directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 17:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Els premis Ciutat de Palma: en català un altre cop

Al 2003 l'Ajuntament de Palma va incloure el castellà, 27 anys després

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els Premis Ciutat de Palma tornaran a ser íntegrament en català i segurament eliminaran de les bases els guardons Camilo José Cela de narrativa ni el Rubén Darío de poesia. El tres partits del nou Govern balear, tant el PSIB-PSOE com el Bloc per Mallorca i Unió Mallorquina van apostar als seus programes electorals de les passades eleccions per tornar a l’origen dels premis literaris instaurats el 1977.
plaça major palma mallorca premis
Plaça major de Palma de Mallorca

Comparteix
   


Etiquetes
Els premis Ciutat de Palma es convertiren en un referent per la defensa i divulgació de la llengua catalana l'any 1977 quan es va decidir que fossin només en català. Els Premis que havien nascut al franquisme es convertien un acte de reivindicació de la nostra cultura. Al 2003 es trencà amb aquesta dinàmica quan l'Ajuntament de Palma va incloure al certamen la llengua castellana. Ara, el nou Govern local de centreesquerra canviarà de nou les bases dels premis per retornar a la versió original dels guardons.

Nanda Ramon, la nova regidora de Cultura de l’Ajuntament, tot i que encara no és oficial ha volgut deixar clar que el català serà l’únic idioma dels Ciutat de Palma de narrativa i poesia. Així es modificaran les bases del concurs que es faran públiques en breu. Com a principals novetats, segurament, s'hauran retirat el premi Camilo José Cela de narrativa ni el Rubén Darío de poesia.

En el seu moment la decisió d'incloure el castellà va indignar a bona part de la societat civil i cultrual de les Illes i d'arreu dels Països Catalana. Manifestacions en contra o la negativa de molts autors a participar-hi o a fer part del jurat, no van servir de res. Ara però tot apunta al canvi. Tant els socialistes (PSIB-PSOE) com el Bloc per Mallorca (BxM) i Unió Mallorquina (UM) van apostar als seus programes electorals de les passades eleccions per tornar a l’origen dels premis literaris instaurats el 1977.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.