines repetitives i monòtones.
depressio malaltia baixa laboral
La depressió és una malaltia que costa superar

Comparteix
   


Etiquetes
Els problemes familiars, amb la parella, l'estrès, l'excés d'hores de feina, no dormir, l'ansietat, la dependència de fàrmacs, estar deprimit, la sensació de realització personal, els somnis que no arriben mai... moltes poden ser les causes per les quals una persona pot patir algun tipus depressió. Així, doncs, aquesta malaltia ja s'ha convertit en la segona causa per la qual es demana una baixa laboral.

De fet, els casos de baixa laboral per depressió van en augment dia a dia a Catalunya. Així ho ha indicat el Departament de Treball, que ha alertat que les baixes laborals per depressió actualment només van al darrere en nombre de les malalties musculoesquelètiques.

Perquè ens fem una idea del fort increment dels cassos de depressió, la directora dels Serveis Territorials d'aquest departament a Barcelona, Elisenda Giralt, ha explicat que si als anys vuitanta hi havia un 3,5% de treballadors amb la baixa laboral per depressió, el 2000 ja era del 9%. Giralt ha dit que "el ritme de creixement, o si més no de detecció d'aquesta malaltia, va incrementant-se" i ha aconsellat les empreses millorar el diàleg entre treballadors i directius i evitar feines repetitives i monòtones.

La depressió

Hi ha diferents graus de depressió, des de la lleu fins a la profunda, i, en qualsevol cas "és molt difícil comprendre què sent un deprimit". Hi ha dos tipus de depressions:

- La depressió reactiva és la que es produeix com a conseqüència o reacció a un episodi traumàtic o conflictiu, a un disgust, a una mala experiència, etc.

- A la depressió "major" o endògena, anomenada així perquè es pressuposa que ve de l'interior del cos, hi ha un desequilibri a nivell bioquímic. En aquest cas apareixen els símptomes depressius sense que aparentment existeixi un motiu concret o una causa que els hagi provocat. Com a exemple valdria dir que "és la vivència del dol sense que ningú hagi mort".

Hi ha diferents graus de depressió, des de la lleu fins a la profunda, i, en qualsevol cas i, especialment, en aquesta última "és molt difícil comprendre què sent un deprimit".

Per tant, en cas de depressió els que envoltem aquesta persona hem de tenir en compte pautes sobre què és convenient fer o no fer, i dir o no dir al deprimit:
- NO repetir contínuament arguments per convèncer-lo.
- NO enfadar-se amb ell.
- NO pretendre que expliqui com se sent contínuament, ... l'ajuda més valuosa consisteix a induir el tractament adequat.

Estar deprimit no és anormal, no és un signe de debilitat. A vegades fins i tot hem de tenir en compte que anomenem depressió el fet comú d'estar tristos o sentir-nos-hi. Tot i això, quan dura massa temps o és excessivament intens, s'ha de buscar ajuda professional.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
22 d'abril de 2010, 10.31 h

DHS


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
4 de juliol de 2007, 19.04 h

"Els problemes familiars, amb la parella, l'estrès, l'excés d'hores de feina, no dormir, l'ansietat, la dependència de fàrmacs, ESTAR DEPRIMIT, la sensació de realització personal, els somnis que no arriben mai... moltes poden ser les CAUSES per les quals una persona pot patir algun tipus DEPRESSIO."

És a dir, segons els redactors, estar deprimit pot conduir a patir una depressió. Molt bé.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.