directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 00:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Un expert en Mauritània 'dubta' que el segrest dels cooperants sigui 'polític'

Albert López Bragados creu que 'la marca Al Qaeda ven molt' i els segrestadors podrien utilitzar-la com a mètode de pressió

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'antropòleg de la Universitat de Barcelona, Albert López Bargados, expert en Mauritània, 'dubta' que el segrest dels tres cooperants de la Caravana Solidària sigui 'polític'. 'La marca Al Qaeda ven molt', un fet que converteix en 'factible' que sigui utilitzada pels segrestadors per agilitzar qualsevol transacció econòmica. López Bargados, que viatja regularment a Mauritània des de fa vint anys, és 'molt escèptic' davant l'existència de cèl·lules d'Al Qaeda al país i critica 'la rapidesa' amb què autoritats i mitjans han donat credibilitat a la hipòtesi. Sobre la possibilitat que hagin estat traslladats a la frontera que separa Mali i Mauritània, subratlla que és 'ideal per amagar-se'.
albert lópez bragados, antropòleg, ub
Comparteix
   

L'antropòleg de la UB Albert López Bargados va fer la seva tesi a Mauritània, i des de fa vint anys i viatja 'un o dos cops cada any per investigar'. Quan aquest matí ha escoltat la notícia del segrest a Mauritània el primer que li ha vingut al cap ha estat que es tractava d'una acció amb finalitats econòmiques. 'Evidentment no es pot descartar que sigui polític', matisa, però 'sóc molt escèptic davant l'existència de cèl·lules terroristes d'Al Qaeda a Mauritània'.

López Bargados recorda que 'la marca Al Qaeda ven molt' i pronunciar-la és molt efectiva per atemorir i agilitzar qualsevol segrest que tingui finalitats econòmiques. L'antropòleg, a més, subratlla que 'encara cap organització relacionada amb la banda terrorista global' ha reivindicat l'acció.

El professor de la facultat de Geografia i Història també ha criticat la rapidesa amb la qual ha agafat força entre els mitjans i les autoritats la possibilitat que fos Al Qaeda la responsable de l'assalt. En canvi sí que dóna més credibilitat a les informacions que apunten que els segrestadors estarien intentant arribar a Mali. La frontera entre els dos països és un territori 'molt deshabitat i de desert', un 'bon lloc per amagar-se'.

Un altre dels motius que donen suport a l'opció que sigui un segrest econòmic és que la caravana solidària 'és una mica singular'. 'Si les seves intencions fossin polítiques podien haver capturat a qualsevol dels cooperadors que treballen i viuen a Mauritània', però, de manera 'força intel·ligent', han optat 'per assaltar una comitiva que està de pas, serà poques hores o dies al país, molt rica i que farà que el cop rebi de seguida molta publicitat'.

Un país pobre i islàmic al 100 %

Mauritània és un país de tres milions d'habitants que estava immers en un procés democràtic fins que l'any 2008 l'insurgent Mohamed Uld Abdelaziz va donar un cop d'estat. L'actual president del país va arribar al poder aquest estiu en una revolta condemnada per l'ONU i les potències internacionals.

Abdelaziz havia derrocat un antic govern que havia arribat a endegar una democratització del país que era qualificada 'd'envejable, tant per Occident com pel món àrab', apunta el professor de la Universitat de Barcelona.

Una de les consignes que les potències exteriors han exercit sobre el nou president del país és, segons López Bargados, 'la gestió i el control d'Al-Qaeda'. L'antropòleg destaca que els països amb més influència a Mauritània són Espanya, França i els Estats Units. Segons explica, tenen molt en compte la diplomàcia espanyola. 'Quan parlem de poder a Mauritània, parlem dels Estats Units, de França, antiga potència colonial i l'Estat espanyol en un paper important', assegura.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Sílvia fletxa Amer
1 de desembre de 2009, 10.56 h

Pateixo pels segrestats, i Interior espanyol no em dóna confiança sinó por.

Em fa por el ministeri espanyol, em fa por que no facin bé les coses, pateixo pels segrestats a mans de la seguretat espanyola que tant mal ens vol i que tant malament treballa. Patia ahir, i després de les declaracions de Moratinos i Rubalcaba, m'ha semblat que cal donar alerta, i necessitaria saber si hi ha qui vigila que no utilitzin el segrest per a fer-se fotos "amb els seus nacionals" que va dir Moratino... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.