directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 11:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

Comença la promoció de les consultes entre els col·lectius immigrants

Col·lectius musulmans, llatinoamericans i xinesos ja han rebut xerrades informatives

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Una de les conquestes democràtiques de les consultes sobre la independència del proper 13 de desembre és el dret a vot dels immigrants que resideixen a Catalunya, històricament marginats dels comicis autonòmics i estatals. Per tal de promoure el vot dels nouvinguts, la plataforma Les Borges Decideix ha organitzat reunions amb els col·lectius d'immigrants per tal d'informar-los sobre els referèndums i animar-los a participar-hi. De moment la resposta ha estat molt positiva, i alguns d'aquests nouvinguts ja col·laboren a la Plataforma com a voluntaris. A la ciutat de Barcelona, entitats d'immigrants estan realitzant xerrades a d'altres col·lectius recordant-los que el 13-D i en la resta d'onades de consultes se'ls permetrà el dret a vot. 'Si et reconeixen el dret de vot et reconeixen com un igual', assenyala Diego Arcos, president del Casal Argentí a la capital catalana.
musulmans pregant
Comparteix
   

De moment les Borges Decideix s'ha reunit de moment amb la comunitat musulmana, amb molt bona rebuda, i ja preparen nous contactes amb altres col·lectius. Per la Plataforma, la idea és fer veure als nouvinguts que el dret de decidir i la seva participació en les consultes és una bona manera per aconseguir una aproximació real entre les diferents cultures.

El Casal Argentí promou la participació

Des del Casal Argentí de Barcelona el seu responsable, Diego Arcos, és el principal responsable d'una sèrie de xerrades informatives sobre el procés de les consultes a associacions d'argentins, de pakistanesos i de dones xineses. Quan als nouvinguts els expliques que a les consultes tenen dret a vot 'els canvia la cara', assegura Arcos. Per ells 'el dret de participació és molt important' insisteix Arcos, perquè els iguala als ciutadans catalans que sí que poden votar.

El responsable del Casal Argentí assegura que als col·lectius d'immigrants els preocupa el respecte a la 'privacitat', sobretot el fet de no sortir retratats en fotografies quan voten per por a possibles represàlies racistes. A través de les xerrades, s'informa als nouvinguts que poden votar per correu i se'ls garanteix que el vot serà totalment secret.

La recepció d'aquestes xerrades és diferent segons la nacionalitat dels nouvinguts. Segons Arcos, els immigrants argentins, uruguaians o bolivians, tots provinents de repúbliques, tenen 'claríssima' la importància del dret a vot i 'prefereixen ser ciutadans de Catalunya abans que súbdits d'Espanya'.

Per altra banda, els nouvinguts provinents del Marroc o la Xina, països sense tanta tradició democràtica, tenen més por dels problemes que les consultes els puguin generar que no pas consciència de l'avantatge de participar-hi. Tot i això, segons Arcos, aquests col·lectius volen votar per vinculació amb els seus veïns. 'Volen ajudar els seus veïns a que el país sigui independent', assegura el promotor de les xerrades. La recepció de les xerrades també compta amb una comprensió important quan es tracta de col·lectius de nacions sense Estat, com els amazics.

Des del Casal Argentí de Barcelona, Diego Arcos assegura que el Casal promourà la participació en les consultes sense posicionar-s'hi, defensant així el dret democràtic de tots els ciutadans a expressar la seva opinió. La voluntat d'Arcos i d'aquestes xerrades és aconseguir integrar els castellanoparlants al col·lectiu independentista, així com fer conèixer les consultes a nouvinguts d'altres regions del planeta. Per aconseguir-ho s'editarà, de cara a les següents onades de consultes, un document en diverses llengües per tal d'informar els immigrants dels seus drets electorals.

Precisament des de Les Borges Decideix ja s'ha editat el primer material en diversos idiomes, que ofereixen lliurement perquè d'altres comissions les adaptin i en facin ús.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
1 de desembre de 2009, 16.07 h

Són més de fiar que catalans de tota la vida (Millets i Centelles)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
1 de desembre de 2009, 13.05 h

Endavant Joan. Bona feina!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Joan fletxa La Jonquera
1 de desembre de 2009, 09.40 h

Sóc integrant de la plataforma La Jonquera pel dret a decidir que organitzem la consulta el 13D. A La Jonquera de 3000 habitants empadronats n'hi ha mil de nouvinguts, especialment de sudamèrica i Marroc.

Estem fent, també, reunions i xerrades amb aquests col.lectius i hem editat tríptics en àrab, espanyol i portuguès (pels nombrosos brasilers) per tal de poder fer arribar a tothom una informació clara i precisa.

La resposta d'aquests col.lectius és molt positiva.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.