directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 02:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Mas-Colell revela que el dèficit fiscal entre el 2005 i el 2009 s'ha mantingut malgrat el nou model de finançament

El conseller aposta per revisar la previsió legal del 10 d'octubre quan els anteriors pressupostos es prorroguin

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha revelat aquest dimecres que el dèficit fiscal de Catalunya entre el 2005 i el 2009 s'ha mantingut malgrat el nou model de finançament pactat pel tripartit, que entrava en vigor precisament l'any 2009. Mas-Colell ha comparegut al Parlament per explicar perquè no ha presentat els pressupostos, però ha aprofitat per fer pública aquesta dada. En concret, el saldo fiscal de l'any 2005 va ser del -8,3%, mentre que el del 2009 va pujar lleugerament fins al -8,4%. 'Seguim on érem, és a dir, amb un dèficit fiscal estructural entre el 8% i el 8,5% del PIB català, una situació gens raonable', ha remarcat.
andreu mas-colell,
Comparteix
   


Etiquetes
Mas-Colell ha explicat en comissió perquè el Govern no ha pogut presentar els pressupostos abans del 10 d'octubre, però també s'ha referit a l'auditoria que va encarregar l'executiu i al pla de reequilibri que va presentar a Madrid. Però a banda d'això, el conseller ha aprofitat per fer bandera del pacte fiscal, la mateixa setmana que s'aproven les conclusions de la comissió parlamentària.
 
Així, Mas-Colell ha presentat els resultats preliminars pel que fa a la comparació de la balança fiscal de Catalunya entre el 2005, últim any estudiat pel Grup de Treball, i l'any 2009, l'últim del que es disposen de dades. Deixant clar que s'ha aplicat la mateixa metodologia, ha recordat que l'any 2005 es va establir que els ingressos aportats pels catalans representaven el 19.66% del total dels territoris, mentre que les despeses a Catalunya significaven un 13,41% del total. Aquests percentatges són similars a la mitjana del període 1986-2005, amb un 19,49% d'ingressos aportats i un 14,09% de despesa a Catalunya. 
 
Pel que fa al 2009, les quantitats no canvien gaire, ja que els recursos que aporten els catalans se situen en el 19,25% i les despeses de l'Estat a Catalunya en el 14,14%. Això demostra, ha dit el conseller, que les xifres 'són molt estables en el temps'.
 
A l'hora de calcular el dèficit, ha continuat Mas-Colell, s'ha de tenir en compte que els anys 2005 i 2009 van ser molt diferents, perquè el primer va tenir un lleuger superàvit fiscal, i el segon un dèficit molt considerable. D'aquesta forma, utilitzant el concepte de 'balança fiscal neutralitzada per ingressos', ha remarcat, es calcula un saldo fiscal l'any 2005 del -8,3%, i una dècima més per al 2009. 'Xifres doncs pràcticament idèntiques en els dos anys', ha constatat.
 
'Seguim on érem' pel que fa al dèficit fiscal
 
La conclusió, segons Mas-Colell, és que 'no hi ha hagut cap canvi significatiu' entre el 2005 i el 2009. 'Seguim on érem, és a dir, amb un dèficit fiscal estructural entre el 8% i el 8,5% del PIB català, una situació gens raonable'.
 
Parlant encara de la comissió sobre el concert, ha recordat que l'aprovació en el ple del Parlament de les conclusions es produirà després del 20 de novembre per no interferir en la campanya electoral, i ha lamentat que l'oposició no hagués demostrat amb els pressupostos un 'xic de coherència i el mateix bon sentit' que ha demostrat el Govern ajornant l'aprovació de les conclusions del concert.
 
Precisament, el motiu de la compareixença de Mas-Colell era per recordar els motius que han impedit al Govern presentar els pressupostos abans del 10 d'octubre, data fixada per la Llei de finances públiques. El conseller ha remarcat, en primer lloc, que no s'han presentat mai els comptes abans d'aquesta data, exceptuant l'any 1980, i mai l'oposició ho ha qüestionat fins ara. No ha aclarit la data de presentació dels comptes, i s'ha limitat a dir que tant es poden presentar tant abans com després del 20-N.
 
Però a més, ha recordat que la mateixa llei estableix que els departaments han de trametre els seus avantprojectes dels estats de despeses i ingressos degudament ajustats abans de l'1 de mai, però aquest any no va ser possible perquè s'havien d'aprovar encara els comptes anteriors. És per això que ha opinat s'hauria de reflexionar sobre la idoneïtat de la data de referència del 10 d'octubre, almenys per als anys on el pressupost de l'any anterior no s'ha aprovat fins a ben entrat l'any. Al seu parer, caldria revisar aquest article, almenys per aquests casos.
 
Preservar els pressupostos del debat electoral
 
Mas-Colell ha defensat que el que és rellevant és tenir un projecte de pressupostos sòlid, preservant el debat del que és la dinàmica del debat de campanya electoral. En aquest punt, ha recordat que no és la Generalitat qui ha fixat la data dels comicis.
 
Però al marge d'aquests arguments, el conseller ha atribuït principalment la no presentació dels pressupostos a una sèrie d''incerteses', tal i com les ha denominades, que tenen a veure amb el govern espanyol: cal que les previsions d'ingressos de juliol siguin confirmades o revisades; hi ha 4.000 MEUR nous anunciats per l'Estat que poden anar a les autonomimes; queda pendent el pagament de 758 MEUR de l'addicional tercera i dels 1.450 del fons de competitivitat; s'ha de celebrar un Consell de Política Fiscal i Financera que confirmi o modifiqui les previsions del juliol; és probable que hi hagi un nou govern espanyol que pot assumir o revisar aquests paràmetres, i s'ha de veure què passa amb l'impost de patrimoni. 
 
Aquests són alguns dels factors que dificulten una previsió d'ingressos acurada, segons el conseller, que ja ha avançat que, tot i no ser idèntics, els pressupostos del 2011 i del 2012 's'han de considerar com un conjunt d'un cicle' que permetrà Catalunya situar-se en els objectius de dèficit previstos. Ara mateix, però, ja ha indicat que si ara s'han de satisfer 1.477 MEUR d'interessos, la partida augmentarà a més de 2.200 milions l'any 2012.
 
Els comptes estaran marcats per l'austeritat, la prioritat de la despesa social, la credibilitat i la corresponsabilitat. En aquest sentit, ha advertit que la Generalitat, tot i que sigui responsable de la gestió i de la despesa, està 'condicionada més del que es creu' per part del govern central. 
 
I aquí ha posat deures a l'executiu espanyol: realitzar les reformes estructurals necessàries, complir amb els seus compromisos, abstenir-se d'introduir iniciatives que impliquin noves obligacions de despesa a la Generalitat, reconèixer l'esforç que s'està fent dews de Catalunya i abstenir-se de 'campanyes de culpabilització' de les autonomies. 
 
Afrontar una situació 'insostenible' deixada pel tripartit
 
El conseller també ha desgranat l'auditoria que va encarregar la Generalitat, que va posar de manifest una situació 'insostenible', ja que 1 de cada 3 euros que es van gastar el 2010 no tenia cobertura d'impostos darrere, i s'havia de finançar d'altres maneres, via crèdits o endarrerint pagaments. 
 
Pel que fa al pla de reequilibri que es va presentar al govern espanyol, també motiu de la seva compareixença, ha remarcat que no ha estat aprovat en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera, 'però tampoc ha estat rebutjat'. Ha remarcat el dèficit del 4,2% de l'any 2010 no hauria d'haver estat tal perquè l'ajust s'hauria d'haver començat a fer fa dos anys per part del tripartit, i per això ara s'ha de fer amb més intensitat. 
 
Per evitar que torni a passar una situació similar, el Govern ha donat llum verda a un projecte de llei d'estabilitat pressupostària que el conseller vol que el Parlament aprovi abans dels pressupostos del 2012.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Josep fletxa Barcelona
27 d'octubre de 2011, 13.59 h

Com sempre vaja. No se que ens esperàvem. Hi ha una dita àrab que diu: "Si m'enganyes un cop és el teu pecat però si m'enganyes dos cops és pecat meu". Els catalans no es que ens hagin enganyat dos cops ni tres: Portem trenta anys que no paren de pendre'ns el pel continuament i encara hi ha gent que es creuen als polítics de torn que ens volen fer creure que aconseguiran un bon finançament per a Catalunya. Es trist però de vegades som més tontos que una sabata. No han parat de pendre'... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
27 d'octubre de 2011, 10.15 h

Donç sort que en Ridao i en Puigcercós deian que era el millor finançament de la història!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Francesc fletxa Barcelona
27 d'octubre de 2011, 08.52 h

La meva indignació és antiga per què fa molts anys que se d'aquest saqueig permanent i, fins ara ningú ha via parlat del tema, quina vergonya., Sospito que des de fa més de 25 anys, Jordi Pujol hi era a l 'abast d'aquest fet.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ferran fletxa Palau-solità i Plegamans
27 d'octubre de 2011, 08.41 h

Segons en Mas collel l'espoli anual del que paguem de mes i que mai retorna a Catalunya és de uns 16.000 milions d'Eurus/any i segons els empresaris del CCN, que em mereixen molta mes confiança l'espoli es de 22.000 milions anuals que paguem en impostos i mai retornen.
(16.000ME = a 2' 66 bilions de Ptes i 22.000 ME = a 3'6 bilions de Ptes)
Per fer-se una idea exacta del robatori i les seves proporcions,prendrem la xifra promig de 20.000 milions d'euros anuals i ens hem d'imaginar un caixer a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Miquel del Fai (VIC) fletxa ERC-CATALUNYA,SI.
26 d'octubre de 2011, 19.52 h

normal. l'ESTATUT pactat i retallat entre MAS i ZAPATERO, a la Moncloa ja ho preveia que així fos. De fet però els ciutadans de Catalunya els hi varem donar tota la raó amb el vot afirmatiu i amb referèndum a la gran estafa estatutària de PSOE i CIU, de MAS i MONTILLA i posterior RETALLADA del constitucional espanyol., per si de cas encara no ni havia prou.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.