Les consultes des de dins: Sant Jaume de Frontanyà
Sèrie de directe!cat que repassa com s'organitzen diferents municipis per dur a terme la consulta sobiranista del 13-D
directe!cat inicia avui una sèrie d'articles en què repassarà com s'organitzen diferents municipis per dur a terme la consulta sobiranista del 13 de desembre. Després del gest pioner que Arenys de Munt (el Maresme) va fer al setembre, el segon poble que preguntarà als seus habitants si desitgen la independència de Catalunya serà el més petit de tot Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà (el Berguedà), amb només 24 habitants censats. Ho farà el dissabte 12 de desembre, vigília del 13-D, perquè aquell dia els frontanyencs ja el tenien ocupat per participar a La Marató de TV3.
L'alcalde frontanyenc, Ramon Vilalta, explica que l'ajuntament funciona en règim de consell obert, és a dir, que tots els habitants són alhora regidors del consistori. 'Això vol dir que no podem organitzar la consulta a nivell particular?', es pregunta. Però per a evitar problemes, serà una entitat externa al municipi la que organitzarà la consulta, la plataforma de càrrecs electes pel dret a decidir Decidim.cat.Però Vilalta, alhora, és membre de Decidim.cat, motiu pel qual l'Advocacia de l'Estat podria considerar que és el propi alcalde de Sant Jaume de Frontanyà qui promou la consulta al seu referèndum. Però Vilalta no s'hi amoïna: 'L'Estat hauria d'actuar de manera molt estranya per veure que és l'alcalde qui impulsa la consulta. No és veritat, sinó que tan sols hi col·laborem com a individus que som, no pas com a regidors.'
Vilalta explica que la consulta es farà a la biblioteca de l'antiga escola, l'espai municipal que actua com a espai de lectura, casal i punt de trobada en general. Tot i això, si l'Advocacia de l'Estat considera que és una il•legalitat, la consulta es farà al refugi que la Penya Excursionista Guimerà té just davant de l'ajuntament. 'Dubto que s'hi posin, perquè seria absurd, però si ho fan, mirarem d'evitar problemes', explica.
21 votants
El padró de Sant Jaume de Frontanyà registra l'existència de 24 habitants, per bé que només 21 tenen més de 16 anys i, per tant, capacitat legal per a participar a la consulta. Però Vilvalta no confia en què tots aquests 21 s'animin a votar el 12 de desembre: 'N'hi ha d'empadronats aquí que viuen a Barcelona i que no vindran expressament. De fet, a les europees només hi van haver 15 vots. Mai no ve a votar tothom, ni a les municipals'.
Sigui com sigui, fa una crida a la participació dels seus conciutadans: 'En aquesta consulta no excloem a ningú. Tothom qui vulgui hi podrà participar. Són els altres els que hi veuen el dimoni. Nosaltres mirarem que sigui una festa'.