Ridao: 'Ningú ens pot demanar que acatem la sentència'
Una sentència negativa per part del TC 'acabarà donant la raó a ERC, que després de la retallada de l'Estatut defensa la superació claríssima d'aquesta etapa autonòmica'
El secretari general d'ERC i portaveu al Congrés, Joan Ridao, afirma que la seva formació no acceptarà una retallada de l'Estatut dictada per un Tribunal Constitucional espanyol (TC) 'caducat' i 'grollerament polititzat' que actua segons dicten el PSOE i el PP. 'Ningú ens pot demanar que acatem la sentència sense més', sosté en una entrevista a l'ACN en què afirma que el president Montilla tampoc ha fet aquesta petició als republicans. ERC no considera 'legítim' el tribunal i recorda que un revés al text suposaria 'un autèntic cop d'Estat institucional'. Ridao aposta per la unitat de les forces catalanes en la resposta i demana a Mas que es comprometi a no instrumentalitzar la sentència per fer oposició.
El portaveu d'ERC a Madrid i professor de Dret Constitucional sosté que la seva formació no està disposada a acceptar la retallada d'un Tribunal on un terç dels membres hauria d'haver cessat fa dos anys i mig, un altre ha mort i no se l'ha substituït, i on s'ha recusat un magistrat pel 'delicte' de ser extremadament autonomista.Segons Ridao, ERC no accepta la legitimitat del tribunal, com tampoc una sentència que qüestiona no només per aspectes de forma, procediment i terminis, sinó per l'extrema politització.
'No se'ns pot demanar que acatem la sentència sense més', afirma en referència a les crides del president Zapatero a la 'calma' i a acceptar el dictamen, i menys quan un revés al text 'implicaria deixar de banda la voluntat expressada pel poble de Catalunya a les urnes i el pacte polític entre Catalunya i Espanya que va suposar l'aprovació de l'Estatut'.
Segons Ridao, fins ara el president Montilla tampoc ha demanat als republicans que acatin la sentència. A més, sosté que la seva formació 'no té cap intenció de deixar d'erosionar i de deslegitimar el TC' perquè considera que el recurs té com a últim objectiu 'una clara superació de l'Estat autonòmic'.
L'estratègia d'ERC fins al 2004, diu, era la d'allargar la mà al PSOE per anar transitant gradualment cap a un escenari de més poder polític i autogovern, però ara 'hem deixat de ser la llebre de l'esquerra espanyola i estem per una altra cosa'.
El secretari general d'ERC apunta que la prioritat actual d'ERC és 'situar al nord de la nostra acció política el dret a decidir'. Un projecte que 'no passa per haver d'acatar una sentència que suposa una clara involució', que 'vulnera claríssimament el pacte constitucional de la transició', i que ,en definitiva, 'suposa un autèntic cop d'estat institucional' model descentralitzat.
El govern de Zapatero és corresponsable de la situació
Ridao responsabilitza el govern espanyol de la situació actual al sí del TC perquè 'no ha mostrat un especial interès en afrontar la renovació en profunditat dels magistrats'. 'Mai l'opinió pública no havia tingut tan la sensació que els dos grans partits espanyols són amos del destí del TC, diu.
I és que mentre Zapatero 'especula obertament amb el calendari' tot afirmant que no espera una sentència per abans de Nadal, el TC continua essent un camp de batalla partidista on jutges conservadors i progressistes són incapaços de desenrocar la situació, i posen en evidència que el TC 'no és un òrgan plenament legítim'.
Unitat
Ridao es mostra partidari de donar una resposta unitària al TC un cop es conegui la sentència 'perquè si hi ha una cosa que genera desànim, frustració i inquietud entre la gent és la desunió dels partits'. En aquest sentit, coincideix amb el president Montilla que cal no posar la vena abans de la ferida i que, per tant, no és bo articular i fer públiques estratègies conjuntes abans que arribi el text.
Un cop es conegui, diu, serà Montilla qui haurà de consultar els partits, intentar trobar un comú denominador que aglutini tan les forces del Govern com a CiU, i posteriorment deixar la resposta a mans del Parlament, que és qui va aprovar l'Estatut. 'ERC serà el primer a agafar la pancarta i estar a l'avantguarda de la resposta d'una sentència eventualment adversa del tribunal', diu, però 'primer cal veure el contingut de la sentència i a partir d'aquí articular una resposta el més conjunta possible'.
Demana a Mas que no utilitzi la sentència en clau electoral
No obstant això, veu 'complicada' la possibilitat que la unitat que es propugna aquests dies es faci realitat en un any plenament electoral. 'Estic convençut que CiU aprofitarà això per sortir al carrer i senzillament culpabilitzar el govern per demanar eleccions', afirma.
Per aquest motiu, demana al líder de la Federació que expressi públicament la seva determinació de no fer servir la sentència com a 'arma llancívola'. 'M'agradaria sentir de boca d'Artur Mas un compromís molt solemne i formal que no instrumentalitzarà aquesta sentència per fer oposició i propiciar un avançament electoral i forçar l'alternança', sosté.
Una sentència adversa del TC generarà més sobiranistes
El secretari general d'ERC entén que una retallada de l'Estatut acabaria demostrant que ERC la va encertar quan va votar no al text. Per als republicans, afirma, una sentència 'inacceptable' no suposaria un problema 'perquè això acabarà donant la raó a ERC, que després de la retallada de l'Estatut defensa la superació claríssima d'aquesta etapa que és l'estat autonòmic'.
A més, sosté que si el TC acaba podant el text 'molta gent de bona fe, federalistes, autonomistes, que van optar per cercar un últim intent de buscar un encaix més còmode amb una dependència més flexible d'Espanya, se n'adonaran que això no és possible, i per tant que hem entrat en un autèntic atzucac'. 'La sobiranització del país', diu, 'vindrà també com a conseqüència d'una sentència adversa del TC'.