directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 04:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El ministeri de Cultura supera l'oferta de la Generalitat i aconsegueix comprar l'arxiu del fotògraf Agustí Centelles

L'Estat pagarà 700.000 euros per l'històric fons de l'artista català

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els fills d'Agustí Centelles i propietaris de l'arxiu del fotògraf han venut finalment la seva obra completa al Ministeri de Cultura espanyol per 700.000 euros, desestimant així l'oferta de la Generalitat de 500.000 euros. D'aquesta manera, la família del fotògraf ha preferit l'oferta econòmica més alta encara que, finalment, l'obra del fotògraf no s'exposi a Catalunya, on va viure l'artista fins la seva mort. La família assegura que s'ha decantat pel Ministeri perquè ofereix un 'projecte expositiu d'àmplia difusió' mentre que han considerat que l'opció de la Generalitat era 'inconcreta' en aspectes de vital importància pels seus descendents. L'arxiu del conegut com el 'Capa català' ha rebut diverses ofertes des de 1986, entre elles algunes més quantioses de la casa de subhastes Christies o de col·leccionistes privats.
agustí centelles
Comparteix
   

L'arxiu del fotògraf ha rebut diverses ofertes des de poc després de la mort del fotògraf per part d'entitats socials, particulars, empreses de subhastes d'art d'àmbit internacional i de diverses administracions públiques. Els fills del fotoperiodista, Sergi i Octavi, 'sempre han reivindicat la necessitat de difondre al màxim l'obra del seu pare' i, per això, ja havien descartat opcions com la de 850.000 euros de Christies i una oferta milionària d'un col·leccionista privat.

Sergi i Octavi Centelles han valorat, juntament amb diversos experts, que l'opció del Ministeri de Cultura pel projecte museístic i històric del Centre Documental de la Memòria Històrica, amb seu a Salamanca, era el més adequat perquè preveu 'un ampli ventall d'exposicions a Estats Units i l'Amèrica llatina'.

Dijous passat els fills i el Ministeri de Cultura van registrar a Madrid l'oferta de venda del fons històric de Centelles. L'arxiu ja va viatjar fa uns dies a Madrid, on un grup d'expert està fent la catalogació i estudi de conversació del fons que costegen els fills del fotògraf.

Segons un comunicat emès per la família, l''únic reconeixement' que va rebre Centelles per la seva obra va venir de Madrid. El Ministeri de Cultura va atorgar-li el Premi Nacional d'Arts Plàstiques en Fotografia l'any 1984. El van recollir Sergi i Octavi Centelles en els últims mesos de vida del fotoperiodista.

En les pròxims dies la família té previst oferir una roda de premsa per ampliar el detalls sobre la venda de l'arxiu.

La Generalitat, a l'espera de parlar amb els fills

La Generalitat fa temps que estava interessada en adquirir el fons del fotògraf Agustí Centelles i la seva oferta havia anat augmentant, segons han confirmat a l'ACN fonts properes a la família. De moment, la conselleria de Cultura s'ha mostrat prudent i espera parlar amb els fills d'Agustí Centelles en els propers dies.

Pioner del fotoperiodisme modern

Tot i que Agustí Centelles va néixer al País Valencià l'any 1905, va viure des de ben petit a Catalunya, on va morir l'any 1985. És considerat un dels pioners del fotoperiodisme modern a Europa. Les imatges captades amb la seva càmera són les més representatives i conegudes de la Guerra Civil, tant les de la reraguarda a Barcelona, els bombardejos de Lleida, el front d'Aragó o de l'estada als camps de refugiats republicans a França.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Voltaire fletxa Rias Baixas
30 de novembre de 2009, 17.04 h

L'operació diu prou de la "categoria" d'aquests suposats hereus.S'han venut per quatre duros. L'Obra de l'Agustí Centelles val cinc vegades més que allò què els del Ministerio els hi van pagar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
30 de novembre de 2009, 16.23 h

No són els fills del Centelles, són un tal Sergi i Octavi que porten el cognom Centelles, i ara seran dos tipus amb 700000 €.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Sílvia fletxa Amer
30 de novembre de 2009, 14.09 h

Una altra raó per la independència, l'estat pot fer una oferta major, i diuen que més complerta, amb diners, una part dels quals ens són robats als catalans. I els catalans perdem l'honor de gaudir d'una col·lecció del bon treball d'un català.

Anem sumant raons per la independència i la exigència per dignitat. I l'estat espanyol va sumant males accions: Espoli previ i post anivellament trampós, forats en tres o quatre passes més del finançament, no acompliment d'inversions, i e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
ARA, ERC fletxa La Pobla de Mafumet
30 de novembre de 2009, 11.30 h

la indignitat campa per tot arreu a la nació catalana. gràcies a la inmoralitat de la màfia de la sociovergència catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
30 de novembre de 2009, 08.08 h

Els espanyols com sempre jugant brut, i catalans com els fills del centelles són uns venuts més, ja no ve d´aquí, després seran el mateixos putos espanyols els que ens fotran pels morros allò de que la pela és la pela. Quin fàstic de botiflers i quin fàstic de venuts.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.