directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 15:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

El 91% de la població d'Osona podrà votar el 13 de desembre en una consulta que mobilitzarà 1725 voluntaris

Escoles privades i concertades, locals parroquials i d'entitats o fins i tot una mesquita faran de col·legis electorals

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Osona Decideix ha superat àmpliament l'objectiu d'aconseguir organitzar una consulta on pugui votar el 50% de l'electorat. El 13 de desembre, 33 dels 51 municipis de la comarca consultaran a la població si volen la independència de Catalunya. En total podran votar 111.768 dels 135.937 osonencs, xifra que suposa el 91% de la població. Amb la col·laboració de 1.725 voluntaris s'organitzaran 51 col·legis amb 117 meses. El coordinador d'Osona Decideix, l'exvocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Alfons López Tena, destaca la capacitat de mobilització obtinguda en un 'mes i una setmana' i adverteix que superaran les dificultats.
osona decideix, consulta, consultes, alfons lópez tena, jordi fàbrega, decidim.cat
Comparteix
   

En els 33 dels 51 municipis de la comarca d'Osona on es farà la consulta tindran dret a vot 111.768 persones de les 135.937 persones que hi estan censades. Tindran dret a vot totes les persones de més de 16 anys (es redueix en dos anys l'edat de les persones amb dret a vot) i podran votar les persones estrangeres -'sigui quina sigui la nacionalitat' - que acreditin que estan censades al municipi. La població total de la comarca és de 150.139 municipis.

Les tres poblacions més grans de la comarca com són Vic, Manlleu i Torelló i on la 'complexitat organitzativa' és més gran tindran consulta. La consulta també es farà a Alpens, Calldetenes, Collsuspina, El Brull, Folgueroles, Gurb, les Masies de Roda, Les Masies Voltregà, Malla, Montesquiu, Oris, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Besora, Santa Maria de Corcó, Seva, Sora, Taradell, Tavèrnoles, Tona, Vidrà i Viladrau.

Centelles és el municipi més gran que no farà la consulta


El municipi més gran que no farà la consulta és Centelles, tot i que estava 'en condicions' per fer-la. El fet que l'equip de govern municipal del PSC no hagi facilitat les dades públiques del padró als organitzadors ha fet que s'hagi descartat aquest municipi per no poder fer la consulta amb totes les garanties. López Tena ha denunciat que, tot i els requeriments, la documentació no s'ha entregat en compliment de la reglamentació vigent i dels diferents reclamacions fetes. Osona Decideix no descarta demanar 'fins i tot responsabilitat penal' al consistori per incomplir al llei. Aquest municipi del sud d'Osona va rebutjar la moció sobre la consulta. López Tena però deixa clar que el posicionament de cada ajuntament no condicionava el fet de fer o no la consulta si no que depenia del suport popular. Alguns dels altres municipis més petits que no fan la consulta la podrien fer en una nova data.

La logística de la consulta

López Tena, que ha presentat la consulta a Vic acompanyat del coordinador de Decidim.cat i alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega (Entesa per Sant Pere-EPM), ha donat detalls de la logística que tindrà la consulta. Entre els locals que s'utilitzaran per fer la consulta hi haurà col·legis privats i concertats, locals d'entitats, locals parroquials i fins i tot, com en el cas de Manlleu, en una mesquita. López Tena insisteix que no han demanat cap local que sigui directament del Bisbat de Vic. Tot i això la relació, durant tot el procés, amb la cúria ha estat 'bastant fluïda' i el proper 1 de desembre té previst presenta la consulta al Bisbe de Vic, Romà Casanova.

De moment la petició que va fer Osona Decideix a cinc organismes internacionals perquè supervisessin el procés no s'ha respost. Tot i això, López Tena admet que ho veu difícil perquè de manera normal un procés d'aquest tipus, de normal, requereix d'un temps d'entre un i dos anys. La projecció internacional de la consulta osonenca també es traslladarà a Madrid on el 25 de novembre es presentarà a la 'premsa local i corresponsals de mitjans internacionals'.

La recaptació voluntària, iniciada ara fa uns dies, per finançar les consultes funciona 'força bé', segons el seu coordinador. Tot i això, López Tena diu que més recaptació voldrà dir més difusió. L'alcalde de Sant Pere de Torelló i coordinador de Decidim.cat, Jordi Fàbrega, ha demanat la col·laboració dels mitjans de comunicació en la difusió perquè una consulta d'aquest tipus no pot tenir una campanya institucional. La premissa màxima d'Osona Decideix és participació i que tothom voti de manera lliure, sense afavorir cap opció, Fàbrega ha deixat clar que amb l'esforç del voluntariat es tirarà endavant la consulta: 'Si no ens ho deixen fer ens ho prenem i ho farem'.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Albert fletxa Barcelona
16 de novembre de 2009, 18.48 h

Buff! Quin èxit! Molta sort des de Barcelona!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Àlex fletxa Sabadell
16 de novembre de 2009, 17.09 h

Acollonant!!!!!!Moltes Felicitats a l'organització de Osona Decideix.

Així es fan les coses,cal pendre'n exemple.Tots.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.