directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 14:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Saura demana la dimissió en bloc dels membres del Tribunal Constitucional espanyol

Creu que està 'deslegitimat' per emetre qualsevol sentència sobre l'Estatut

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha demanat aquest divendres des de Madrid la dimissió en bloc dels membres del Tribunal Constitucional espanyol (TC). Segons Saura, l'actual TC està 'deslegitimat' per fer una sentència com la de l'Estatut català i per aquest motiu 'seria important' que 'en un gest de valentia, dimitís i facilités la renovació'. En tot cas, ha apuntat que la sentència hauria de ser 'prudent' perquè si no el TC 'corre el risc d'asfixiar la política i pervertir el pacte constitucional'. El TC, ha dit, no pot actuar com una tercera cambra del poder de l'Estat, i si la sentència és adversa a l'Estatut caldrà plantejar una reforma de la Constitució.
joan saura, conseller d'interior relacions institucionals i participació, fòrum europa
Comparteix
   

Saura ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu a Madrid tot just quatre dies després que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, demanés un cop més des de l'executiva federal del PSOE que s'acati la sentència del TC sobre l'Estatut, sigui quina sigui, i que no es llancin missatges que deslegitimin els membres del tribunal.

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació ha lamentat que el futur de l'Estatut estigui en mans d'un tribunal que fa tres anys que té el recurs sobre la taula, on quatre dels seus membres han esgotat mandat, on no s'ha rellevat la vacant del desaparegut Roberto García-Calvo, i que té recusat Pérez Tremps. 'Estem davant una batalla política i no davant un recurs coherent', ha dit Saura. Per aquest motiu ha defensat que 'el millor que podria fer' el TC és 'dimitir en bloc' i permetre, d'aquesta manera, la 'renovació' d'un òrgan que està 'deslegitimat' per emetre qualsevol sentència sobre l'Estatut. A més, ha recordat que el text és fruit d'un acord entre governs i ha estat referendat pel poble català. Si la sentència és negativa, no passarà 'res de bo', ha dit.

Alerta que l'independentisme guanyaria terreny davant la 'supeditació de Catalunya a Espanya'

Segons el conseller, tot i que el Govern 'acatarà' la sentència com no pot ser d'altra manera, si el TC espanyol declara inconstitucionals qüestions importants de l'Estatut la situació serà 'imprevisible' i l'independentisme guanyaria terreny a Catalunya davant la 'supeditació de Catalunya a Espanya'. 'Avui a Espanya no existeix una veu clara que Espanya no es trenca, sinó que s'estima', ha dit.

El conseller ha afirmat que la sentència és una 'espasa de Dàmocles' sobre Catalunya i ha recordat que si fos negativa 'no només suposaria invalidar l'Estatut català, sinó molts articles d'altres' estatuts com el d'Andalusia, aprovat amb el PP. 'És inadmissible i incomprensible que 77 articles de l'Estatut andalús iguals que el català, siguin impugnats a l'Estatut català i aprovats pel PP a altres bandes', ha dit.

Per aquest motiu ha demanat al líder del PP, Mariano Rajoy, que retiri el recurs de l'Estatut i ha fet un balanç positiu dels tres anys de desplegament de l'Estatut. També ha valorat positivament el nou model de finançament i del compliment de la disposició Addicional Tercera de l'Estatut, tot i que ha recordat que cada avenç 'suposa un enorme esforç i un gran desgast'.

Segons Saura, si el TC dictés una sentència negativa sobre l'Estatut 'caldria una reforma de la Constitució' com ho ha fet tantes vegades Alemanya per adaptar-se als canvis que s'han produït. Malgrat tot, Saura s'ha mostrat 'optimista' respecte al futur de l'Estatut, una llei que ha passat tots els filtres, ha dit, i que 'respon a les necessitats de la societat catalana'.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
20 de novembre de 2009, 18.25 h

Saura es un parlachin que habla mucho, pero no sabe lo que dice, si fuera conciente, habria dimitido.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Enric fletxa Gavà
20 de novembre de 2009, 14.43 h

No et dic que no, però quina autoritat té ell per dir-ho? Que doni exemple i plegui!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Pere fletxa Barcelona
20 de novembre de 2009, 13.21 h

... però aquesta vegada té raó, Enric.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Enric fletxa Gavà
20 de novembre de 2009, 11.44 h

Quins collons té, de demanar dimissions quan ell hauria d'haver plegat fa temps per incompetent...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.