directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 18:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Un equip d'historiadors i filòlegs de la UAB classifica més de 180 diaris personals catalans dels segles XVI al XIX

Els documents, molts d'ells desconeguts fins ara, són un testimoni excepcional de la vida quotidiana i de la mentalitat popular del passat i estaran disponibles al portal

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

La investigació realitzada durant els últims cinc anys per historiadors i filòlegs de diverses institucions i liderada pel Grup de Recerca Manuscrits del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB ha permès localitzar i classificar un gran nombre de dietaris i memòries personals escrits a Catalunya i als territoris de parla catalana des de finals del segle XV fins a inicis del XIX. Tota la informació estarà disponible en el nou portal www.memoriapersonal.eu i s'espera que aquesta base de dades arribi en un primer any al mig miler d'aportacions i que, poc a poc, ampliï el període cronològic a l'època contemporània.

Comparteix
   


Etiquetes
Un equip d'historiadors i filòlegs de diverses institucions liderats del Grup de Recerca Manuscrits del Departament d'Història Moderna de la UAB ha treballat al llarg dels últims cinc anys per tal de classificar més de 180 dietaris personals catalans d'entre els segles XVI i XIX. Els documents, que es trobaven dispersos per arxius públics i privats catalans, espanyols i estrangers, són un testimoni excepcional per conèixer aspectes de la vida quotidiana i de la mentalitat popular del passat que difícilment apareixen en d'altres tipologies documentals. 
 
El nou portal www.memoriapersonal.eu recull dades sobre tots aquests diaris personals, que van romandre manuscrits, i sobre els autors, entre els quals hi ha membres de totes les classes socials de l'època (nobles, militars, clergues, mercaders, pagesos...). La ubicació geogràfica, l'evolució cronològica, la llengua i els registres lingüístics emprats són també dades fonamentals que el portal facilita. Alguns dels documents han estat digitalitzats per la Biblioteca d'Humanitats de la UAB, de manera que el text íntegre es troba disponible al Dipòsit Digital de Documents de la Universitat.
 
Per a l'equip d'investigadors, la posada en marxa d'aquest portal resulta fonamental per donar una visibilitat necessària a la memòria personal i facilitar als investigadors l'accés a uns documents d'interès sobre i per a la història de Catalunya. El portal es presenta com un producte obert a la participació de tothom, des de la comunitat científica fins al públic interessat. De moment, la base de dades es circumscriu des del final de l'època medieval fins al segle XIX, però està previst ampliar-la en un futur amb documents més contemporanis.
 
La informació feta pública a través d'aquest portal situa Catalunya com un dels territoris d'Europa, junt amb Anglaterra i el Nord d'Itàlia, on aquests documents són més nombrosos i on la investigació es troba més avançada. Això, segons els investigadors, convida a reflexionar sobre les causes socials i culturals que han fet possible la producció i la conservació, sovint en mans privades, d'una massa documental tan valuosa per a les recerques filològiques i històriques.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
montserrat fletxa Barcelona
30 de setembre de 2012, 23.20 h

Un excel·lent programa gracies al qual he pogut conèixer la magnifica labor que esteu realitzant ,tot un ventall de documentació escrita per personatges de primera ma esperant que algú els hi dones veu


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.