directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 01:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els diaris de Madrid carreguen contra l'històric editorial dels rotatius catalans

L'ABC, El Mundo o La Razón ataquen en els seus editorials contra el text dels 12 en defensa de l'Estatut

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els editorials d'alguns diaris de Madrid responen contundentment aquest divendres a la defensa de l'Estatut dels rotatius catalans, mentre que aquests celebren la resposta i adhesions al text publicat aquest dijous. Així, 'ABC' diu que només reformant la Constitució es poden canviar les regles de la convivència, en un editorial titulat 'La dignitat de la Constitució', en referència al títol de l'editorial dels mitjans catalans, 'La dignitat de Catalunya'. En el mateix sentit es pronuncia 'El Mundo', que obre amb 'Montilla i els nacionalistes aplaudeixen els seus 12 diaris' i defensa que 'la voluntat dels 15,7 milions d'espanyols que van votar la Constitució és vuit vegades més respectable que l'1,9 milions de catalans que van votar l'Estatut'. Per la seva banda 'La Razón' demana al seu editorial 'que deixin en pau al TC', qualificant de 'greu i irresponsable' la intromissió al Tribunal.
abc mundo razon
Comparteix
   

La majoria de diaris obren les portades de divendres amb titulars sobre l'editorial publicada aquest dijous. Així, 'Público' destaca 'El Gobierno confía en un recorte 'menor' del Estatut'; 'El Periódico' opta per 'Fuerte apoyo al editorial conjunto sobre el Estatut'; 'El País' escull 'La sociedad civil de Cataluña se moviliza en defensa del Estatuto'; 'La Vanguardia' destaca 'Movilización cívica en defensa del Estatut', i l''Avui' destaca 'Els mitjans empenyen els polítics contra el TC'.

També l'editorial d'aquest últim diari tracta el sobiranisme, amb un text que diu 'una nació, al capdavall, és un poble que té consciència pròpia. I Catalunya en té. Això vol dir que ningú –cap entramat jurídic ni polític– no pot estar per damunt de les opcions que prengui, democràticament, aquest país'. 'Menys encara quan aquesta decisió és popular i directa, mitjançant una consulta amb totes les garanties, que és el que es va produir el 18 de juny del 2006 amb el referèndum que va aprovar l’Estatut', defensen.

A l'altra banda hi ha els mitjans de la dreta espanyola, que es mostren contundents contra l'editorial dels diaris catalans. Així, 'ABC' diu a l'editorial 'Ni el Congreso, ni el Senado, ni el Gobierno ni el Parlamento catalán son los titulares del poder constituyente de la Nación española'. 'Este es el monstruo creado por la ambición política del presidente del Gobierno. Aquí tiene las consecuencias de creer que España era una mercancía a disposición de sus acuerdos de poder', afegeix.

En la mateixa línia l'editorial d''El Mundo' respon als diaris catalans. Aquest rotatiu diu que 'Si, desde luego, es respetable la voluntad de los 1,9 millones de catalanes que votaron a favor del nuevo Estatuto hace tres años, ocho veces más respetable todavía es la voluntad de los 15,7 millones de ciudadanos que votaron en toda España a favor de la Constitución en 1978'. Així mateix, lamenta que 'lo que dicen es un 'vademecum' de disparates', i remarca que 'los autores de este texto son tan sectarios que llaman retrógrados a quienes no están de acuerdo con ellos'.

I també 'La Razón' centra l'editorial en aquest assumpte. Així, demanen 'respeto al TC y a las reglas de la democracia'. 'Arremeter contra el Alto Tribunal por una sentencia que aún no existe es grave e irresponsable', consideren.

Els únics diaris que no tracten l'editorial a l'obertura són '20 minutos', que destaca 'El transporte público y los peajes subirán hasta un 2% en 2010', i l'edició barcelonina d''El Punt', que obre amb 'L'ADN de Pere II obre la porta a grans descobertes sobre els reis catalans'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Quim fletxa PPCC.
27 de novembre de 2009, 08.39 h

Sencillament, PUTA ESPANYA!.Sembla ser que l´espanya demòcrata,si és que ha existit mai, va morir assassinada amb la república i l´unica que perviu és la feixista.Ja ho deia el meu pare.Franco ha mort però els franquistes no i el feixisme és la força dominat en la mentalitat espanyola. no ho oblidem: tot espanyol,també els que s´autonomenen d´esquerres, porten la bèstia feixista-colonitzadora a dintre seu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
27 de novembre de 2009, 08.37 h

Ai sí perdonin senyors espanyols per existir, ara enretirem això que hem dit, no vagi a ser que s'enfadin vostès.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Sílvia fletxa Amer
27 de novembre de 2009, 04.07 h

El caire colpista el veig en detalls com aquest de El Mundo: "defensa que 'la voluntat dels 15,7 milions d'espanyols que van votar la Constitució és vuit vegades més respectable que l'1,9 milions de catalans que van votar l'Estatut'", o la referència a La Constituyente de l'ABC. Semblaria que són promotors de cop d'Estat contra ciutadans, que deu ser la nova fórmula.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Sílvia fletxa Amer
27 de novembre de 2009, 02.58 h

Trobo curiós que es posin d'acord respostes de caire colpista amb respostes de difamació de la realitat. Una cosa és que s'hagi fet aquest editorial conjunt, i el que diu, i una altra això que afirma El País o La Vanguárdia de que la societat catalana ens mobilitzem per la defensa de l'estatut. Això és fals.

És evident que el editorial conjunt és part de la mobilització civil, part, i més aviat conseqüència. Però si volen parlar en general sobre aquest tema haurien de dir qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.