Ibarretxe creu que amb el final de la violència la 'utopia' del poble basc és més realitzable que mai
Alerta que la 'reconciliació' no ha de ser amnèsia sobre el passat sinó una lectura crítica sobre el mateix
L'exlehendakari basc Juan José Ibarretxe ha assegurat que amb el final de la violència i l'assoliment de la pau la 'utopia' del poble basc és avui en dia més realitzable que mai. Ibarretxe però, ha alertat que la 'reconciliació' entre les diferents parts del conflicte no ha de ser 'amnèsia' sobre el passat sinó una lectura crítica sobre el mateix, i ha assegurat que a Euskadi s'ha de fer aquesta lectura crítica i que s'acabarà fent 'perquè estem entestats en fer-la'. En una conferència sobre el dret a decidir que ha pronunciat a Mollerussa, l'exlehendakari basc també ha dit que com més rica és la pau menor és el consens i que això es veurà al País Basc, però 'no ens ha de desanimar'.
Una setmana i un dia després que ETA anunciés el seu abandó definitiu de la violència, l'exlehendakari Juan José Ibarretxe ha estat a Mollerussa per pronunciar una conferència sobre el dret a decidir convidat per l'Associació d'Amics del Bisbe Deig. Ibarretxe no ha pogut deixar aquest determinant pas que va comunicar la setmana passada la banda armada i ha remarcat que amb l'assoliment de la pau i el final de la violència la 'utopia' del poble basc és avui en dia més realitzable que mai.Ibarretxe però, ha fet una alerta sobre les víctimes de la violència, i ha remarcat que és necessària la defensa dels drets humans per a totes les víctimes. En aquest sentit, ha afegit que una vegada s'ha separat la violència del projecte polític, ara és el moment d'arribar a acords polítics per poder conviure. Uns acords que ha qualificat 'd'amables' entre Euskadi i Espanya per al segle XXI, però amb respecte. Un respecte que Euskadi ha de tenir a Espanya, però també a la inversa. Segons l'exlehendakari, solsament des del respecte és possible 'fer la confluència més forta, de la mateixa manera que la vida en parella només pot estar basada en la lliure determinació de les dos parts'.
En aquest sentit, Ibarretxe ha dit que la no lliure determinació 'és falta de independència, ja que no tens capacitat per decidir per tu mateix'. D'aquesta manera, ha dit que aquest exemple també es pot aplicar entre països, de manera que ha considerat com a molt difícil que als catalans 'no pugueu ser el que vosaltres vulgueu ser'.
Per Ibarretxe, ara com ara, la utopia realitzable del poble basc consisteix en substituir la 'imposició, el rencor i l'odi per la reconciliació, la tolerància i el respecte mutu'. Per això, ha assenyalat que ara cal construir un camí desenvolupant una política de 'reconstitució del teixit social'. Això no obstant, ha alertat que la 'reconciliació no ha de ser amnèsia sobre el passat sinó una lectura crítica sobre el mateix'. Així, ha afegit que tots els països que han aprovat 'lleis de punt i final, les han acabat pagant'. Ibarretxe ha apostat perquè Euskadi faci aquesta lectura crítica i s'ha mostrat convençut que s'acabarà fent perquè 'estem entestats en fer-la'. Així mateix, ha remarcat que no s'ha d'oblidar mai, que aquest no és el camí.
D'altra banda, l'exlehendakari també ha alertat que com més rica sigui la pau menor serà el consens i que això s'acabarà veient a Euskadi. De totes maneres, ha remarcat que això 'no ens ha de desanimar', ja que l'existència d'un conflicte difumina la vista a l'hora de visionar les coses que són possibles. En aquest sentit, ha assegurat que els conflictes se solucionen amb iniciatives que a vegades semblen impossibles i també ha remarcat la necessària participació de les dones en tots els processos de pau.