directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 07:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Disney va descriure els trastorns del son abans que la comunitat mèdica, segons un estudi

Les seves pel·lícules plasmen a la perfecció els trastorns de conducta durant la fase REM del son

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El creador nord-americà Walt Disney va descriure els trastorns del son en els seus dibuixos animats abans que ho fes la comunitat mèdica, el 1986, segons un estudi de l'Hospital Clínic de Barcelona, que serà publicat aquest mes en la revista científica Sleep Medicine. L'estudi evidencia que els guionistes de les animacions de Disney eren grans observadors de la realitat i que van ser capaços de plasmar a la perfecció, a través de personatges, com el gos Bruno que apareix en la Ventafocs, els símptomes del trastorn de conducta durant la fase REM del son, abans que fos descrit.
walt disney
Comparteix
   


Etiquetes
A més del gos de la Ventafocs, altres dels personatges Disney que reflecteixen els símptomes característics dels trastorns del son es troben en les pel·lícules de la Dama i el Vagabund, Tod i Toby i el Dia del Judici de Pluto.

El líder de la investigació, el neuròleg de la Unitat del Son de l'Hospital Clínic Álex Iranzo, va detectar mentre veia amb els seus fills la pel·lícula de la Ventafocs que el gos de la protagonista patia un malson i a més udolava, bordava, gemegava i movia les potes violentament com si perseguís algú. Segons Iranzo, el més sorprenent de la investigació és que aquest trastorn, "descrit perfectament" en la figura del gos, no va ser descrit per la literatura mèdica fins al 1986 i la pel·lícula de la Ventafocs està datada el 1950.

En el conte original de la Ventafocs, de Parrault (1967), i l'adaptació dels germans Grimm (1812) no es descriu cap gos amb aquest trastorn del son, fet que indica que aquest episodi de la pel·lícula va ser una invenció dels guionistes de Disney.

A partir d'aquest fet, Iranzo i l'equip investigador, del qual forma part el neuròleg del Centre Regional de Trastorns del Son de Minnesota Carlos H. Schenk i Jorge Fonte, autor de diversos llibres sobre Walt Disney, va comprovar la presència d'altres tants exemples entre els 46 clàssics de Disney i més de 500 curtmetratges des del 1937 fins al 2005.

L'extensa revisió va demostrar que els trastorns de la conducta del son també apareixen en altres tres gossos de les pel·lícules de La Dama i el Vagabund (1955), Tod i Toby (1981) i un curt d'El Dia del Judici de Pluto (1935).

Aquests gossos, tots mascles i majors d'edat, gemeguen, ploren, moquegen, miolen i mosseguen mentre somien que estan perseguint algú o intentant escapar.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.