directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 19 de juny de 2024 16:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El PSC insisteix en el sistema electoral alemany, tot i que els experts el desaconsellen

Al mateix temps assegura que està d'acord amb el 85-90% de l'informe

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha insistit en les bondats del sistema electoral alemany assegurant que té 'una representació territorial molt forta' al mateix temps que té 'una garantia de proporcionalitat'. 'Depèn de com s'organitzin els districtes electorals', ha dit, 'cada comarca tindria el seu diputat al Parlament, cosa que no ha passat mai'. Iceta ha reiterat l'aposta dels socialistes per aquest sistema -que també avala CiU- tot i que l'informe (pdf) redactat pels experts al 2007 el desaconsella. Malgrat aquesta gran divergència, Iceta afirma que el seu partit està d'acord en un '85 o 90%' de les recomanacions que s'hi fa.
miquel iceta socialistes psc
Comparteix
   

Després de la reunió de la Comissió Executiva del PSC, Iceta ha remarcat que el seu partit està d'acord en un '85 o 90%' amb les recomanacions que hi ha a l'informe encarregat per Governació a un comitè d'experts proposats pels diferents partits polítics. 'En les que no compartim suggerirem el nostre model, el que funciona a Alemanya. No com l'alemany, nosaltres proposarem l'alemany', ha reblat.

Iceta ha volgut deixar clar que aquest sistema garanteix una representació territorial 'molt forta' i 'una capacitat d'elecció molt forta dels electors, perquè poden decidir directament quin és el diputat que representa el seu territori', i 'al mateix temps té una garantia de proporcionalitat'. 'El sistema de representació proporcional personalitzada és el millor que pot atendre els diferents que una llei electoral ha de tenir', ha assegurat.

Les raons dels experts per desaconsellar el sistema alemany


Segons els experts, el model alemany -que estableix un sistema de doble vot que afavoreix les formacions grans- establiria 'districtes que serien inevitablement molt desiguals en població' i això desafavoriria bona part del territori. Al seu informe final els experts recomanaven una llista oberta de partit amb vots preferents, el model conegut com a 'llistes desbloquejades'.
Josep M. Colomer, Agustí Bosch, Joan Botella, Jaume Magre, Josep M. Reniu i Jordi Sauret van dictaminar que 'el doble vot té avantatges per a la proximitat i la relació entre els electors i els elegits' però apunten com una dificultat molt important per aplicar-lo a Catalunya que 'per la distribució molt desigual de la població en el territori' s'haurien d'establir districtes 'inevitablement molt desiguals en població' i afegeixen que 'el doble vot faria que hi hagués al Parlament diputats elegits d’una llista tancada i diputats votats personalment, és a dir, amb dos criteris i dos tipus de vincles amb l’electorat diferents'. I per això, conclouen taxativament: 'No proposem adoptar el doble vot per a les eleccions del Parlament de Catalunya'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
24 de novembre de 2009, 09.58 h

Son les circunscripcions, imbècil! (reescribint les sàbies paraules de Bill Clinton).


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Quim fletxa PPCC.
24 de novembre de 2009, 08.49 h

Exllepant tornes a pixar fora de test, aquest sistema que defensa el psc-psoe és el mateix que proposa ciu perquè és el que a ells els va millor.Nen fest´ho mirar el teu ultraconvergencisme-unionista t´enlluerna tant que ja no saps ni el que dius. Per ventura has comptat les vegades que ciu aprova i dona el vist i plau a tot el que ve d´espanya ells deuen saber perquè?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
24 de novembre de 2009, 07.52 h

Cal estar energicament en contra de qualsevol sistema electoral que proposi el P$C.



Com digué el M.H. Heribert Barrera, cal estar sempre en cotra del que digui Espanya, encara que sembli positiu per Catalunya, i el P$C és Espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
RE:peinafiel fletxa sabadell (vallès occ, ppcc)
23 de novembre de 2009, 18.20 h

serà pel sistema electoral... sociataaa, que se't veu el "plumero"! el que vols es q barcelona stigui x sobre dels altres territoris, i aixi podreu guanyar els cabrons sociates



VISCA CATALUNYA LLIURE!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
23 de novembre de 2009, 17.54 h

Es de los mejores, por algo Alemania es el motor de Europa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Ja hi ha llocs que no volen mallorquins al barri ni llatinoamericans a la casa

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.