directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 03:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

CiU, ERC i ICV forcen Obiols i Vidal-Quadras a votar sobre l'oficialitat del català a tres dies del 20N

Davant el rebuig del govern espanyol, els eurodiputats Tremosa, Junqueras i Romeva s'uneixen per reclamar el reconeixement del català aprofitant l'ingrés de Croàcia a la UE

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

Els eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) continuen la seva campanya per aconseguir l'oficialitat del català a la UE. Els tres eurodiputats han presentat una esmena conjunta a l'Eurocambra per reclamar el reconeixement de la llengua catalana aprofitant l'entrada de Croàcia a la UE. L'esmena es votarà tres dies abans del 20-N. 'Les possibilitats d'èxit depenen del suport dels altres grups parlamentaris', ha dit a l'ACN Junqueras, en una referència al PP i el PSC. Tremosa ha demanat que totes les formacions facin 'pinya' mentre Romeva ha admès que 'tot depèn' d'una 'voluntat política que fins ara han demostrat que no tenien ni el PP ni el PSOE'.

Comparteix
   


Etiquetes
L'esmena dels eurodiputats catalans s'ha presentat en un informe no vinculant de la comissió d'afers exteriors de l'Eurocambra sobre l'entrada de Croàcia a la UE. Tremosa, Junqueras i Romeva recorden en l'esmena que l'entrada del país balcànic 'requerirà un canvi en el tractat per incloure la llengua croata com a llengua oficial de la Unió Europea'. La moció demana que aprofitant la modificació, 'els Estats membres acceptin incloure com a llengua oficial de la UE el català, que és la tretzena llengua més parlada a nivell europeu, amb més de 10 milions de parlants'. Els únics representants catalans a la comissió d'afers exteriors són Raimon Obiols (PSC) i Alejo Vidal-Quadras (PPC). En aquest sentit, els eurodiputats de CiU, ERC i ICV forcen els dos representants socialista i popular a donar una opinió sobre l'esmena del català. 
 
Junqueras: 'Una gran oportunitat'
 
Tremosa, Junqueras i Romeva han fet una crida al PSC i el PPC per 'demanar als seus companys de partit europeus que donin suport a aquesta esmena i tornin a demostrar així el seu compromís amb la llengua catalana'. 'Nosaltres treballem des del grup verd i liberal, i els socialistes tenen una gran oportunitat de votar-hi a favor', ha destacat Junqueras a l'ACN. 'Sempre han dit que ells hi estan a favor, però que no saben com fer-ho', ha afegit el president d'ERC, que ha destacat que amb el seu suport hi hauria 'una gran oportunitat de que aquest informe obrís el camí perquè el català fos oficial a la UE'. 
 
'Si la comissió d'afers exteriors aprova aquest informe donarà la possibilitat que el parlament europeu voti, en definitiva, en aquesta direcció', ha explicat Junqueras, que ha destacat que l'esmena 'és un element més de pressió perquè quan els estats signin l'acord de la incorporació de Croàcia aprovin també l'oficialitat del català'. La votació de l'informe a la comissió es farà tres dies abans de les eleccions generals espanyoles del 20-N, el 17 de novembre. El debat al plenari, si s'aprova el text, serà l'1 de desembre. 
 
Tremosa demana 'fer pinya'
 
'Tan de bo puguem fer pinya tots els que estem allà demanant a Espanya que es posi al segle XXI', ha assegurat Ramon Tremosa a l'agència. L'eurodiputat de CiU ha destacat que polítics del PP com Santiago Fisas 'alguna vegada s'han manifestat a favor de l'oficialitat del català', i que haurien d'acceptar l'esmena i demanar als seus companys de grup parlamentari que hi votin a favor. Tremosa ha indicat que amb l'entrada de Croàcia el reconeixement de la llengua catalana ja no és 'una qüestió difícil' i s'acaba 'l'excusa que l'Estat espanyol ha tingut sempre' sobre que cal modificar un tractat per oficialitzar la llengua a Brussel·les. Segons els tres eurodiputats, l'entrada de Croàcia 'és una finestra d'oportunitat que els catalans no podem desaprofitar si volem aconseguir la plena oficialitat de la nostra llengua a la UE'. 
 
Romeva té 'poca confiança'
 
L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, ha admès, però, que 'la confiança és poca'. 'Tot depèn de la voluntat política que fins ara han demostrat que no tenien ni PP ni PSOE', ha assegurat Romeva, que creu que tots dos partits han practicat una 'línia similar d'obstrucció' a tots els esforços per oficialitzar el català a les institucions europees. 'Sóc poc optimista, però una cosa és que no hi hagi les simpaties que voldríem que hi hagués i una altra que haguem de renunciar', ha defensat l'eurodiputat. 
 
'En tot cas, que siguin ells els que justifiquin, si no ho accepten, perquè no ho accepten', ha defensaqt Romeva, que creu que la petició 'és de sentit comú'. El representant d'ICV ha remarcat que 'la gran novetat' seria que PP i PSOE acceptessin l'esmena i permetessin que es portés al ple, on es votaria l'1 de desembre. 'Seria fantàstic aprofitar aquesta oportunitat perquè si no els ho posem en safata no hi ha manera de fer-ho', ha dit Romeva, que ha conclòs que, tot i això, 'malauradament el que acabaran fent és una incògnita, com sempre ho ha estat fins ara'. 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
NÚRIA. fletxa CAMBRILS
26 d'octubre de 2011, 19.43 h

FELICITATS PER LA FEINA QUE FEU.
ENDEVANT.
M'HAN AGRADAT MOLT AQUESTES PARAULES, FER PINYA, APROFITAR L'OPORTUNITAT I TREBALLAR.
NOSTRE SENYOR ENS AJUDARÀ TAMBÉ, JA HO VEUREU.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
carme fletxa barcelona
25 d'octubre de 2011, 14.12 h

el inconvenient mes gran es que Catalunya que te un estat propi, per aixó es tan necessari ser independent. Peró molt bè que els nostres representants a Europa treballin per aconseguir-ho.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
25 d'octubre de 2011, 13.41 h

Suposo que està clar que l'únic resultat possible és posar en evidència els diputats Vidal-Quadras i Obiols i els seus respectius partits que, per més "inri", encara tenen la barra de anar dient que son catalanistes. Més que res pels desmemoriats...


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Robert fletxa Barcelona
25 d'octubre de 2011, 00.36 h

#5 Nostre senyor t'escolti. Tant de bo Obiols voti sí i el català pugui optar a ser llengua oficial com el croat, idioma menys parlat que el nostre, per cert.


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ivan fletxa Avinyó
24 d'octubre de 2011, 21.37 h

No sé que acabarà fent finalment l'Obiols, però en honor a la veritat, més d'una vegada ha votat de manera diferent al que el PSOE defensava a Espanya. Personalment, li dono un vot de confiança, espero que no em decepcioni.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Robert fletxa Barcelona
24 d'octubre de 2011, 20.14 h

Molt bo! L'Alejo ja sabem el que farà, però l'Obiols es trobarà en un bon embolic, suposo que votarà en contra però déu n'hi do el paperot, i pensar que Obiols se suposava que era del 'sector catalanista' del PSC... Quina vergonya, aquesta gent, i quina decepció. Catalans que voten en contra del català, increïble i trist.


Valora aquest comentari:   votar positiu 28   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
24 d'octubre de 2011, 19.32 h

Vidal-quadres votant a favor del catala??? Abans veurem volar als porcs!... i amb els sociates igual...


Valora aquest comentari:   votar positiu 21   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
ull fletxa cat
24 d'octubre de 2011, 19.08 h

Enhorabona Junqueras, Romeva i Tremosa per la feina


Valora aquest comentari:   votar positiu 44   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
24 d'octubre de 2011, 19.06 h

no cal patir pas massa. Els ecspañols ho tornaran a vetar. De l'Alejo no cal esperar gaire més. Però podrem veure clarament com la Badia creu l'amo de Madrid, com sempre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 22   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.