directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 07:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Herrera: 'Si al gener el TC encara es incapaç de dictar la sentència, haurem de dir prou'

Rebutja que una sentència adversa tingui com a conseqüència un avançament de les eleccions

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Després de demanar, com el president d'ICV, Joan Saura, que dimitissin en bloc els magistrats del Tribunal Constitucional espanyol, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha llançat una nova advertència: si al gener el TC espanyol encara és 'incapaç de dictar la sentència sobre l'Estatut, haurem de dir prou' i demanar una renovació de l'alt tribunal. En una entrevista a l'ACN, Herrera ha aclarit que no es una petició al Govern, sinó que és una opinió com a dirigent ecosocialista. Ha descartat taxativament la possibilitat que una sentència del TC que retalli l'Estatut tingui com a conseqüència un avançament electoral: 'No pot ser que un Constitucional amb tan poca autoritat marqui els ritmes electorals del país'.
joan herrera, ecosocialista, icv, iniciativa
Comparteix
   

En una setmana marcada per les declaracions sobre la futura sentència de TC espanyol i de l'editorial conjunt de dotze diaris catalans, Herrera ha ressaltat que si 'al gener el TC no ha dictat sentència més que mai s'haurà de dir amb tota la claredat que pleguin, que hi hagi un nou nomenament i que el nou Constitucional pugui decidir'. Ha reiterat que 'el TC hauria de plegar veles i dimitir en bloc i nomenar un altre Constitucional'. Una valoració ha dit que avala l'editorial dels dotze diaris catalans.

Ha afirmat que el què ha passat aquests dies té 'un avantatge': a Madrid, per primer cop, saben que no només Catalunya es juga alguna cosa, sinó que ells també. En aquest sentit, ha advertit que 'una interpretació restrictiva de la Constitució posa en tela de judici la Carta Magna i el pacte constitucional'. El dirigent ecosocialista ha manifestat que 'la reacció ha estat l'esperada', però ha afegit que 'han pres nota i saben el què està en joc'.

Herrera ha tornat a advertir que 'si no són capaços i aquest TC no pot dictar una sentència que avali el pacte entre Catalunya i Espanya potser cal que el Constitucional es renovi'. Ha declarat que 'si el TC dicta una sentència que diu que l'Estatut no hi cap a la Constitució' el tribunal 'es carregarà' la Carta Magna. 'Amb el pacte constitucional es pot avançar cap a un model federalitzant on hi cap l'Estatut, si aquest TC', ha afegit, 'diu que l'Estatut no hi cap dirà que la Constitució no serveix'.

El també pròxim candidat d'ICV a les pròximes eleccions al Parlament ha destacat que l'important és que 'hi hagi unitat' per part dels partits i que 'ningú s'apropiï' d'aquesta. Segons Herrera, la unitat 'es tradueixi en dir-li al Constitucional que s'ha de reivindicar la plena constitucionalitat de l'Estatut'. 'Si el TC no és capaç de posar-se d'acord davant aquesta plena constitucionalitat el què ha de fer és renovar-se, guanyar autoritat i legitimat, i dictar sentència quan hi hagi una majoria renovada', ha insistit.

El TC 'no pot marcar els ritmes electorals del país'


Sobre si la sentència del TC espanyol podria acabar amb comicis anticipats, ha indicat que el seu partit està preparat 'per encarar en qualsevol moment les eleccions', però ha apuntat que no ho contempla. A més, ha destacat que 'no pot ser que un Constitucional amb tan poca autoritat marqui els ritmes electorals del país'. 'Volem fer un doble favor al Constitucional i dir que s'avançaran les eleccions perquè hi ha una mala sentència?'. 'Davant una sentència bona cal desplegar l'Estatut i d'una de dolenta cal dir a Madrid que allò que van pactar ara ho compleixen amb lleis'. Herrera ha assegurat que aquesta 'és la responsabilitat del Govern i no avançar les eleccions i fer-li el favor al Constitucional'.

No descarta la reunió prèvia però sí la manifestació preventiva


Herrera ha fet referència a la proposta del líder de CiU, Artur Mas, qui va demanar al president de la Generalitat, José Montilla, que convoqués una cimera de partits per perfilar una resposta a la sentència del TC. De entrada, no ho ha descartat, però ha afegit que la unitat es pot anar fent 'sense que aquesta reunió es formalitzi i materialitzi'.

'No descartem la reunió, però creiem que el què no es pot fer és anar a lògica de la manifestació preventiva', ha dit. Herrera ha manifestat que el seu partit no espera que Montilla convoqui aquesta cimera. 'El més important no és si es fa la reunió, sinó que la unitat hi és i que l'expressió de la societat catalana s'ha donat', ha indicat.

Preguntat per si creia, com va dir el líder d'ERC, Joan Puigcercós, que la millor resposta al TC és anar a votar les consultes independentistes el pròxim 13 de desembre, ha assegurat que 'la millor resposta és el desplegament de l'Estatut' i 'dir-los-hi que es pot desplegar'. 'No barregem les consultes amb el TC', ha remarcat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
1 de desembre de 2009, 12.27 h

Prou a l'any 2020. Això és el què vol dir aquest pseudo ecosocialista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
30 de novembre de 2009, 04.35 h

Aquest senyor s'equivoca d'estratègia, no s'avisa de que diràs prou no sé quan. Es diu prou i ja està.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
josep m fletxa Vilanova
29 de novembre de 2009, 19.16 h

Què en fa de temps que no paren de dir que hauran de dir prou. I ni ho diuen ni saben què implica dir-ho. Dir prou és no reconèixer el tribunal, no acatar-lo. Dir prou és proclamar la independència unilateralment.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.