directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 15:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Els Octubre premien un assaig sobre la identitat del policia que va detenir el president Lluís Companys

'Agent 447', de Gemma Aguilera, Premi Joan Fuster d'Assaig; 'El poder excloent de la essa sonora', de Daniel O'Hara, obté l'Andròmina de Novel·la; 'Entrada de fosc', de Jordi Llavina, l' Estellés de Poesia

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

La 40a edició del Premis Octubre de València han premiat aquest dijous l'assaig 'Agent 447', de la periodista Gemma Aguilera, una obra que investiga la identitat i la vida que va dur Pedro Urraca, el policia que va detenir el president Lluís Companys abans de ser afusellat. Els autors catalans han estat els triomfadors de les tres categories que s'han fet públiques aquest dijous en roda de premsa. L'escriptor barceloní Daniel O'Hara ha obtingut el Premi Andròmina de Novel·la amb 'El poder excloent de la essa sonora' mentre que el també periodista Jordi Llavina ha resultat guanyador del Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia amb 'Entrada de fosc'.

Comparteix
   


Etiquetes
Els autors catalans han acaparat tots els guardons de la 40a edició dels Premis Octubre en una edició que enguany no ha celebrat la tradicional Nit Literària en la qual es lliuren els premis a causa de la situació econòmica per la qual travessa Acció Cultural del País Valencià (ACPV). 
 
En roda de premsa, l'editor Eliseu Climent ha presentat els guanyadors dels Premis Andròmina de Narrativa (dotat amb 12.000 euros), el Joan Fuster d'Assaig (premiat també amb 6.000 euros) i el Vicent Andrés Estellés de Poesia (amb un guardó de 5.000 euros).
 
L'escriptor barceloní Daniel Muñoz, conegut com Daniel O'Hara, ha resultat el guanyador del premi Andròmina amb 'El poder excloent de la essa sonora'. O'Hara ha explicat en roda de premsa que la novel·la és 'un melodrama social i sexual' entre un jove 'marieta' xarnego i un advocat catalanista conservador que li contracta un professor perquè aprengui a pronunciar la essa sonora. 
 
El guanyador de l'Andròmina ha explicat que va presentar-se als Octubre després de ser rebutjat per dos editorials i ha criticat que els llibres de temàtica gai tinguin un públic reduït. O'Hara ha assenyalat que el to del llibre és humorístic i que el sexe li serveix per reflexionar sobre el poder i la submissió. 
 
La periodista del setmanari El Temps, Gemma Aguilera, ha obtingut el Premi Joan Fuster d'Assaig amb una investigació sobre la identitat i la vida del policia que va detenir el president Lluís Companys abans de ser afusellat a Montjuïc. 
 
'Agent 447' neix de la recerca de pistes sobre l'agent Pedro Urraca i la investigació per trobar la seva família. La col·laboració d'un dels seus fills ha estat cabdal per construir aquest retrat, segons que ha explicat Aguilera en roda de premsa. 
 
La periodista ha explicat que la investigació neix de la recerca de l'esquela d'Urraca per estirar el fil fins trobar alguna pista més sobre ell. Aguilera ha definit el policia com 'un personatge nefast per a la història de Catalunya' però ha indicat que no tenia cap ideologia sinó que era un 'oportunista' que treballava com a triple agent per a Franco, el govern francès i la Gestapo. 
 
Urraca va fer durant molts anys de policia a Brussel·les identificant comunistes i presumptes membres d'ETA. Un dietari, fitxes policials, documents, fotografies i la col·laboració del seu fill han estat clau per elaborar aquest assaig. 
 
El també periodista Jordi Llavina ha obtingut el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia amb 'Entrada de fosc', una composició que ha definit com 'una novel·la, una crònica i una poesia' Llavina ha indicat que aquest 'poema narratiu' s'inicia l'any 1984 quan una noia regala un llibre de poesia al seu xicot, 'aquest llibre origina la història'. 'Entrada de fosc' es caracteritzar per incloure poemes i cançons 'que conformen l'educació sentimental' d'una persona. 




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.