directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 16:59 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

El Banc Central Europeu rebaixa els tipus d'interès un quart de punt fins a l'1,25%

Mario Draghi s'estrena al capdavant de l'organisme monetari europeu amb una retallada

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Banc Central Europeu ha decidit rebaixar els tipus d'interès un quart de punt fins a l'1,25%. És la primera rebaixa des del mes d'abril, quan l'organisme europeu va iniciar una política d'augment dels tipus, primer fins l'1,25% i, al juliol, a l'1,5%, on s'havien mantingut fins ara. La retallada dels tipus arriba coincidint amb l'estrena de l'italià Mario Draghi a la presidència del BCE. Draghi, que substitueix Jean-Claude Trichet al capdavant del banc central, ha decidit disminuir els tipus davant de les amenaces d'una nova recessió, especialment a la zona euro. Draghi ha alertat que la incertesa a l'Eurozona "és particularment alta" i que molts dels riscos per l'economia "s'han materialitzat" i han "empitjorat les previsions de creixement". De fet, no ha descartat una "suau recessió" a finals d'any.
bce banc central europeu euro
Comparteix
   


Etiquetes
En una roda de premsa on ha confirmat que la decisió del BCE d'abaixar els tipus fins l'1,25% s'ha pres per "unanimitat", Draghi també ha avisat que la compra de bons de països perifèrics com Espanya o Itàlia és "temporal i limitada" i condicionada al compliment de les reformes exigides des de la UE. Draghi ha demanat una reforma laboral per ajustar els salaris "a les necessitats empresarials". A diferència de Jean-Claude Trichet, el nou president del BCE, Mario Draghi, ha evitat fer insinuacions sobre noves possibles rebaixes dels tipus d'interès en el futur. A més, també s'ha mostrat molt caut amb la política de compra de bons per part del banc central, alertant que el BCE no ha de ser sempre el qui dóna els préstecs als països amb dificultats, sinó que s'han d'aplicar reformes. Amb tot, el BCE mantindrà el seu programa extraordinari de compra de bons de forma "temporal i limitada". En un comunicat, el BCE ha indicat que farà compres per un valor total de 40.000 milions d'euros en els mercats primari i secundari, i només en les emissions que superin els 300 milions i siguin de països amb un ràting mínim de BBB.

Segons Draghi, els països de l'euro "han d'estar preparats per prendre qualsevol mesura addicional necessària" per garantir el seu deute sobirà. El president del BCE ha reclamat que els països "accelerin urgentment" la implementació de les retallades i les reformes que s'exigeixen des de Brussel·les per reduir el dèficit i sanejar l'economia. Coincidint amb les males dades d'atur a l'Estat espanyol i Catalunya, Draghi ha demanat especialment una reforma laboral que inclogui una "moderació" dels salaris per complir amb les "necessitats de les empreses". A més, ha dit que, en els casos que sigui possible, també s'ha de considerar "la privatització de serveis" que actualment ofereix l'estat.

Incerteses en l'economia i Grècia

"Les tensions actuals en els mercats financers poden perjudicar el creixement econòmic", ha alertat Draghi, que ha afegit que hi ha una "incertesa alta". El president del BCE ha citat la disminució del consum i de la demanda a nivell global, així com també la inestabilitat financera i a la zona euro com a factors que poden danyar el creixement. Draghi ha indicat que espera que la inflació continuï pels voltants del 2% en el futur pròxim, tot i que podria baixar a partir de la segona meitat del 2012.

Draghi s'ha mostrat "confiat" que la situació millorarà per Grècia si s'implementen els acords de la UE del passat 26 d'octubre, però ha evitat referir-se a una possible sortida del país hel·lènic de l'euro. "No està en els tractats", ha dit l'italià, que amb tot ha admès que "la ruptura de l'eurozona no és un tema menor".



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
4 de novembre de 2011, 12.55 h

el sr. Draghi pertanyia a l'empresa que va ajudar el govern grec a "maquillar" els comptes per enredar la Comissió europea, oi? Sorpenent el càrrec, oi?Esperem que hagi canviat l'orientació..... Si no.......


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
mario fletxa bcn
4 de novembre de 2011, 10.38 h

Això sí que són retallades!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.