directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Comencen al Parlament les negociacions per dotar Catalunya de la primera Llei electoral

Els partits mantenen l'escepticisme · CiU i PSC insisteixen en el model alemany desaconsellat pels experts

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Aquest divendres es dóna el tret de sortida a les negociacions per acordar una Llei electoral enmig d'un clima d'escepticisme però amb la convicció que un acord podria servir per combatre la desafecció amb la política accentuada després dels casos de corrupció que han sacsejat la política catalana. Les negociacions parteixen de l'informe elaborat per un grup d'experts l'any 2007 però les diferències de fons entre els grans partits, PSC i CiU, continuen sent grans i per aconseguir una primera Llei electoral de Catalunya es necessita el suport de dos terceres parts del Parlament. El conseller de Governació, Jordi Ausàs, reclama 'voluntat política' a tots els partits.
eleccions papeletes paperetes urna votar
Comparteix
   

En les últimes setmanes, s'ha produït un punt d'inflexió en el debat sobre la llei electoral i s'ha situat com una de les prioritats polítiques. El passat 16 de juliol, el Parlament va aprovar per unanimitat la creació d'una ponència per aquesta tardor però llavors pocs creien que pogués arribar a bon port. De fet, poques setmanes després, en una entrevista a l'ACN, el secretari d'organització, José Zaragoza, assegurava que tots els partits sabien que no s'arribaria a un acord amb la llei electoral malgrat es decidís obrir la ponència.

Els casos de corrupció que han afectat directament els partits polítics han impulsat la voluntat d'arribar a un acord. El president del Parlament, Ernest Benach, ho ha situat com una de les prioritats per combatre la desconfiança dels ciutadans i el mateix primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, ha demanat als seus diputats al Parlament que es posin les piles per poder arribar a un acord abans que s'acabi la legislatura.

Un canvi de rumb que es va visualitzar en la sessió de control del passat 11 de novembre en què Montilla i el president de CiU, Artur Mas, van escenificar un acostament per la llei electoral. De moment, son gestos i bones intencions que a partir d'aquest divendres s'han de concretar en decisions polítiques.

El doble vot

PSC i CiU coincideixen en un sistema de doble vot similar al model alemany però discrepen sobre la traducció d'aquesta votació en escons al Parlament. Amb aquest sistema s'escolliria, d'una banda, el representant territorial a través d'elecció directa i, de l'altra, es votarien les llistes dels partits a nivell nacional. Un sistema que faria possible que una persona votés com a representant territorial un candidat d'un partit diferent al que escull a nivell nacional.

CiU aposta perquè el nombre de representants territorials que surtin escollits no vagin en detriment del nombre de diputats aconseguits per cada partit en la votació per llistes nacionals, un sistema que afavoreix els partits amb més implantació territorial. En canvi, el PSC defensa que el nombre de vots de la llista del partit determini el nombre d'escons on s'inclourien els representants territorials aconseguits. Per tant, s'afavoreix a les zones amb més concentració demogràfica.

A més, els dos grans partits també discrepen sobre la dimensió de les circumscripcions, CiU vol que siguin comarcals i de districtes de Barcelona, mentre que els socialistes catalans no aclareixen si aposten per districtes, ciutats, comarques o vegueries.

Davant d'aquest debat, ERC rebutja referents com el model alemany del doble vot i adverteix que rebutjarà qualssevol fórmula de llei electoral que afavoreixi el bipartidisme i no reflecteixi la pluralitat territorial de Catalunya. ICV-EUiA té previst portar a la ponència les propostes de la ILP de Ciutadans pel Canvi amb l'objectiu de posar els ciutadans al centre de debat i no els partits. Per la seva banda, el PPC creu que un any abans de les eleccions catalanes no és moment d'obrir el debat sobre al llei electoral perquè creu que hi ha altres prioritats més urgents.

L'informe dels experts

El punt de partida del debat també és l'informe que va elaborar una comissió d'experts el 2007. Un informe que no proposa un sistema de doble vot com s'ha parlat en les últimes setmanes sinó que aposta perquè es voti una sola llista però amb la possibilitat d'alterar l'ordre de la llista, és el que s'ha anomenat 'llistes desbloquejades'. És a dir, el votant podria marcar amb una creu els candidats als que vol donar un vot preferent i si decideix no marcar cap candidat, el vot es comptaria únicament per a la candidatura.

Sobre la fórmula de càlcul de la votació, els experts proposen ampliar a set el nombre de circumscripcions d'acord amb el nombre de vegueries, d'aquesta manera descarta la idea de circumscripció única. A cada una li atorga dos escons, menys a Barcelona, i es repartirien els altres 123 escons entre els set circumscripcions segons la població.

Aquesta proposta de la comissió d'experts elaborada amb Joan Puigcercós com a conseller de Governació ha quedat oblidada en un calaix durant més de dos anys. De fet, acordar una Llei electoral ja va ser un dels objectius del primer tripartit però fins ara no s'ha obert un debat en seu parlamentària de tots els partits. Catalunya és l'única comunitat autònoma que no té una normativa electoral pròpia.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.