directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 18:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Ridao: 'Ningú ens pot demanar que acatem la sentència'

Una sentència negativa per part del TC 'acabarà donant la raó a ERC, que després de la retallada de l'Estatut defensa la superació claríssima d'aquesta etapa autonòmica'

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El secretari general d'ERC i portaveu al Congrés, Joan Ridao, afirma que la seva formació no acceptarà una retallada de l'Estatut dictada per un Tribunal Constitucional espanyol (TC) 'caducat' i 'grollerament polititzat' que actua segons dicten el PSOE i el PP. 'Ningú ens pot demanar que acatem la sentència sense més', sosté en una entrevista a l'ACN en què afirma que el president Montilla tampoc ha fet aquesta petició als republicans. ERC no considera 'legítim' el tribunal i recorda que un revés al text suposaria 'un autèntic cop d'Estat institucional'. Ridao aposta per la unitat de les forces catalanes en la resposta i demana a Mas que es comprometi a no instrumentalitzar la sentència per fer oposició.
Joan Ridao, Esquerra, ERC
Comparteix
   

El portaveu d'ERC a Madrid i professor de Dret Constitucional sosté que la seva formació no està disposada a acceptar la retallada d'un Tribunal on un terç dels membres hauria d'haver cessat fa dos anys i mig, un altre ha mort i no se l'ha substituït, i on s'ha recusat un magistrat pel 'delicte' de ser extremadament autonomista.

Segons Ridao, ERC no accepta la legitimitat del tribunal, com tampoc una sentència que qüestiona no només per aspectes de forma, procediment i terminis, sinó per l'extrema politització.

'No se'ns pot demanar que acatem la sentència sense més', afirma en referència a les crides del president Zapatero a la 'calma' i a acceptar el dictamen, i menys quan un revés al text 'implicaria deixar de banda la voluntat expressada pel poble de Catalunya a les urnes i el pacte polític entre Catalunya i Espanya que va suposar l'aprovació de l'Estatut'.

Segons Ridao, fins ara el president Montilla tampoc ha demanat als republicans que acatin la sentència. A més, sosté que la seva formació 'no té cap intenció de deixar d'erosionar i de deslegitimar el TC' perquè considera que el recurs té com a últim objectiu 'una clara superació de l'Estat autonòmic'.

L'estratègia d'ERC fins al 2004, diu, era la d'allargar la mà al PSOE per anar transitant gradualment cap a un escenari de més poder polític i autogovern, però ara 'hem deixat de ser la llebre de l'esquerra espanyola i estem per una altra cosa'.

El secretari general d'ERC apunta que la prioritat actual d'ERC és 'situar al nord de la nostra acció política el dret a decidir'. Un projecte que 'no passa per haver d'acatar una sentència que suposa una clara involució', que 'vulnera claríssimament el pacte constitucional de la transició', i que ,en definitiva, 'suposa un autèntic cop d'estat institucional' model descentralitzat.

El govern de Zapatero és corresponsable de la situació

Ridao responsabilitza el govern espanyol de la situació actual al sí del TC perquè 'no ha mostrat un especial interès en afrontar la renovació en profunditat dels magistrats'. 'Mai l'opinió pública no havia tingut tan la sensació que els dos grans partits espanyols són amos del destí del TC, diu.

I és que mentre Zapatero 'especula obertament amb el calendari' tot afirmant que no espera una sentència per abans de Nadal, el TC continua essent un camp de batalla partidista on jutges conservadors i progressistes són incapaços de desenrocar la situació, i posen en evidència que el TC 'no és un òrgan plenament legítim'.

Unitat

Ridao es mostra partidari de donar una resposta unitària al TC un cop es conegui la sentència 'perquè si hi ha una cosa que genera desànim, frustració i inquietud entre la gent és la desunió dels partits'. En aquest sentit, coincideix amb el president Montilla que cal no posar la vena abans de la ferida i que, per tant, no és bo articular i fer públiques estratègies conjuntes abans que arribi el text.

Un cop es conegui, diu, serà Montilla qui haurà de consultar els partits, intentar trobar un comú denominador que aglutini tan les forces del Govern com a CiU, i posteriorment deixar la resposta a mans del Parlament, que és qui va aprovar l'Estatut. 'ERC serà el primer a agafar la pancarta i estar a l'avantguarda de la resposta d'una sentència eventualment adversa del tribunal', diu, però 'primer cal veure el contingut de la sentència i a partir d'aquí articular una resposta el més conjunta possible'.

Demana a Mas que no utilitzi la sentència en clau electoral

No obstant això, veu 'complicada' la possibilitat que la unitat que es propugna aquests dies es faci realitat en un any plenament electoral. 'Estic convençut que CiU aprofitarà això per sortir al carrer i senzillament culpabilitzar el govern per demanar eleccions', afirma.

Per aquest motiu, demana al líder de la Federació que expressi públicament la seva determinació de no fer servir la sentència com a 'arma llancívola'. 'M'agradaria sentir de boca d'Artur Mas un compromís molt solemne i formal que no instrumentalitzarà aquesta sentència per fer oposició i propiciar un avançament electoral i forçar l'alternança', sosté.

Una sentència adversa del TC generarà més sobiranistes

El secretari general d'ERC entén que una retallada de l'Estatut acabaria demostrant que ERC la va encertar quan va votar no al text. Per als republicans, afirma, una sentència 'inacceptable' no suposaria un problema 'perquè això acabarà donant la raó a ERC, que després de la retallada de l'Estatut defensa la superació claríssima d'aquesta etapa que és l'estat autonòmic'.

A més, sosté que si el TC acaba podant el text 'molta gent de bona fe, federalistes, autonomistes, que van optar per cercar un últim intent de buscar un encaix més còmode amb una dependència més flexible d'Espanya, se n'adonaran que això no és possible, i per tant que hem entrat en un autèntic atzucac'. 'La sobiranització del país', diu, 'vindrà també com a conseqüència d'una sentència adversa del TC'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
anna fletxa vilassar de Mar
28 de novembre de 2009, 10.43 h

NO hem de defensar l'Estatud perque ja es mort , ells als meseteros han aconseguit que al poible catalá reaccioni , i dic al poble, no als politics , ja ni ha prou de posar al cul en pompa perque ens l'endinyin cada cop que ells volen . Catalunya es un Pais i com ha tal hem de fer les coses. ¿Cuans paisos més petits que al nostre hi ha a Europs? ¿perque nosaltraes hem de ser menys ?. No senyors , lluitarem fins al final , i si no als agrada dons mira que si posin fulles de parra. Jqa ni ha p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Carme fletxa BARCELONA
28 de novembre de 2009, 10.08 h

Deixem-nos ja de ser tan titelles, i en nom de l´estimació que sento per Catalunya: REACCIONEM PLEGATS D´UNA PUTA VEGADA !!!



Carme

catalansreaccionem.wordpress.com


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
David fletxa Barcelona
27 de novembre de 2009, 15.28 h

Esquerra Republicana diu que no acatarà la sentència. Amb el concurs de la resta de forces polítiques seran les institucions catalanes les que no acataran "la sentència del TC" el que ens surà a un escenari, de com a mínim, dignitat nacional. L´editorial conjunt no portava de títol La Dignitat de Catalunya? Què discuteixin que fer els d´ICV, CIU,PSC? Sembla que ERC no acatarà menypreu a Cat en sentència madrilenya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.