
El síndic major, Joan Colom, va frenar durant mesos la publicació de l'informe crític amb Santa Coloma
L'exeurodiputat del PSC tan sols s'hi va sumar quan va veure que els síndics proposats per CiU, ERC i PP l'acabarien aprovant
El PSC era ben conscient que el cas Pretòria podia esclatar-li d'un dia a l'altre. Com a mínim, n'era conscient des del 2006. Llavors, el Síndic Major de Catalunya, l'exeurodiputat Joan Colom, proposat per al càrrec pel PSC, va mirar de frenar tant com va poder la publicació per part de la Sindicatura de Comptes de l'informe 7/2007 (pdf) que ja apuntava l'existència d'irregularitats en la gestió de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet referent a l'exercici 2003. Va presentar mil i un impediments al text redactat pel síndic proposat pel PP, Alexandre Pedrós: que si una coma aquí, que si un matís allà, que si...
Segons que ha sabut directe!cat, farts de veure com n'endarreria la publicació, els síndics més afins al PP, CiU i ERC van acabar posant-se d'acord per aprovar el text perquè acabés veient la llum. Quan Joan Colom se'n va adonar, va acabar apuntant-se al carro guanyador, deixant a l'estacada el síndic més afí a ICV, Agustí Colom, que va perseverar en el seu intent de defensar l'honorabilitat de la gestió colomenca i que va acabar emetent un vot particular contrari a les conclusions.Entre d'altres perles, l'informe que els síndics proposats per PSC i ICV van mirar que no veiés la llum ja apuntava l'existència d'irregularitats en aspectes com la contractació de personal i en inversions reals.
Concretament, l'informe de 2007 ja alertava de dos fets especialment greus, a parer de la Sindicatura. D'una banda, que 'en dos expedients es disposa de l’acta de recepció de les obres, i d’un certificat de l’arquitecte municipal que acredita que les obres estan acabades, malgrat que es disposa de certificacions posteriors de l’obra principal. Tenint en compte que la falsedat d’aquests certificats podia afectar tercers, es considera que d’aquesta pràctica es podrien derivar les corresponents responsabilitats en el cas que la jurisdicció competent així ho considerés'.
De l'altra, que 'el pagament d’increments salarials no regulats per la normativa vigent podrien constituir indicis de presumpta responsabilitat comptable, fet que podria donar lloc a les corresponents responsabilitats en cas que la jurisdicció competent així ho considerés'.
Tercera paga extraordinària
I és que la Sindicatura havia detectat casos tan estrambòtics com que el personal eventual del consistori colomenc percebia 'una tercera paga extraordinària addicional sense empara legal', alhora que aquest mateix personal eventual es considerava a efectes salarials com a funcionaris del grup A, 'sense que tots els integrants del personal eventual de caràcter directiu estiguin en possessió de titulació superior'.
També havia detectat que alguns funcionaris percebien plusos de coordinació, de servei i de nocturnitat, conceptes que no podrien rebre en tant que LRFP no els regula.
Alerta sobre Gramepark
Quant a l'ara famosa Gramepark SA, la Sindicatura ja exposava el 2007: 'L’Ajuntament ha encarregat la realització d’obres a les seves empreses municipals, principalment a Gramepark SA. En aquests casos, el control sobre els procediments de la contractació i l’obra han estat mínims.' Tot amb tot, l'empresa 'no té entre el seu objecte social l’activitat de realitzar obres i, per tant, l’Ajuntament no pot encomanar-li la gestió d’obres. No obstant això, l’Ajuntament manifesta que l’hi encarrega perquè corresponen a actuacions portades a terme per escoles-taller del seu àmbit d’actuació.'
L'informe aprovat també afirmava: 'Els expedients de les obres encarregades a Gramepark, SA, malgrat ser d’imports molt significatius, es troben incomplets i dificulten el control final de l’Ajuntament sobre les obres encarregades.'
A més a més, la Sindicatura ja havia observat d'altres nombroses incidències 'en els encàrrecs d’obres a empreses municipals dependents, com són: encàrrec de l’obra de l’Ajuntament a l’empresa municipal posterior a la selecció del contractista; modificacions de l’obra encarregada efectuades amb anterioritat a l’autorització de l’Ajuntament; desviacions del pressupost de l’encàrrec de quasi tres vegades l’import pressupostat inicialment; pagaments d’obres mitjançant una permuta, amb l’informe contrari de la Direcció General de l’Administració Local'.
Informe de caràcter limitat
La pròpia Sindicatura especificava que l'abast de la revisió efectuada 'té un caràcter limitat i no correspon a una fiscalització completa, ja que s’ha restringit a la revisió referent a l’exercici 2003 de tres àrees' (impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, personal i inversions reals i el seu finançament).
Destitució de Pascual Vela
No va ser fins ahir que l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet es va decidir a destituir el gerent de l'Àrea de Serveis, Pasqual Vela, imputat pel cas Pretòria, que va sortir de la presó en llibertat amb fiança. Però Vela continuarà en nòmina de l'ajuntament, en tant que n'és funcionari. El consistori també va destituir els directors de Planificació i Recursos, Albert Gadea, i de Projectes, Lluís Falcón, que també conserven la plaça que van guanyar.