directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 16:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Escòcia: comença el compte enrere cap al referèndum

Fins i tot a un 39% dels britànics estaria a favor de permetre la independència escocesa

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El Partit Nacional Escocès (SNP) d'Alex Salmond ha donat aquest diumenge el tret de sortida a la campanya pel referèndum d'independència que pretén celebrar durant aquest mandat. En el darrer dia del congrés de l'SNP a Inverness, al nord d'Escòcia, el cap de la campanya, Angus Robertson, ha confirmat que ja comencen a treballar. 'Treballarem tant dur com sigui possible en una campanya sense precedents per aconseguir una majoria a favor del 'sí' per una Escòcia sobirana independent', ha dit Robertson. El partit també ha anunciat que compta amb 918.000 lliures (més d'un milió d'euros), per finançar la campanya. Els diners són una donació del poeta escocès Edwin Morgan, que va morir l'agost del 2010. 
Robertson ha assegurat que el poeta escocès 'va deixar un llegat que transformarà' Escòcia i que permetrà 'fer una campanya per construir un país millor'. L'encarregat de la campanya per la independència ha lloat la 'generosa i substancial' donació de Morgan. 'Amb aquests recursos serem capaços de donar un suport com cal a la campanya a peu de carrer, a les nostres comunitats arreu d'Escòcia', ha afegit. 
 
El polític de l'SNP ha defensat que el suport per la independència 'és líder' i que els ciutadans 'volen ser persuadits' per votar 'sí' en una consulta. 'La campanya per la independència d'Escòcia comença ara. Escòcia, està començant!', ha assenyalat Robertson. 
 
L'SNP d'Alex Salmond vol organitzar un referèndum sobre la independència a finals d'aquest mandat, el 2014 o 2015. El primer ministre escocès, que el passat maig va aconseguir una majoria absoluta insòlita a Escòcia, rebutja les pressions de l'oposició, que reclama que la consulta es faci el més aviat possible per tancar ja el debat. Amb tot, Salmond defensa que el referèndum s'ha de fer al final del mandat. Segons membres del partit, la seva estratègia pretén demostrar amb la tasca de govern la necessitat de tenir un estat propi i la capacitat de l'SNP d'estar al capdavant del govern. 
 
Salmond també s'enfronta als plans del parlament de Westminster, que podria intentar organitzar el referèndum des de Londres. EL primer ministre escocès ja ha reiterat en més d'una ocasió que la consulta 'es dissenyarà exclusivament' a Edimburg, sense directrius del govern central. En el seu discurs dissabte al congrés del partit, Salmond va defensar que l'SNP és el 'partit nacional' d'Escòcia, i que obté suport 'arreu' del país. 
 
Segons una enquesta de ComRes, un 39% dels britànics creu que Escòcia hauria de ser independent, un augment considerable en comparació amb fa cinc mesos, quan ho creia un 33%. A més, el sondeig també recull que a totes les regions del Regne Unit, incloses les més conservadores, hi ha una majoria partidària de donar la independència a Escòcia. A la pròpia Escòcia, el segon govern de Salmond ha disparat el suport pel 'sí'. D'acord amb l'enquesta, un 49% dels escocesos està a favor de tenir un estat propi. El sondeig el va publicar el diari britànic 'The Independent' fa una setmana, just abans de l'inici del congrés del partit. 
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
JORDI ROSET fletxa Terrassa
25 d'octubre de 2011, 18.36 h

Ca l´Enric, el que no fan el escocesos es donar la presidencia del seu govern a un angles, pero el que si ha fet ERC es donar la presidencia de la Generalitat a un espanyol, potser es per aixo que ERC no tindra mai 68 diputats al parlament de Catalunya i possiblement 10 encara son massa. Jo no tornare a votar a un partit que ha fet per primera vegada a l´historia que el president de la Generalitat sigui un "espanyol".


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
lluis fletxa Monistrol de Montserrat
25 d'octubre de 2011, 09.52 h

Que n'aprenguin!!! ....... deuen dir els escocesos quan parlen dels catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ca l'Enric fletxa Girona
24 d'octubre de 2011, 23.11 h

El que passa a Escocia és el que hagués pogut passar o passaria si en comptes de castigar tant ERC els independentistes votesin i donesin 68 escons a ERC. Com que en comptes de donar 68 escons a ERC els Catalans donem 62 escons a CiU i només 10 a ERC aquí no podem fer el mateix que Escocia. Escocia i els Escocesos de moment tenen molt mes clar el que volen que els Catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
24 d'octubre de 2011, 18.41 h

HOMENATGE AL PRESIDENT BARRERA

L’article 8.1 de la Constitució (CE) no parla en cap moment de ”unitat” sinó de “integritat” de la Corona, en bona sintonia amb la jurisprudència i els tractats internacionals, que no accepten l’actuació de les forces armades contra la pròpia població civil que les finança i a qui serveixen (Kosovo, Tunísia, Egipte, Líbia, etc.)
I la “integritat territorial i l’ordenament constitucional” a què es refereix aquest article és amb tota... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
24 d'octubre de 2011, 17.00 h

ANIMS VALENTS!! VOSALTRES SI QUE TENIU COLLONS!!





INDEPENDENCIA JA!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.