directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 10:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els partits fixen el calendari per tenir Llei electoral en tres mesos

Es donen dues setmanes per posicionar-se sobre l'informe d'experts, elaborat al 2007

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La primera reunió de la ponència parlamentària conjunta per la Llei electoral catalana ha servit per fixar el calendari de treball i la metodologia de la ponència, i els partits ja s'han emplaçat a posicionar-se en la pròxima reunió, el 3 de desembre, sobre cadascun dels 50 punts de l'informe de la Llei electoral (pdf) elaborat per una comissió d'experts el 2007, punt de partida per a la negociació. L'informe es basa en tres blocs: participació, representació i transparència i desaconsella el sistema de doble vot. Els partits veuen possible l'acord entorn a allò relacionat amb la participació i la transparència, però són més escèptics amb la representació.
mas montilla carod parlament
Comparteix
   

Els partits s'han conjurat aquest divendres en la primera reunió de la ponència de la Llei electoral catalana per no traslladar fora del marc de la ponència les discrepàncies i la batalla política que pugui haver-hi especialment pel que fa la principal dificultat perquè la llei no s'hagi abordat en 30 anys de democràcia. Es tracta de la fórmula de representació que s'apliqui, que confronta CiU i PSC, però també ERC amb els seus socis del tripartit. Si ERC i CiU aposten per donar pes als territoris, PSC i ICV-EUiA aposten per la fórmula d'una persona un vot, cosa que donaria la major part del pes electoral a l'àrea metropolitana en detriment dels territoris menys poblats.

Partint d'aquesta base ja coneguda abans de la constitució de la ponència, els partits han volgut donar aquest divendres un missatge a l'opinió pública de voluntat de consens i acord per accelerar una llei que s'ha exhibit com un dels elements que pot ajudar a combatre la desafecció política creixent des que han esclatat els darrers casos de corrupció Pretòria i Millet.

La reunió ha durat prop de dues hores i s'ha acordat el calendari de treball dels tres mesos que inicialment preveu el reglament que ha de durar la ponència, termini prorrogable. La ponència es reunirà un cop per setmana, en principi els divendres, amb possibilitat que es reuneixi més d'un cop les setmanes de gener en què no hi hagi plens, per tal d'accelerar les negociacions.

Voluntat d'arribar a un acord en tres mesos

Si el diputat del PSC representant en la ja constituïda ponència de Llei electoral, David Pérez, no considerava adequat que el debat s'abordés a un any d'eleccions, aquest divendres ha fet una valoració 'molt positiva' de la primera reunió de la ponència, i ha destacat l''actitud de diàleg, consens i col·laboració' a més de ' ganes d'arribar a acords' dels partits. Pérez ha coincidit amb el diputat del PP Santiago Rodríguez, en la possibilitat que encara que hi hagués acord abans de les eleccions del 2010, la llei no s'apliqués fins a les pròximes eleccions del 2014, per tal de donar temps a partits, institucions i ciutadans a adaptar-se i conèixer la nova normativa.

També ha expressat la seva 'voluntat de consens' el diputat de CiU Lluís Corominas, que ha afegit que li 'consta' la mateixa voluntat de la resta de grups. Això sí, ha apel·lat a una actitud 'responsable' per no traslladar les discussions fora de la ponència per no entorpir-ne els treballs.

La portaveu parlamentària d'ERC i relatora de la ponència, Anna Simó, ja ha deixat clar que la Llei electoral ha de tenir en compte la diversitat territorial i la pluralitat política del país. Considera que partint del posicionament sobre l'informe dels experts permetrà 'anar per feina' en temes concrets. Ha subratllat que l'objectiu inicial és acordar la llei electoral en tres mesos.

El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha reconegut que la principal dificultat per a l'acord és la representació, el que seria pròpiament el sistema electoral. Això ha fet que els grups hagin acordat de tractar-ho, però sense que pugui bloquejar la resta de qüestions en les què hi pot haver acord, com la sindicatura electoral o les mesures de participació i transparència.

PP i C's, escèptics


Més escèptics són PP i C's. Santiago Rodríguez (PP) i Albert Rivera (C's) veuen 'extremadament complicat' que la llei s'aprovi aquesta legislatura. Per això, Rivera ha considerat que si no hi ha d'haver acord més val no fer 'el paripé fins a l'últim dia'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.